2010. augusztus 10.

Zöldkapros tojásleves salátával



A tojásleves minden konyha visszatérő vendége. Sokféleképpen készül, amikor én először kaprosan ettem, valami egészen új világot fedeztem fel benne. Természetesen készülhet szárított kaporból is. Nagyszerű kis leves, egy hosszú, átdolgozott nap után, amikor a család könyörtelenül leves követel:-)

Hozzávalók:
1 szép fej saláta, személyenként 2 db tojás, zsiradék, egy kanál liszt, só, bors, kevés pirospaprika, zöldkapor, ha nincs, szárított is jó.

A salátát alaposan mossuk meg, csepegtessük le. Egy edényben tegyünk fel zsiradékot, amíg felforrósodik a salátát tépjük, vagy vágjuk kisebb darabokra. Dobjuk a zsiradékra, és kavargassuk, míg a saláta összeesik. Ekkor adjuk hozzá a lisztet, párszor kavarjuk meg, szórjuk meg a pirospaprikával, keverjük el, majd azonnal, lassanként, nehogy megcsomósodjék öntsük fel 2 liter vízzel. Szórjunk rá kaprot. Miután felfőtt, hagyjuk 5-10 percig csendben főni, ezután zárjuk el alóla a tüzet. A tojásokat óvatosan üssük bele, vigyázva, hogy ne egymásra essenek a levesben. Kavarni nem szabad. Kapcsoljuk be a legkisebb lángot alá, és kezdjük felforralni. Megkavarni csak pár perc múlva, és óvatosan szabad. Azért nem jó, ha fövő vízbe ütjük a tojásokat, még ha a legkisebb lángon is ég a tűz alatta, mert a rotyogó vízben a tojásfehérje „uszályossá” válik, azaz fehér fodor keletkezik a tojás körül.
Az egészet körülbelül 10 percig főzzük. Mikor a tojások keményre főttek vegyük le.
Pirítóssal kínáljuk.

0 megjegyzés: