2011. március 3.

Főétel

Szocialista krumplifőzelék

Sokszor átkozták, rázták az öklüket és suttogva a halálba kívánták az emberek azt a bizonyos átkost. Sem kenyeret, sem tojást, sem húst nem kaptunk, a vajat látásból sem ismertük, és egy hónapra másfél margarin, meg 3 kg krumpli volt a fejadag...

Tovább...


Szentesi kubikus étel

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 15 dkg tarhonya, 2 szál füstölt, lehetőleg csípős kolbász, 1 szép fej hagyma, 1 zöldpaprika, 2 paradicsom, kevés zsiradék, só, bors, pirospaprika.

Tovább...




Alufóliás comb zöldségekkel

A combokat sóval, borssal dörzsöljük be. A zöldségeket vágjuk kisebb csíkokra, kockákra, a gombát ujjnyi szeletekre, a brokkolit szedjük kisebb rózsáira. Vegyünk egy alufólia darabot, helyezzünk rá egy combot, tegyük mellé a zöldség felét, ezeket sóval...

Tovább...


Tepsis szelet

Könnyű nyári vacsora, egyszerűen elkészül, ízletes. Télen paradicsom nélkül is készíthetjük, valamivel több hagymával, úgy is nagyon finom.

Tovább...




Joghurtban pácolt csirkecomb

Hozzávalók: 8 db fél, vagy 4 egész comb tetszés szerint, 2 dl natúr joghurt, 3-4 szem fokhagyma, 1 evőkanál csirkefűszer keverék, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint őrölt kömény, friss majoránna, bazsalikom...
Tovább...


Zsályás csirke

Hozzávalók: egy szép egész csirke ( ami befér egy sütőzacskóba), 6 zsályalevél, 3-4 gerezd fokhagyma, fél citrom leve, só, bors, 1 dl olaj.

Tovább...



Gombapörkölt kapros nokedlivel

Ma olvastam először a kapros galuskáról, és azonnal megtetszett az ötlet. A régi kis szakácskönyvben gombapaprikással ajánlják, és mivel azt mi is nagyon szeretjük, így már el is készítettem. Nagyon finom lett! :-)
Tovább...


Gombás hús lecsóalapon

Könnyen és gyorsan készül, és még finom is. Hozzávalók: 40 dkg gomba, 50 dkg vörös hús, 2 közepes hagyma, 2 érett paradicsom, 1 zöldpaprika, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld, 40 dkg laskatészta.
Tovább...



Moldvai bőségtál

Hozzávalók:
20 dkg füstölt szalonna, 50-50 dkg hús és pikáns, fűszeres kolbász, 2 nagyobb hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, 1 bögre máléliszt, 15-20 dkg sós túró..
Tovább...


Brassói aprópecsenye

Könnyű, gyors, laktattó. Kell-e több?

Tovább...





Rizzsel töltött paradicsom csirkemellfalatkákkal

Hozzávalók: 80 dkg csirkemell, 12 dkg rizs, 8 szép paradicsom, kevés zsiradék, bazsalikom, só, bors, csirkefűszer, ételízesítő.
A húst vágjuk ujjnyi hosszú, kicsit szélesebb darabokra. Szórjuk meg a csirkefűszerekkel, letakarva tegyük be a hűtőbe...

Tovább...



Spenóttal töltött csirkemell

A Tavaszi bőségtálban megjelent recept. Tavaszi, finom, könnyű:-) Hozzávalók: 80 dkg csirkemell, 0.5 kg spenót, 0.5 kg gomba, 40 dkg rizs, 2 dl tejföl, só, bors, 2 csapott kanálnyi liszt, 1 szép fej hagyma, zsiradék.

Tovább...



Szalonnába tekert csirkemell sütőtökkel

Nosaltyn láttam az alábbi receptet, melyen kicsit változtattam csak, mivel nem volt itthon zsályám. Nagyon finom lett, azt hiszem, ünnepi asztalra is kiválóan beválhat.

Tovább...




Rakott krumpli savanyú káposztával

Egy, szerintem nagyon finom főételt mutatnék most meg nektek:-). Hozzávalók:
0, 5 kg krumpli, 40 dkg savanyú káposzta, 30 dkg kolbász, 5 dkg vaj, 5 dkg húsos szalonna, 2 hagyma, 1 tojás, só, bors.

Tovább...



Gombás rizs savanyú mártással

Semmi különös, gyors, laktató, könnyű. Finom. Hozzávalók:
45 dkg rizs, fél kg gomba, egy piros húsú paprika, vagy darált paprika üvegből, egy fej hagyma, kevés zsiradék, só, bors


Tovább...



Törtborsó tojásroláddal

Az úgy történik, hogy csibék nem annyira szeretik a sárgaborsót, én viszont igen. Na, most az nem jó, ha csak én eszem, ők meg zsíros kenyérre fanyalodnak, főzni meg kétfelé… ki kellett találni valamit, ami elfogadhatóvá teszi a tört borsót.

Tovább...



Rakott karfiol-krumpli

Egy újabb érzékeny pontja csemetéknek, a karfiol. Állításuk szerint, bár én ezt nem értem, a karfiolnak se íze, se… na jó, bűze az igen, de színe semmi.
Így hát csalnom kell. Gondolkodtam, és kisütöttem a következőt...

Tovább...



Sütőzacskóban sült libamell

A húsról távolítsuk el a bőrt, ezt süssük ki a zsiradékkal. A pácléhez valókat keverjük össze egy tálban, helyezzük bele a húst. Alaposan letakarva, másnapig tegyük hűtőbe. Az sem baj, ha két éjszakát is pácolódik. Másnap, a húst emeljük sütőzacskóba...

Tovább...



Ludaskása

A májat áztassuk ki, majd vágjuk kisebb darabokra. Ugyanígy tegyünk a szívvel és a zúzával is. A hagymát vágjuk apró kockákra, zsiradékban futtassuk meg, dobjuk hozzá a kis kockákra vágott paprikát, együtt kavargassuk...

Tovább...



Libapecsenye borsos krumplival

A combokat vízben tegyük fel főni, zöldségeljük be, és mint a húslevest, kezdjük el főzni. Amikor a hús félig megpuhult, szűrőkanállal szedjük ki, és csepegtessük le. Egy tűzálló edényt zsiradékkal kenjünk ki, fektessük bele a húsokat...

Tovább...



Tejben pácolt csirkecomb

Ez lehet, hogy mindenki másnak megunt pácolási forma, rám az abszolút újdonság erejével hatott. Másnap kivettem hat darab combit, kiolvadás után pedig elkészítettem neki a páclét, á lá szabadon. Került bele egy kis tárkonyos fűszerolaj...

Tovább...



Nyögvenyelős

Gyerekkorom minden vakációját nagymamámnál töltöttem, így jól tudom, hogy a krumpli alapélelmiszer volt, leveseket, főételeket – hús nélkül is, béleseket készítettek vele.

Tovább...



Gombás tejfölös tészta

Finom:-) Aki nem ismeri, és szereti a gombát, próbálja ki, nem hiszem, hogy csalódna benne:-) Hús nélkül ugyanolyan finom! :-)


Tovább...




Töltött paprika fűszeres mártásban

Egyik kedvenc ételem a töltött paprika. Az alábbi recept nagyjából a véletlen műve. Töltött paprikát készítettem, és ugyan ki gondolta volna az ártatlannak kinéző paprikáról, ami édes paprikaként került hozzám, hogy erősen csípős.

Tovább...


Pulykacsíkok tárkonyos mártással

Én azt mondom, nyugodtan várhatunk vele vendégeket is. Jó pár évvel ezelőtt, amikor a tárkony még ismeretlen volt előttem, egy vendéglőben ettem ezt az ételt, és csak azért kértem, nem ismertem a fűszert. A rabjává váltam...

Tovább...


Olasz csirkecomb vadasan - pollo alla cacciatora

A kislányom, aki a combit minden formájában képes nagy-nagy élvezettel elfogyasztani, most azt mondta, anya! ez csudafincsi! Még ennél is nagyobb élmény, hogy a fiam, aki viszont havonta kb 5 dkg húst eszik, két combot is elfogyasztott

Tovább...


Sült máj nagyi módra

Elkészítettem ahogy nagymamám egykor, azóta csakis így készül. Omlós, nagyon finom az íze, és a színe is megnyerő. Perszehogy tudom, hogy nem biztos, hogy így a legegészségesebb, de, hogy a legfinomabb, az fix.

Tovább...


Rántott tök kapormártással

Igazi nyári étel,könnyű, tápláló, és különleges ízű a kapormártástól. Szerintem nagyon jól harmonizál:-) Mi imádjuk!
Egyszerűen nem is tudok mit mellé mondani. Nyamm:-)

Tovább...



Túrógombóc

Első próbálkozásomban irtó keményre sikeredett. Anyukám úgy döntött, majd a Buksi elrágódik rajta. Szegény pára! Nyilván megörült a „csemegének”, és egyet egy falatból bekapott. Nagy volt a riadalom...
Tovább...


Csirkeszárny fűszeres olajban

Már sokszor történt meg velem, hogy a lazán összedobott ételből valami nagyon finom jött össze. Tegnap nem volt kedvem semmihez, minél hamarabb túl akartam lenni a konyhán. Álltam a hűtő előtt, és azon töprengtem mit is főzzek...

Tovább...


Natúrszelet nyers lecsóval

A nyers lecsó, mifelénk Biharban régebben önálló ételként is nagy közkedveltségnek örvendett, simán kenyérrel fogyasztva. Emlékszem, mennyire imádtam mártogatni a kis ideig érni hagyott nyers lecsó alatt meggyűlő levet.

Tovább....


Szezámmagos csirkemell sült borsóval

Hozzávalók fejenként egy fél csirkemell, 20 dkg zöldborsó, továbbá egy közepes sárgarépa, petrezselyemzöld, szezámmag, petrezselyemzöld, zsiradék a sütéshez. A pulykamellet vágjuk négy-négy szeletre, kissé klopfoljuk ki...

Tovább...