2010. augusztus 10.

Rántott tök kapormártással, borsos krumplival




Egyszerűen nem is tudok mit mellé mondani. Finom, könnyű, különleges ízhatású, fincsi. Nyamm:-)

Hozzávalók: egy kisebb, zsenge tök, 3-4 tojás, a tök nagyságától függően, liszt, zsemlemorzsa, 80 dkg krumpli, csapott evőkanálnyi liszt, lehetőleg friss kapor, de a szárított is jó, 2 dl tejföl.

A tököt mossuk le, mivel zsenge, a héját nem kell eltávolítani. Vágjuk körülbelül centiméternyi vastag karikákra, és szórjuk meg sóval. Alaposan kavarjuk össze, majd 20-30 percig hagyjuk állni.
A krumplikat pucoljuk meg, vágjuk kis kockákra, enyhén sós vízben főzzük puhára, szűrjük le. Szórjuk meg frissen őrölt borssal, alaposan kavarjuk el. Tálalásig tartsuk melegen.
Közben hevítsünk olajat, a gyengén kinyomkodott tököt először lisztbe, majd felvert, sóval, borssal ízesített tojásba, végül zsemlemorzsába forgassuk bele, a zsiradékban süssük ki. Szalvétára szedve csorgassuk le.
A mártáshoz hevítsünk kevés zsiradékot, tegyük hozzá a kaprot, kavarjuk alaposan össze, majd adjuk hozzá a tejföllel elkavart lisztet. Engedjük fel 2 dl vízzel, sózzuk, forraljuk fel, majd 2-3 pernyi lassú rotyogtatás után vegyük le.
Különleges íz hatású étel.

0 megjegyzés: