2010. augusztus 10.

Tiramisu



Nekem erről a finomságról mindig az előkelőség jut eszembe, nem tudom miért. Olyan elegáns, és hűvös, az ember szinte azt érzi, miközben fogyassza, hogy meg kell adnia neki a megfelelő tiszteletet. Talán mások is ezt érzik, azért vált a világ egyik legközkedveltebb édességévé ez az olasz különlegesség. Az eredeti receptben a krémhez jár még 3 tojás sárgája is, ettől én óvakodok, semmilyen formában nem bírom elviselni a nyers tojást.

Hozzávalók:
40 dkg babapiskóta, 25 dkg mascarpone, 2 csomag vaníliás cukor, 5 dkg porcukor, 2 kanál méz, 1 dl feketekávé, 2 dl tej, 3 kanál rumesszencia, a szóráshoz kakaó.

Az eredeti recept szerint nyers tojás hozzáadásával készül ez az olasz finomság, ezt ma már kevesen tolerálják, helyette mézet használunk.
A krémhez a mascarponét kavarjuk ki a cukrokkal, a mézzel. A rumaromát keverjük el a feketekávéval és a tejjel. A babapiskótákat egyenként forgassuk bele, majd szorosan egymás mellé helyezzük egy négyszögletű tálba. Amikor kiraktuk az alját, kenjük rá a krém felét. Erre újabb sor babapiskóta sor következik, végül kenjük fel a maradék krémet is. Lehetőség szerint letakarva, vagy lefedve tegyük hűtőbe, legalább 1-2 órára, de a legjobb, ha legalább egy éjszakára, csak így lesz szépen szeletelhető.
Amikor elővesszük, kakaóporral bőven szitáljuk meg (erre tökéletesen megfelel egy nyeles teaszűrő, ebbe tegyük a kakaót, így szitáljuk a tiramisura). Ezután óvatosan vágjuk kockákra, és süteményes lapáttal alányúlva helyezzük tálaló tányérra.

2 megjegyzés:

Anikó írta...

Ennek a receptnek nagyon örülök, mert a nyers tojást én sem szeretem, pláne nyári nagy melegben, hiába jó a hűtő. Azért rizikós. Elmentettem, köszönettel.

Hajnalka írta...

Nagyon örülök:-) Remélem, elégedett leszel :)