2010. augusztus 10.

Változatos vagdalttál



Azt hiszem, minden vendégség egyik fő alappillére a fasírt. Számtalan módon elkészíthető, hálás, jól kezelhető előétel, amivel mindig nagy sikert arathatunk. Örök kedvenc, megunhatatlan.

Hozzávalók:
50 dkg nem túl kövér darált hús, 1-2 szikkadtabb szelet kenyér, 2 tojás, só, bors, pirospaprika, 3-4 cikk fokhagyma, egy kis fej hagyma, fél maréknyi zsemlemorzsa, egy kanál liszt.

A fenti mennyiségből tetszés szerint készíthetünk skót fasírtot, tojással töltött fasírttekercset, vagy fasírtgolyókat.
A fasírtmassza elkészítéséhez a darált húshoz adjuk az egész tojásokat, a vízbe áztatott, jól kinyomkodott kenyeret, a zsemlemorzsát, és a lisztet. A fokhagymát és hagymát nyomjuk át fokhagymatörőn, adjuk a masszához, sóval, borssal, kevés pirospaprikával szórjuk meg, majd alaposan dolgozzuk ki.
Ha skót tojást készítünk, ehhez főzzünk keményre két tojást. Pucoljuk meg, és hagyjuk kihűlni. Ekkor olajos kézzel, körülbelül kisujjnyi vastagon szépen „takargassuk” be a fasírtmasszával, vigyázva, hogy mindenhol egyformán érje. Forró olajban, minden oldalán süssük szép pirosra. Felvágni csak akkor szabad, ha teljesen kihűlt.
A tojásos tekercshez főzzünk két kemény tojást, majd ezeket a reszelő kis fokán reszeljük le. Ízesítsük, óvatosan, hiszen a fasírt eleve fűszeres, majd egy tojással keverjük egynemű masszává. Az asztalra fektessünk egy sütőfóliát, vagy alufóliát, olajozzuk be, erre kisujjnyi vastagon szedjünk a masszából, körülbelül az adag felét, és egyengessük el. Erre kenjük fel a tojásos masszát, majd az alufólia segítségével próbáljuk feltekerni az egészet. Elsőre kicsit nehéz lesz, de megéri próbálkozni! Tetejét kenjük be felvert tojással, majd forró sütőben, az alufóliát levéve, körülbelül 40 perc alatt süssük szép pirosra. Szeletelés csakis kihűlés után.
A vagdalthoz a megmaradt masszából, olajos kézzel formázzunk csinos kis golyókat, ezeket forró olajban süssük ki, majd szalvétára szedve hagyjunk lecsepegni.
Savanyúsággal, vagy paradicsomsalátával kínáljuk.
Krumplipürével, szalmakrumplival akár főételként is kínálhatjuk.

2 megjegyzés:

Jutka írta...

Waw, nagyon jól néz ki, meg is éheztem nagyon :)

Hajnalka írta...

Nagyon kedves vagy! :-) Köszönöm :)