Gondolat
"A pénz és a siker nem változtatja meg az embert, csak felerősíti meglévő tulajdonságait." Will Smith
...milyen igaz...
...milyen igaz...
Szerintem
- Fagyal Hajnalka
- Olyan vagyok, mint a sablonon látható nő, combos, pocakos, száj a fülig érős, világra rácsodálkozós, naivos, gyerekeket kajával kergetős, "sírva-röhögős". Semmi extra, semmi plusz, csak egyszerűen én. Szerintem:-)
Keresős
Leves
Zöldséges főétel
Aprósütemény
Palacsinta, gofri, égetett tészta
Krémek,desszertek
Archive
-
►
2011
(109)
- ► szeptember (2)
-
▼
2010
(165)
-
▼
november
(38)
- Adventi kalendárium újra
- Adventi naptár
- Karácsonyi csillag
- CSík zenekar - Most múlik pontosa
- Palotásy Juli - Dal a szívről
- Neoton - Elmentél
- M 7 - Valaki áttáncolt az életemen
- Keksz, jó sajtosan
- „Nagyon édes, nagyon habos édesség”
- Citromfelfújt
- Elgondolkodtató - egy baleset margójára
- Rigó Jancsi
- Kardinális szelet
- GastroBox: Hónap receptje díj:-)
- Tóth Vera - Mondd, miért pont ő
- Szülinapi torta 2
- Szülinapi torta :-)
- Libapecsenye borsos krumplival
- Sütőzacskóban sült libamell
- Ludaskása
- Aprólékleves
- Töltött libanyak
- Libatepertő-, máj és libazsír készítése
- Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át é...
- Veronika gyümölcskelyhe
- Madonna and Isaac - Paradise
- Bounty, a jelenlegi kedvenc
- Rakott palacsinta csokitükörben
- Rakott krumpli gombás mártásban
- Zöldséges tojáslepény
- Tört sárgaborsó tojásroláddal
- Gombás rizs, savanyú mártással
- Novemberi Erdélyi Konyha
- Omlós linzer
- Joghurtos citromszelet
- Meggyes, túrókrémes szelet
- Könnyű citromos (narancsos) sütemény
- Csokidarabos keksz
- ► szeptember (19)
-
▼
november
(38)
2010. november 3.
Ludaskása
Published :
20:25
Hozzávalók:
1 liba zúzája, mája, ha szeretjük szíve, esetleg a szárny középső része, kisebb darabokra vágva, 1 hagyma, 1 kisebb répa, zsiradék, paprika, só, bors, pirospaprika, a körethez 40 dkg rizs.
Elkészítése:
A májat áztassuk ki, majd vágjuk kisebb darabokra. Ugyanígy tegyünk a szívvel és a zúzával is. A hagymát vágjuk apró kockákra, zsiradékban futtassuk meg, dobjuk hozzá a kis kockákra vágott paprikát, együtt kavargassuk, míg a paprika is megdinsztelődik. Ekkor adjunk hozzá egy kiskanálnyi pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, és rakjuk bele a húsokat. Fedő alatt, nagyon gyenge tűznél főzzük, közben figyeljük, valószínűleg kétszer, háromszor utána kell tölteni kevés vizet, míg minden megpuhul. Közben a rizst vízben főzzük ki. Van, aki nem külön készíti, hanem a húst vízzel felöntve rászórja a rizst, és együtt párolja készre. A megpuhult húst és a leszűrt rizst kavarjuk össze, együtt főzzük néhány percig.
Savanyúsággal kínáljuk.
Jellegzetes Bihar-megyei lakodalmas étel, ahol délben, gulyásleves után tálalják.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Advent és karácsony
Erdélyi Konyha kalendárium 2013
Heti legtöbbet nézős
-
Már elég rég írtam a hájastészta készítéséről egy bejegyzsét, most szeretnék hozzáfűzni valamit. Legutóbbi disznóvágáskor 3 adag hájat tettü...
-
A hájas a kényes pontom. Egyszerűen elfelejteném, ha tehetném, mert iszonyúan sok munkával jár, unalmas, és ráadásul, szerintem még csak nem...
-
Emlékszem, hogy az átkos után, amikor megjelent az üzletben a suhajda, akkori barátnémmal mind azt vettünk, ha ki akartunk rúgni egy kicsit ...
-
Szeretettel köszöntök minden kedves látogatót:-) Két újdonsággal is szeretnék jelentkezni. Az egyik az Erdélyi Konyha adventi különszáma, a...
-
Hozzávalók: 1 liba zúzája, mája, ha szeretjük szíve, esetleg a szárny középső része, kisebb darabokra vágva, 1 hagyma, 1 kisebb répa, zsirad...
Szomszéd blogok:)
-
-
-
-
-
-
Eperkrémleves3 éve
-
-
-
-
-
-
4 megjegyzés:
Ezer éve hogy ettem ilyet!
Persze libából!
Otthon a szüleimnél, gyermekkoromban, azóta se... Pedig milyen finom...
Nálunk a családban -Felvidékről, és Magyarország különféle tájairól származunk, sőt Temesvári dédapa is volt, mindenki készíti a ludaskását, de nem így ahogy te. Érdekes. Nálunk húslevest főznek az összes aprólékból, szárnytövekből rengeteg zöldséggel, majd leszűrik, a húst lefejtik a csontokról, zúzát ilyesmit falatnyi adagokra vágják, a főtt zöldséget is.A rizst a húleveslében főzik, mint a rizottót, amikor puha, szottyos, hozzákeverik a úsdarabokat,aprólékot, nyakat stb. és a főtt zöldségeket is. Jól összekeverik és sült libacombbal vagy friss libatepertővel megszórva tálalják.Valami mennyei étel, az egész tágabb és szűkebb családom imádja. Egész évben készítem,nagymamámtól, anyukámtól így tanultam, hétköznap szegényesebben, nincs hozzá libasült, de Márton napkor minden ami belefér, ünnepiesen:-))))
Anikó, hát ezt ki kell próbálni, nagyon jól hangzik! Amikor leghközelebb vezsünk libát, feltétlenül elkészítem... Amúgy tudod mi jutott eszembe, most, hogy írtál? Annak idején a nagyim is belefőzte a szárnytöveket a ludaskásába! :-)
Nagyon köszönöm a megjegyzésedet!
Nagyon tetszik!
Én a következőképpen csinálom: Hamis ludaskása
1-2 kacsa (vagy liba) farhátat a szokásos módon felteszünk főni levesnek. Rendesen bezöldségeljük, ahogy a mamától tanultuk. Lehaboljuk, készre főzzük. Amikor a hús megfőtt, a levest leszűrjük. A húsokat leszedjük a csontról, a zöldségeket karikára vágjuk. A levesről leszedünk 1-2 evőkanál zsírt, ezen pirítjuk meg a rizst. Amikor a rizs megpirult, felöntjük a levessel és puhára főzzük. A főtt rizst összekeverjük a leszedett hússal, a karikára vágott zöldséggel és összemelegítjük (akár mikróban). A levesbe betétet főzünk.
Így lesz 1-2 kacsa farhátból egy komplett ebéd - leves, ludaskása.
Többször kipróbáltam - ajánlom!
(... és nagyon olcsó! ...)
Megjegyzés küldése