Azt gondolom, nem tévedek, ha azt mondom, hogy egyetlen oka van annak, hogy a hájas tészták még nem mentek ki a divatból, ez pedig a ragaszkodás gyermekkorunk ízeihez. Ez a kétoldalú sütemény ugyanis, akármilyen finom, igen hálátlan: vagy szalonnás marad az alja és a közepe, vagy nem emelkedik fel, mindezt azután, hogy egész nap nyújtottunk, hajtogattunk, és megint nyújtottunk, és megint…
A szilvalekváros hájasnak azonban varázsa van, és az ember nem képes feladni a reményt, hogy egyszer neki is olyan szépre sikerül, mint egykor a nagymamának. Sokunk emlékeiben élnek még egykor volt szeretteink, akik nagy szeretettel, látszólag oly könnyedén lettek úrrá ezen a fránya süteményen.
Mivel a háj disznóvágás után vált elérhetővé, a hájas tészta kifejezetten téli süteményként vált ismertté, ami abból a szempontból is előnyös volt, hogy a hosszú téli napokon volt elég idő a macerás előkészítéshez.
Sok jó tanács van, mely mind megkönnyíteni igyekszik az életünk hájas sütést illetően, de én azt gondolom, igazán csak a tapasztalat segít.
Aranyszabályok: a darált hájat mindig jól mossuk ki hideg vízben „gyúrva”, mindaddig, amíg a leve elszíneződik. Itt megjegyezném: én soha nem darálom a hájat, mivel utálok utána mosogatni. Az alaposan megtisztított hájat kis kockákra vágom, majd elkezdem a gyúrást, pillanatok alatt masszává alakul. Az esetleges apróbb hártyákat gondosan szedjük ki, majd csepegtessük le a hájat.
Az utolsó nyújtás után, a tésztát felforrósított késsel végezzük, különben a kés elhúzza a tésztát, összeragad a széle, ettől az nem tud felemelkedni. Ugyanebből a megfontolásból, ügyeljünk, a tojás ne csorogjon le a szélekre.
A hájas lelke a hajtogatás. Nagyon ügyeljünk rá, hogy mindig ugyanabban a sorrendben, ugyanabból az irányból hajtogassunk.
A darált/kinyomkodott háj
A tészta lekenése
Hajtogatás: az első lépés
Második lépésHarmadik lépés
És végül a negyedik... ne feledjük, fontos a sorrend megtartása.
Szilvalekváros hájas tészta
Hozzávalók:
90 dkg liszt,
60 dkg háj,
3 tojás sárgája,
2-3 kanál ecet,
kiskanálnyi cukor,
csipet só,
szódavíz.
A hájat a fent említett módon készítsük elő, amikor lecsepegett adjunk hozzá 30 dkg lisztet, ezzel gyúrjuk sima masszává. Tegyük félre.
A maradék lisztből és a hozzávalókból, annyi szódavízzel, amennyivel rendes rétestészta keménységű tésztát kapunk, gyúrjunk tésztát. Formáljunk belőle cipót, majd 20 percre tegyük hűvös helyre pihenni.
Lisztezett deszkára borítsuk ki, majd harmadoljuk el a hájas masszát. Nyújtsuk ki a tésztát félujjnyi vastagra. Az első rész hájassal, egy tortavágó, vagy széles pengéjű kés segítségével simítsuk el a tésztán a hájat. Ezután hajtsuk be a felső részét a tészta háromnegyedéig, majd az alsó felével takarjuk be a felső részt. Ezután jobbról balra, majd balról jobbra ismételjük meg a műveletet. Amikor elkészültünk, ujjunkkal nyomjunk egy lyukat a tészta alsó részébe, ebből tudni fogjuk, hogy pihentetés után hogy kezdjük nyújtani a tésztát.
Egy órányi pihenésre lesz szüksége. Amikor elővesszük, a megjegyzett rész kerüljön újra alulra, nyújtsunk, kenjük rá a második részt, pihentessük, majd újra nyújtsunk, kenjünk, pihentessünk.
Az utolsó pihenés után, a tésztát nyújtsuk kisujjnyi vastagságúra, vágjuk tenyérnyi kockákra, majd tegyünk egy-egy kiskanálnyi lekvárt hosszában a tésztára. Tetszés szerint hajtogathatunk háromszögeket belőle, vagy csak ráhajtjuk a felső részt az alsóra, vigyázva, hogy ne érjenek össze, mert összeragadnak. Mivel a tészta csak felfelé nő, oldalra nem, egymáshoz nem túl nagy távolságokra helyezzük el egy sütőpapírral bélelt tepsiben, tetejüket óvatosan kenjük le felvert tojással, majd forró sütőbe tolva süssük készre.
Amikor félig kihűltek, vaníliás porcukorba forgatva, még langyosan kínáljuk, így a legfinomabb.
Hájas pogácsa
Hozzávalók:
60 dkg liszt,
30 dkg háj,
6 dkg zsír,
2 kanál tejföl,
2 dkg élesztő,
kiskanálnyi cukor,
csipet só,
1 tojás sárgája
Az élesztőt a cukorral, egy dl vízben futtassuk fel. Közben a lisztet a tojássárgájával, a zsírral, a tejföllel, a sóval, a felfuttatott élesztővel dolgozzuk ki. Ha túl kemény tésztánk lenne, gyúrjunk bele kevés szódavizet.
20 percig tegyük félre pihenni.
Közben a hájat készítsük elő, kavarjuk habosra, osszuk 3 részre. A szilvalekváros hájasnál már leírt módon nyújtsuk, hajtogassuk a tésztát, de ezt csak fél óráig pihentessük.
Az utolsó pihenés után nyújtsuk ujjnyi vastagra, tetejét kenjük le felvert tojással, majd kis pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe téve, forró sütőben süssük készre. Melegen a legfinomabb.
Tipp: van, aki tetejére sajtot reszel, vagy szezámmagot, kevés pirospaprikát szór.
Hájas titok: nem tudom, más régiókban mennyire ismert, de mifelénk az a hír járja, hogy a biztos hájas-siker egy timsónak nevezett adalékanyagon múlik, melyet a rétestésztához kell dolgozni. A por állagú timsóból kiskanálnyit, a rúd alakúból egy darabot kell a tésztába gyúrni. Timsót patikákban vásárolhatunk. Érdemes kipróbálni.
Magyarországon, a borra esküdnek, ott szódavíz helyett ezzel az ízletes nedűvel gyúrják be a tésztát. De ne feledjük: az a bor, ami kortyolgatós fogyasztásra alkalmatlan, más nemű felhasználásra is az marad.
Sok sikert! :-)
Gondolat
"A pénz és a siker nem változtatja meg az embert, csak felerősíti meglévő tulajdonságait." Will Smith
...milyen igaz...
...milyen igaz...
Szerintem
- Fagyal Hajnalka
- Olyan vagyok, mint a sablonon látható nő, combos, pocakos, száj a fülig érős, világra rácsodálkozós, naivos, gyerekeket kajával kergetős, "sírva-röhögős". Semmi extra, semmi plusz, csak egyszerűen én. Szerintem:-)
Keresős
Leves
Zöldséges főétel
Aprósütemény
Palacsinta, gofri, égetett tészta
Krémek,desszertek
Archive
-
►
2011
(109)
- ► szeptember (2)
-
▼
2010
(165)
- ► szeptember (19)
-
▼
április
(19)
- Dancs Annamari főzni is tud!
- Erdei gyümölcskehely
- Leveles tésztába csomagolt tavaszi csirkerúd párol...
- Brokkoli-krémleves
- Tavaszi csibetál
- Ízes mákos tészta almával
- Csokiba forgatott banános tallér
- Ropogós szezámmagos virsli
- Krumplis tésztában sült virsli
- Tenkei gombaleves tejfölös fokhagymával
- Főétel - hússal
- Végre! Profiteroles...
- Diós-meggyes piskóta
- Leves-zöldséges
- Eszterházi torta
- Fondanttal bárminémű kapcsolatban lévő tortáim
- Nagyikám hagymasalátája
- Ananászos alagút
- Egész napos program: hájas tészta sütés
2010. április 7.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Advent és karácsony
Erdélyi Konyha kalendárium 2013
Heti legtöbbet nézős
-
Már elég rég írtam a hájastészta készítéséről egy bejegyzsét, most szeretnék hozzáfűzni valamit. Legutóbbi disznóvágáskor 3 adag hájat tettü...
-
Emlékszem, hogy az átkos után, amikor megjelent az üzletben a suhajda, akkori barátnémmal mind azt vettünk, ha ki akartunk rúgni egy kicsit ...
-
A hájas a kényes pontom. Egyszerűen elfelejteném, ha tehetném, mert iszonyúan sok munkával jár, unalmas, és ráadásul, szerintem még csak nem...
-
Hozzávalók: Egy liba melléről levágott hús, a pácléhez 2 dl olaj, só, bors, 1kanál mustár, néhány babérlevél, 2 cikk fokhagyma, aki szereti ...
-
Azt gondolom, nem tévedek, ha azt mondom, hogy egyetlen oka van annak, hogy a hájas tészták még nem mentek ki a divatból, ez pedig a ragaszk...
