Gondolat
"A pénz és a siker nem változtatja meg az embert, csak felerősíti meglévő tulajdonságait." Will Smith
...milyen igaz...
...milyen igaz...
Szerintem
- Fagyal Hajnalka
- Olyan vagyok, mint a sablonon látható nő, combos, pocakos, száj a fülig érős, világra rácsodálkozós, naivos, gyerekeket kajával kergetős, "sírva-röhögős". Semmi extra, semmi plusz, csak egyszerűen én. Szerintem:-)
Keresős
Leves
Zöldséges főétel
Aprósütemény
Palacsinta, gofri, égetett tészta
Krémek,desszertek
Archive
-
►
2011
(109)
- ► szeptember (2)
-
▼
2010
(165)
- ► szeptember (19)
-
▼
április
(19)
- Dancs Annamari főzni is tud!
- Erdei gyümölcskehely
- Leveles tésztába csomagolt tavaszi csirkerúd párol...
- Brokkoli-krémleves
- Tavaszi csibetál
- Ízes mákos tészta almával
- Csokiba forgatott banános tallér
- Ropogós szezámmagos virsli
- Krumplis tésztában sült virsli
- Tenkei gombaleves tejfölös fokhagymával
- Főétel - hússal
- Végre! Profiteroles...
- Diós-meggyes piskóta
- Leves-zöldséges
- Eszterházi torta
- Fondanttal bárminémű kapcsolatban lévő tortáim
- Nagyikám hagymasalátája
- Ananászos alagút
- Egész napos program: hájas tészta sütés
2010. április 7.
Nagyikám hagymasalátája
Published :
21:44
Vannak ízek, illatok, melyek örök életünkre egy bizonyos emléket ébresztenek fel bennünk. Szerencsés gyermek voltam, két otthonom volt, a második a nagyszüleimnél, mamánál és papónál, az Érmelléken. Azt hiszem, egész életemre meghatározó élmények értek ott. Többek között, meg vagyok győződve róla, hogy ezért gyengém a régiek konyhájának felfedezése is.
A nagymamám igazi falusi asszony volt, aki egy héten csak kétszer főzött húst, kisvasárnap = csütörtökön, és Vasárnap. Mégis, azt kell mondanom, hogy sokkal változatosabb konyhát vitt, mint mi, modern háziasszonyok. Tőle tanultam nyögvenyelőst, rongyosbélest, lepcsánkát készíteni. Olyan finom tarhonyát, amilyet ő készített sosem ettem, és szárazpaszuly levesének sincs párja azóta.
Tőle tanultam az alábbi receptet is, amely mind a mai napig nagy kedvenc itthon, ma már a gyerekeim kedvelt reggelije. Megesik, hogy egy-egy hosszabb nap után vacsorára készül, de sosem reklamáltak még érte. Édesanyám tojást üt hozzá, én ettől tartózkodom, bár a gyerekek úgy is szívesen fogyasszák.
Őszinte szívvel ajánlom mindenkinek, csak egyszer próbálja ki! Aki elvből nem öltöget nyelvet a hagymára, annak valószínűleg tetszeni fog.
Vegyünk pár hagymát. Fejenként kb. 2-3 nagyobb darabra lesz szükség, mivel ez sütés közben jelentősen összeesik majd. Vágjuk fel egész karikákra (a hagymát ne vágjuk kettőbe). Hevítsünk olajat - én zsírt használok, esküszöm más az íze… a forró olajba dobjuk bele a hagymát, majd anélkül, hogy megsóznánk, lassú-közepes tűzön pároljuk, süssük. Nem szabad lefedni! A sótól összeesik, csak akkor ízesítsük, ha már elkészült. Nem szabad erős tűznél készíteni, mert könnyen odaég. Amikor már puha, és a színe is szép aranyszínű lesz, szedjük ki a zsiradékból. Azon forrón, pirítósra kenve, teával kínáljuk.
A tojásos változatban, a megpuhult hagymára üssünk tetszés szerinti számú tojást, ekkor ízesítsük sóval is. Így kétség kívül laktatóbb, és finom is, én mégis a tojásnélküliségre szavazok :-)
Sok sikert, és jó étvágyat kívánok!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Advent és karácsony
Erdélyi Konyha kalendárium 2013
Heti legtöbbet nézős
-
Már elég rég írtam a hájastészta készítéséről egy bejegyzsét, most szeretnék hozzáfűzni valamit. Legutóbbi disznóvágáskor 3 adag hájat tettü...
-
Emlékszem, hogy az átkos után, amikor megjelent az üzletben a suhajda, akkori barátnémmal mind azt vettünk, ha ki akartunk rúgni egy kicsit ...
-
A hájas a kényes pontom. Egyszerűen elfelejteném, ha tehetném, mert iszonyúan sok munkával jár, unalmas, és ráadásul, szerintem még csak nem...
-
Hozzávalók: Egy liba melléről levágott hús, a pácléhez 2 dl olaj, só, bors, 1kanál mustár, néhány babérlevél, 2 cikk fokhagyma, aki szereti ...
-
Azt gondolom, nem tévedek, ha azt mondom, hogy egyetlen oka van annak, hogy a hájas tészták még nem mentek ki a divatból, ez pedig a ragaszk...
Szomszéd blogok:)
-
-
-
-
-
-
Eperkrémleves3 éve
-
-
-
-
-
-
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése