Gondolat
"A pénz és a siker nem változtatja meg az embert, csak felerősíti meglévő tulajdonságait." Will Smith
...milyen igaz...
...milyen igaz...
Szerintem
- Fagyal Hajnalka
- Olyan vagyok, mint a sablonon látható nő, combos, pocakos, száj a fülig érős, világra rácsodálkozós, naivos, gyerekeket kajával kergetős, "sírva-röhögős". Semmi extra, semmi plusz, csak egyszerűen én. Szerintem:-)
Keresős
Leves
Zöldséges főétel
Aprósütemény
Palacsinta, gofri, égetett tészta
Krémek,desszertek
Archive
-
►
2011
(109)
- ► szeptember (2)
-
▼
2010
(165)
- ► szeptember (19)
-
▼
augusztus
(28)
- Veronikám képei!
- Flhívás! Szerkesszük együtt az Erdélyi Konyha Kal...
- Libagond
- Sütés nélkül
- Tiramisu
- Barackízes piskótatekercs
- Csokoládés gesztenyegolyók
- Citromos, tejszínhabos tekercs
- Túrógombóc
- Sült máj nagyi módra pirított krumplival
- Rántott tök kapormártással, borsos krumplival
- Pulykacsíkok tárkonyos mártással és nokedlivel
- Zöldkapros tojásleves salátával
- Tárkonyos marharagu-leves
- Ínyenc barackleves joghurttal
- Currys kukoricás-kolbász leves
- Változatos vagdalttál
- Töltött krumpli másképp
- Tepsis rizses hús tükörtojással
- Gombafasírt
- Ecetes-mustáros saláta
- Császárfánk 1939- ből, a la Váncza süteményes könyv
- Csokoládés, túrós muffin
- Mogyorós, csokis, banános tekercs
- Csilla sós süteménye
- Boszorkánypogácsa
- Káposztasaláta csirkehusival
- Fél óra, és tálalva
2010. augusztus 10.
Sült máj nagyi módra pirított krumplival
Published :
16:47
Nem tudom, ki hogy van vele, de nálam a máj sütése örök probléma forrása volt. Kemény lett, vagy szétsült, valami gusztustalan sötét színűvé változva, nem ízlett, stb. Anyukám ártatlan tekintettel kérdezett rá egyszer, miért is nem sütöm úgy, ahogy nagymamám egykor? Fura, de ez teljesen kiment a fejemből. Elkészítettem, és azóta csakis így készül a finom májacska. Omlós, nagyon finom az íze, és a színe is megnyerő. Perszehogy tudom, hogy nem biztos, hogy így a legegészségesebb, de, hogy a legfinomabb, az fix.
Hozzávalók:
Fejenként 10-15 dkg máj, 3-3 közepes krumpli, só, bors, zsiradék.
A májat ne mossuk, csak áztassuk, többször cserélve alóla a vizet, majd papírtörlőre szedve hagyjuk megszikkadni. Közben a krumplikat pucoljuk meg, mossuk meg, majd egy törlőkendővel itassuk fel róluk a vizet. Vágjuk kisebb kockákra. Forró olajban süssük szép pirosra. Sózni csak akkor kell, ha már kész, különben a burgonya külső, roppanós burka megpuhul.
A májakat helyezzük felhevített zsiradékba, és fedjük be. Sózni nem szabad! Vigyázzunk, mert a belsejében maradhat kevés víz, ez csúnya égési sérüléseket okozhat, ha kicsap. Körülbelül 5 perc után óvatosan forgassuk meg a májakat, majd újra fedjük le. A májak nagyságától függően 10-15 pernél többet nem igényel a sütése. Vigyázzunk, mert könnyen megég. A kész májak alatt a zsiradék kitisztul, nem zavaros. Ha még így sem vagyunk biztosak abban, hogy elkészült, vegyünk ki egy nagyobb darabot, és vágjuk ketté. Ha a belseje sem nyers színű már, szedjük ki egy szalvétára és csorgassuk le róla az olajat.
Forrón, a tányéron sózva, borsozva kínáljuk. Friss salátával, csalamádéval laktató, de sajnos kalóriadús étel.
Jó étvágyat! :-)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Advent és karácsony
Erdélyi Konyha kalendárium 2013
Heti legtöbbet nézős
-
Már elég rég írtam a hájastészta készítéséről egy bejegyzsét, most szeretnék hozzáfűzni valamit. Legutóbbi disznóvágáskor 3 adag hájat tettü...
-
A hájas a kényes pontom. Egyszerűen elfelejteném, ha tehetném, mert iszonyúan sok munkával jár, unalmas, és ráadásul, szerintem még csak nem...
-
Emlékszem, hogy az átkos után, amikor megjelent az üzletben a suhajda, akkori barátnémmal mind azt vettünk, ha ki akartunk rúgni egy kicsit ...
-
Szeretettel köszöntök minden kedves látogatót:-) Két újdonsággal is szeretnék jelentkezni. Az egyik az Erdélyi Konyha adventi különszáma, a...
-
Hozzávalók: 1 liba zúzája, mája, ha szeretjük szíve, esetleg a szárny középső része, kisebb darabokra vágva, 1 hagyma, 1 kisebb répa, zsirad...
Szomszéd blogok:)
-
-
-
-
-
-
Eperkrémleves3 éve
-
-
-
-
-
-
3 megjegyzés:
De ha áztatod, akkor már meg is mostad, nem? :-O
Nagyjából:-) De ha mosod, akkor szétmegy a máj, ezért nem dörzsölgetjük, mosogatjuk. Különben ügyes, mert amikor írtam, én is elgondolkodtam ezen:-)
Hülye kérdés lehet, de most sertés májról beszélünk ugye? :)
Megjegyzés küldése