2010. november 3.

Ludaskása



Hozzávalók:
1 liba zúzája, mája, ha szeretjük szíve, esetleg a szárny középső része, kisebb darabokra vágva, 1 hagyma, 1 kisebb répa, zsiradék, paprika, só, bors, pirospaprika, a körethez 40 dkg rizs.

Elkészítése:
A májat áztassuk ki, majd vágjuk kisebb darabokra. Ugyanígy tegyünk a szívvel és a zúzával is. A hagymát vágjuk apró kockákra, zsiradékban futtassuk meg, dobjuk hozzá a kis kockákra vágott paprikát, együtt kavargassuk, míg a paprika is megdinsztelődik. Ekkor adjunk hozzá egy kiskanálnyi pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, és rakjuk bele a húsokat. Fedő alatt, nagyon gyenge tűznél főzzük, közben figyeljük, valószínűleg kétszer, háromszor utána kell tölteni kevés vizet, míg minden megpuhul. Közben a rizst vízben főzzük ki. Van, aki nem külön készíti, hanem a húst vízzel felöntve rászórja a rizst, és együtt párolja készre. A megpuhult húst és a leszűrt rizst kavarjuk össze, együtt főzzük néhány percig.
Savanyúsággal kínáljuk.
Jellegzetes Bihar-megyei lakodalmas étel, ahol délben, gulyásleves után tálalják.

4 megjegyzés:

Juci írta...

Ezer éve hogy ettem ilyet!
Persze libából!
Otthon a szüleimnél, gyermekkoromban, azóta se... Pedig milyen finom...

Anikó írta...

Nálunk a családban -Felvidékről, és Magyarország különféle tájairól származunk, sőt Temesvári dédapa is volt, mindenki készíti a ludaskását, de nem így ahogy te. Érdekes. Nálunk húslevest főznek az összes aprólékból, szárnytövekből rengeteg zöldséggel, majd leszűrik, a húst lefejtik a csontokról, zúzát ilyesmit falatnyi adagokra vágják, a főtt zöldséget is.A rizst a húleveslében főzik, mint a rizottót, amikor puha, szottyos, hozzákeverik a úsdarabokat,aprólékot, nyakat stb. és a főtt zöldségeket is. Jól összekeverik és sült libacombbal vagy friss libatepertővel megszórva tálalják.Valami mennyei étel, az egész tágabb és szűkebb családom imádja. Egész évben készítem,nagymamámtól, anyukámtól így tanultam, hétköznap szegényesebben, nincs hozzá libasült, de Márton napkor minden ami belefér, ünnepiesen:-))))

Fagyal Hajnalka írta...

Anikó, hát ezt ki kell próbálni, nagyon jól hangzik! Amikor leghközelebb vezsünk libát, feltétlenül elkészítem... Amúgy tudod mi jutott eszembe, most, hogy írtál? Annak idején a nagyim is belefőzte a szárnytöveket a ludaskásába! :-)

Nagyon köszönöm a megjegyzésedet!

Unknown írta...

Nagyon tetszik!
Én a következőképpen csinálom: Hamis ludaskása
1-2 kacsa (vagy liba) farhátat a szokásos módon felteszünk főni levesnek. Rendesen bezöldségeljük, ahogy a mamától tanultuk. Lehaboljuk, készre főzzük. Amikor a hús megfőtt, a levest leszűrjük. A húsokat leszedjük a csontról, a zöldségeket karikára vágjuk. A levesről leszedünk 1-2 evőkanál zsírt, ezen pirítjuk meg a rizst. Amikor a rizs megpirult, felöntjük a levessel és puhára főzzük. A főtt rizst összekeverjük a leszedett hússal, a karikára vágott zöldséggel és összemelegítjük (akár mikróban). A levesbe betétet főzünk.
Így lesz 1-2 kacsa farhátból egy komplett ebéd - leves, ludaskása.
Többször kipróbáltam - ajánlom!
(... és nagyon olcsó! ...)