Gondolat
"A pénz és a siker nem változtatja meg az embert, csak felerősíti meglévő tulajdonságait." Will Smith
...milyen igaz...
...milyen igaz...
Szerintem
- Fagyal Hajnalka
- Olyan vagyok, mint a sablonon látható nő, combos, pocakos, száj a fülig érős, világra rácsodálkozós, naivos, gyerekeket kajával kergetős, "sírva-röhögős". Semmi extra, semmi plusz, csak egyszerűen én. Szerintem:-)
Keresős
Leves
Zöldséges főétel
Aprósütemény
Palacsinta, gofri, égetett tészta
Krémek,desszertek
Archive
-
►
2011
(109)
- ► szeptember (2)
-
▼
2010
(165)
- ► szeptember (19)
-
▼
augusztus
(28)
- Veronikám képei!
- Flhívás! Szerkesszük együtt az Erdélyi Konyha Kal...
- Libagond
- Sütés nélkül
- Tiramisu
- Barackízes piskótatekercs
- Csokoládés gesztenyegolyók
- Citromos, tejszínhabos tekercs
- Túrógombóc
- Sült máj nagyi módra pirított krumplival
- Rántott tök kapormártással, borsos krumplival
- Pulykacsíkok tárkonyos mártással és nokedlivel
- Zöldkapros tojásleves salátával
- Tárkonyos marharagu-leves
- Ínyenc barackleves joghurttal
- Currys kukoricás-kolbász leves
- Változatos vagdalttál
- Töltött krumpli másképp
- Tepsis rizses hús tükörtojással
- Gombafasírt
- Ecetes-mustáros saláta
- Császárfánk 1939- ből, a la Váncza süteményes könyv
- Csokoládés, túrós muffin
- Mogyorós, csokis, banános tekercs
- Csilla sós süteménye
- Boszorkánypogácsa
- Káposztasaláta csirkehusival
- Fél óra, és tálalva
2010. augusztus 10.
Változatos vagdalttál
Published :
16:23
Azt hiszem, minden vendégség egyik fő alappillére a fasírt. Számtalan módon elkészíthető, hálás, jól kezelhető előétel, amivel mindig nagy sikert arathatunk. Örök kedvenc, megunhatatlan.
Hozzávalók:
50 dkg nem túl kövér darált hús, 1-2 szikkadtabb szelet kenyér, 2 tojás, só, bors, pirospaprika, 3-4 cikk fokhagyma, egy kis fej hagyma, fél maréknyi zsemlemorzsa, egy kanál liszt.
A fenti mennyiségből tetszés szerint készíthetünk skót fasírtot, tojással töltött fasírttekercset, vagy fasírtgolyókat.
A fasírtmassza elkészítéséhez a darált húshoz adjuk az egész tojásokat, a vízbe áztatott, jól kinyomkodott kenyeret, a zsemlemorzsát, és a lisztet. A fokhagymát és hagymát nyomjuk át fokhagymatörőn, adjuk a masszához, sóval, borssal, kevés pirospaprikával szórjuk meg, majd alaposan dolgozzuk ki.
Ha skót tojást készítünk, ehhez főzzünk keményre két tojást. Pucoljuk meg, és hagyjuk kihűlni. Ekkor olajos kézzel, körülbelül kisujjnyi vastagon szépen „takargassuk” be a fasírtmasszával, vigyázva, hogy mindenhol egyformán érje. Forró olajban, minden oldalán süssük szép pirosra. Felvágni csak akkor szabad, ha teljesen kihűlt.
A tojásos tekercshez főzzünk két kemény tojást, majd ezeket a reszelő kis fokán reszeljük le. Ízesítsük, óvatosan, hiszen a fasírt eleve fűszeres, majd egy tojással keverjük egynemű masszává. Az asztalra fektessünk egy sütőfóliát, vagy alufóliát, olajozzuk be, erre kisujjnyi vastagon szedjünk a masszából, körülbelül az adag felét, és egyengessük el. Erre kenjük fel a tojásos masszát, majd az alufólia segítségével próbáljuk feltekerni az egészet. Elsőre kicsit nehéz lesz, de megéri próbálkozni! Tetejét kenjük be felvert tojással, majd forró sütőben, az alufóliát levéve, körülbelül 40 perc alatt süssük szép pirosra. Szeletelés csakis kihűlés után.
A vagdalthoz a megmaradt masszából, olajos kézzel formázzunk csinos kis golyókat, ezeket forró olajban süssük ki, majd szalvétára szedve hagyjunk lecsepegni.
Savanyúsággal, vagy paradicsomsalátával kínáljuk.
Krumplipürével, szalmakrumplival akár főételként is kínálhatjuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Advent és karácsony
Erdélyi Konyha kalendárium 2013
Heti legtöbbet nézős
-
Már elég rég írtam a hájastészta készítéséről egy bejegyzsét, most szeretnék hozzáfűzni valamit. Legutóbbi disznóvágáskor 3 adag hájat tettü...
-
Emlékszem, hogy az átkos után, amikor megjelent az üzletben a suhajda, akkori barátnémmal mind azt vettünk, ha ki akartunk rúgni egy kicsit ...
-
A hájas a kényes pontom. Egyszerűen elfelejteném, ha tehetném, mert iszonyúan sok munkával jár, unalmas, és ráadásul, szerintem még csak nem...
-
Hozzávalók: Egy liba melléről levágott hús, a pácléhez 2 dl olaj, só, bors, 1kanál mustár, néhány babérlevél, 2 cikk fokhagyma, aki szereti ...
-
Azt gondolom, nem tévedek, ha azt mondom, hogy egyetlen oka van annak, hogy a hájas tészták még nem mentek ki a divatból, ez pedig a ragaszk...
Szomszéd blogok:)
-
-
-
-
-
-
Eperkrémleves3 éve
-
-
-
-
-
-
2 megjegyzés:
Waw, nagyon jól néz ki, meg is éheztem nagyon :)
Nagyon kedves vagy! :-) Köszönöm :)
Megjegyzés küldése