2010. november 22.

Citromfelfújt




Régóta szemezek már a különféle felfújtakkal, ezek valahogy kimaradtak az életemből. Ráadásul nem találok amolyan rendes kis szuflé-formát, pedig ajh, de fáj a fogam rá. Ellenben kaptam ajándékba hasonlót! Nagyon megörültem neki, pláne, hogy azzal a szöveggel adták ide, hogy: „nah, hát tudom, hogy mindenfélét szeretsz kotyvasztgatni, remélem, ilyened még nincs!”. Hát, nem volt. Ezek a formák kb. háromszor olyan nagyok, mint azok a kis csini-bini formák, de lehet, hogy nekünk erre szükségünk is van:-)

Szóval az első, amit elkészítettem, a citromfelfújt lett, két okból is. Egyrészt mindent imádunk, ami citromos, másrészt ez még viszonylag egyszerűnek tűnt. Valószínűleg elrontottam, mert hamarabb nyitottam ki az ajtót, és az egész egy kicsit visszaesett, de még így is kitűnő lett. Amellett, hogy nagyon finom, a teteje omlós tésztaszerű lett, míg az alja krémes-szerű. Remélem, ilyennek kell lennie, mert nekünk nagyon bejött:-)
A következő csokis felfújt lesz! :)

Hozzávalók: 10 dkg cukor, 6 dkg lágy vaj, 3 kanál citromlé, 1 citrom héja, 2,5 dl tej, 2 tojás, 2 kanál liszt, késhegynyi só.

A vajat a cukorral kavargassuk fehéredésig. Egyenként alaposan dolgozzuk el benne a tojások sárgáját, majd a citromhéjat, legvégül a citromlevet. A langyos tejet lassan hozzáadva kavarjuk simára. A tojások fehérjét a sóval verjük kemény habbá, majd a liszttel váltakozva kavarjuk a masszához.
Egy tepsit töltsünk meg vízzel, hogy a formák háromnegyedét lepje el, majd tegyük be a sütőbe. A felfújtakat forró sütőbe toljuk, majd körülbelül 30 perc alatt süssük, míg teteje szép piros lesz.
Én meggyöntetet készítettem hozzá, nagyon egyszerűen: kimagozott meggykompóthoz, levével együtt zselatint kavartam, és felforraltam.

Ez az adag elég volt négy nagy formához.

6 megjegyzés:

Gál Edith írta...

Hááát, nagyon szivesen ennék ebből a felfújtból, annyira jól néz ki!!!!

Cakeni írta...

Jaj ezt biztos imádnám ,kifogom próbálni:)

Bianka írta...

Mesésen néz ki, finom lehet

Ottis írta...

Imádom a felfújtakat!

Fagyal Hajnalka írta...

Köszönöm nektek:-)
Ottis, én meg csodálom a te felfújtjaidat :-)

ildikebak írta...

Szerintem szuperül sikerült!!! pláne ha ide is röpítenél egy bögrével :-)))
Szuperrrrrrrrrrrrr lett tuti nagyon ügyes vagy :-)

Millió pusza Ildi :-)