2010. augusztus 10.

Boszorkánypogácsa


Alapjában finom sütemény, de egy kicsit testes, főleg így, nyáron. Könnyen készül, bár egy kicsit babrás. Vendégvárónak kitűnő.

Hozzávalók: 45 dkg liszt, 25 dkg lágy, vagy vaj, 15 dkg porcukor, 10 dkg dió, 4 tojássárgája, 1 tojásfehérje, 1 citrom, 10 dkg baracklekvár.

A lágy margarint kavarjuk krémesre a porcukorral, adjuk hozzá a citrom lereszelt héját és kicsavart levét, majd egyenként dolgozzuk hozzá a négy tojás sárgáját. Lassanként adagoljuk hozzá a lisztet, ha esetleg úgy érezzük, hogy a tészta túl lágy, még adjunk hozzá egy keveset. A lényeg, hogy egy könnyen kezelhető, jól formázható masszát kapjunk, amiből formáljunk kis labdacsokat. Forgassuk bele őket a kissé felvert tojás fehérjébe, majd a durvábbra darált dióba. Tepsire rakva, mindegyik közepére az ujjunkkal nyomjuk egy lyukat, majd 15-20 perc alatt süssük készre, nem túl forró sütőben. Amikor világos színűre sültek, kész. Még forrón rakjunk a közepükbe finom barack-vagy ízlés szerint más lekvárt.
Másnapra az igazi, addigra porhanyós lesz.

0 megjegyzés: