2011. március 3.

Erdélyi Konyha

Sok-sok sütemény receptje az új Erdélyi Konyha kiadványban, Ünnep a konyhában címmel, már kapható.

Részletek








Megjelent a 2012-es Erdélyi Konyha falinaptár!



ESEMÉNYEK

Mint minden év decemberében, idén is megrendezték Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós napokat. Rengeteg rendezvény volt péntektől vasárnapig, és szombaton többek között főzőverseny is volt, ahol leginkább disznóságok készültek.
Természetesen ezen rendezvényen részt az Erdélyi Konyha csapata is: Jutka, Otti, Barabás Orsi,Zsuzsiga, Varga Károly (a dévai Corvin kiadó igazgatója) és jómagam. Illetve velünk tartott még az Erdélyi Konyha fotósa, Keresztes Zolika, aki végig fotózta az eseményeket.
Tovább Edó oldalán itt


MAGAZIN



KIADVÁNYOK


„... ebben a könyvben azokat az általunk mindennap használt receptjeinket gyûjtöttük össze, a-
melyek egyenként fél óra alatt elkészíthetõk. A kínálatunkban egyaránt megtalálhatók a gyorsan
készülõ vitamindús saláták, amiket egyaránt felszolgálhatunk reggelire, vacsorára, de ebéd kie-
gészítõjeként, illetve akár állófogadás hidegtálain is. Megosztjuk önökkel a „ripsz-ropsz” pillana-
tok alatt elkészülõ „hamar leveseinket”, amelyeket olyankor ér-demes elkészíteni, ha valami
könnyû, meleg, lédús eledelre vágynak. Fõételeink igazi remekei az erdélyi gasztronómiának,
ugyanis nemcsak laktatósak és táplálóak, de szépen tálalva esztétikai élményt is nyújtanak fo-
gyasztójának. Ha pedig valami édességre fáj a foguk, akkor válasszanak a néhány perc alatt
elkészíthetõ desszertjeinkbõl. Valamennyi receptünk amellett, hogy gyorsan készül, könnyen el-
készíthetõ, emiatt ajánljuk minden kezdõ háziasszonynak, illetve a fõzés mûvészetével kacérko-
dó fiatalnak. Vágjanak bele, próbálják ki receptjeinket!”



A hosszú, hideg, fizikai és lelki tartalékokat egyaránt kimerítõ tél után mivel lendíthetnénk kedélyállapotunkon és erõnlétünkön, ha nem a kora tavasszal sarjadzó, friss leveles zöldségekkel? A klorofillban gazdag spenót, sóska, fejes saláta és medvehagyma, de a roppanós hónapos retek, zöldhagyma és a primõr zöldségek is mind olyan táplálékokat tartalmaznak, amelyekkel feltölthetjük a télen kiürült „vitaminraktárunkat”. Ezekhez a friss zöldségekhez jól illik a húsvéri ünnepkör jellegzetes húsféléje, a bárányhús, a tojás és a hal, de akár a szárnyas húsa vagy a sonka is. A fennebb említett hozzávalókból ízletes salátákat, könnyû leveseket és pompás fõételeket készíthetünk, ehhez szolgál néhány ötlettel az Erdélyi Konyha szerkesztõcsapata, illetve néhány Erdélyhez kötõdõ gasztroblogger.




Minden háziasszony álma, hogy a napi menüt ízletes, egészséges hozzávalókból állíthassa össze az év minden idõszakában.
Késõ õsszel, télen és kora tavasszal ez nehezen valósítható meg, hiszen szezonzöldségek és -gyümölcsök hiányában a lehetõségek leszûkülnek, hacsak nem gondoskodunk idejében a tartalékról. Hogy biztosak lehessünk a tartósított élemiszerek minõségét illetõen, legjobb, ha magunk raktározzuk el kedvenc gyümölcseinket, zöldségeinket. Ez cseppet sem olyan erõt próbáló feladat, mint amilyennek elsõ látásra tûnik, hiszen bátran hagyatkozhatunk a már kipróbált befõzési praktikákra.
Ez a kötet ezekbõl a praktikákból gyûjtött össze egy csokorra valót.
Bízza magát receptjeinkre, és kamrájában ott sorakoznak majd az ízletes lekvárok, befõttek, savanyúságok, zakuszkák, az egészséges házilag tartósított élelmiszerek - egy karnyújtásnyira.