Szomszéd blogok:)
-
-
-
-
-
-
Eperkrémleves3 éve
-
-
-
-
-
-
14 megjegyzés:
Ez az a fajta süti, amit én lehet sosem fogok tudni elkésziteni! Nagyon nagyon szeretem és tényleg nagyon finom! Ezek pedig csodaszépek :)))
Gratula! :)
Húha, mennyi bejegyzés már indulásból. Ügyes! Na látod ezt mind magyaráztam. :)
Az ecetet mikor kell beletenni?
Kedves Névtelen, ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de nem vettem észre a hozzászólást! Bár nyilván elkéstem a válasszal, de aze cetet a tészta összeállításakor kell hozzáadni. Együtt összegyúrni a hozzávalókat.
Kedves Hajnalka!
Segíts nekem, mit rontottam el?
Ma életemben először csináltam hájast - egy másik recept szerint: hajdani mamám még elő unokatestvérétől (élesztős). Nem is ez a gond.
Íze mint gyerekkoromban a nagymamám hájasa, de kinézetre... hát ronda. Köze nincs hozzá, hogy hájasnak néz ki.
Dagasztóval gyúrtam össze a tésztát, és a ledarált hájast tettem rá három részletben, de hajtogatás és pihentetés után újabb sodráskor mindig ki akart jönni a háj, hiába raktam rá újabb hájréteget, valahogy az egész csúszós masszává vált, a sodrófára ragadt a tészta. Hát nem tudom, mit rontottam el?
Várom válaszod! Zitus
Most hogy újra olvasom a titkát, lehet ott rontottam el hogy a ledarált hájasba nem tettem lisztet.
Zitus
Kedves Hajnalka köszönöm a részletes leírást, holnap próbálkozok a sütéssel bízom benne hogy nekem is sikerül ilyen szépre sütni. Attila.
Kedves hozzászólók, először is, ismét elnézést kell kérnem! Az a baj, hogy a régebbi bejegyzéseket ritkábban nézem át, így nem látom, ha ír valaki, sajnálom! Lehet-e vajon valamilyen értesítést kérni arról, ha egy-egy bejegyzésemhez hozzászólás érkezik? :(
Kedves teve151! Nagyon sajnálom, hogy nem írtad meg hogy sikerült a süteményed, nagyon kíváncsi lettem volna rá. Ha véletlenül erre járnál, kérlek meséld el!
Kedves Névtelen! Az biztos, hogy kell a liszt a hájba, különben tényleg összevissza csúszkál a tésztán, és ragacsos is lesz. Azt nem tudom, hogy a dagasztógépben tésztád vajon lett-e egy kissé lágy, és esetleg az is probléma lenne-e, bár ha megadott recept szerint készítetted, nyilván nem... nagyon érdekelne az élesztős változat, nem tudom, hogy jársz-e nálam mostanában, ha igen, kérlek szépen keress meg valahogy, és ha nem titok, add meg a receptjét! Köszönöm szépen:-) Én is felnézek majd ide még természetesen, ezután sűrűbben...
kedves aliz.
én most sütöm, már háromszor hajtogattam, remélem sikerülni fog ugy néz ki, hogy igen Majd megirom, hogy milyen lett..Erika
Sziasztok! Ime nagymamám kelt tésztával készülő hájasa:
500 g liszt
2 tojás sárgája
5 dkg cukor
2 dkg élesztő
5 dkg margarin
4 dl tej
1 nagyobb ökölnyi háj
ezekből csinálsz egy kelt tésztát, és megvárod, hogy megkeljen. ha ez megvan, a tésztát kinyújtod, és megkened egyenletesen a marék hájjal. a hajtogatás ugyanaz, de csak az első nyújtás után kened meg hájjal, aztán csak a hajtogatás. az utolsó hajtogatás után kisujjnyi vastagra óvatosan kinyújtod, kockákra vágod, megtöltöd szilvalekvárral, és átlósán háromszög alakúra hajtod, 180 fokos sütőben megsütöd. Isteni lesz. :)
Brigi
Kedves teve, hogy sikerült a hájas? :-)
Brigi, köszönöm a receptet, még soha nem próbáltam élesztővel! Még van háj a fagyasztóban, legközelebb így készítem el!
Szia ,
Kérlek mond meg mit rontok el.
A tészta ki van dolgozva jol,holyagos,a hajtogatasra figyele,tüzes késel vágom,200 fokon sütőm,de nem nyilik ki.
Veveles de nem ay igazi.
Kedves Névtelen, az adagokat és a pihentetési időt is betartod? Hogy érted, hogy nem igazi?
Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de most láttam a kérdésed.
Tokeletes!Nagyon szepre es finomra sikerult!
KOSZI!
Heidi
Megjegyzés küldése