2010. április 30.

Dancs Annamari főzni is tud!

Kedves és életvidám, közvetlen és még főzni is szeret:-) Az Erdélyi Konyha áprilisi számában jelent meg az alábbi interjú Annamarival, akinek ezúton is köszönöm az interjút, és a finom menüt! Kívánom, hogy elsöprő lendülete mindörökké megmaradjon:-)


Dancs Annamarit igazi székely lánynak nevelték

Kissé kétkedve kerestük meg Dancs Annamarit, ugyanis arra voltunk kíváncsiak, hogy a ma már világhírnévnek örvendő énekesnő ugyanúgy feltalálja-e magát a konyhában, mint a színpadon. Vajon a fakanállal is olyan jól bánik-e, mint a mikrofonnal? Egyáltalán mikor van ideje egy sztárnak főzni? Kellemes meglepetés ért, ugyanis Erdély üdvöskéje a konyhában is épp olyan közvetlen és életvidám, mint ahogy a világot jelentő deszkákon látjuk. Mi több, nem csak enni szeret, de főzni is tud! És nem is akárhogyan...

- Olyan világban élünk, amelyben szinte „ciki”, ha a fiatal lányok tudnak főzni. Te hogy állsz ezzel?

- Bármilyen meglepő, szeretek főzni, és a konyhában tevékenykedni. Sajnos, egyre ritkábban van erre alkalmam, sokat utazok, keveset vagyok otthon, így a főzés háttérbe szorul. De amikor beszabadulok a konyhába, és az enyém a terep, akkor nem fogom vissza magam. Szívesen főzök, nagy örömömet lelem abban, hogy az utazásaim alatt megismert ételeket kipróbáljam, esetleg kicsit magyarosítva készítsem el. Szívesen ötvözöm a különféle konyhák remekeit saját ízlésem szerint.

- Van-e saját „konyhai szerzeményed”, egyéni recepted?

- A recepteket a saját elképzelésem szerint formázom, vagyis „annamarisítom”. Ilyenkor hozzáteszek, vagy elveszek egy-egy hozzávalót az eredeti receptből. Az ízlésemhez közel állnak a levesfélék, a csirkés, zöldséges ételek, a halfélék, egyáltalán a könnyű ételek. Ezeket már csak azért is előnyben részesítem, mert sajnos könnyen rám tapadnak a kilók, figyelnem kell, mit eszem. Amikor a csúcsformámat három kilogrammal meghaladom, „SOS-diétába” kezdek, és akár napi 3-4 kilométert is futok. Különben tizenkét éve rendszeresen sportolok.

- Van-e olyan kedvenc ételed, aminek a szigorú és visszafogott étkezési szokásaid ellenére sem tudsz ellenállni?

- Sok kedvencem van, ezeket igyekszem mértékkel fogyasztani. Aminek azonban sosem tudok ellenállni, az anyukám húslevese és a friss, ropogós, pityókás házikenyér.

- Szoktál együtt főzni édesanyáddal?

- Anyukámmal nehezen férünk meg egymás mellett a konyhában, ez amolyan két dudás egy csárdában szindróma… Ő folyton tanítani akar engem, én meg nem hagyom magam. Ezért megosztjuk a munkát: ő marad a konyhában, én meg az ebédlőben terítek. Ettől függetlenül szívesen főzök, ha időm engedi.

- Az alapokat mégiscsak anyukádtól tanultad...

- Szerencsére anyukám nem énekesnőnek nevelt, hanem igazi székely lánynak, aki főzni is tud. Már kislány koromban befogott a konyhába kiskuktának, tíz évesen már könnyen elkészíthető ételeket főztem. Az első étel, amit elkészítettem rántott hús volt krumplipürével.

- Csak főzni szeretsz, vagy süteményeket készíteni is?

- Régebben sokat sütöttem, és a dobostortám életveszélyesen finom. Sajnos, mostanában erre sincs időm…

- Szoktál-e főzés közben énekelni?

- Igen, általában mindenütt énekelek. Van, hogy „bekattan” egy dal, akkor egész nap ezt dúdolászom. Ilyenkor, egy idő után, a körülöttem lévők már menekülnek mellőlem.

- Ha már az éneklésnél tartunk, elárulod a közeljövőben, hol lehet téged látni, hallani?

- Húsvét után Bukarestben, a Ion Dacian Nemzeti Operettszínházban lépek fel, a Marica grófnőben és a Víg özvegyben alakítom a szubrett-szerepeket. De a könnyűzenét sem hanyagolom, tavaszra már sok meghívásom van.

- Hol töltöd a húsvéti ünnepeket?

- Otthon, családi körben. Már a Nagyhét elején feldíszítjük a házat, Nagypénteken pedig megfestjük a tojásokat. Ilyenkor anyukám olyan csoda finom bejglit süt, amilyet én sosem fogok.
- Mi kerül az ünnepi asztalra?

- Anyukám utánozhatatlan töltött báránya a fő fogás, de húsleves, krumplisaláta, bécsi szelet, vagy valamilyen más töltött hús is lesz. Tavaly a desszert készítését én vállaltam, dobostortát sütöttem.

- Melyik a kedvenc konyhád, illetve melyek a kedvenc ételeid?

- A magyar konyhát szeretem, de a görög, az arab és a kínai ételeket is előszeretettel fogyasztom. Örök kedvencem a gulyásleves, a túróspuliszka, a somlói galuska és a madártej.

- Mit kell tudni azokról az ételekről, amiket az Erdélyi Konyha olvasóinak készítettél?

- A menü, engem tükröz: könnyű és finom. Lényegében magyaros ízek, kicsit átdolgozva, ahogy már említettem: „annamarisítva”. Mindegyik a kedvencem... A desszertről talán annyit, hogy sajnos csúnyán hízlal. De nagyon édes vétek...

Erdei gyümölcskehely


Dancs Annamari receptje

Hozzávalók: 25 dkg mascarpone sajt, 3 tojás, 2-3 kanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor, babapiskóta.
Elkészítése: A mascarponét keverjük ki a tojások sárgájával, a cukrokkal, majd óvatosan forgassuk bele a tojások keményre vert habját. A krémet kanalazzuk kelyhekbe, majd halmozzuk rá az erdei gyümölcsöt, babapiskótával díszítjük. A desszert formában is elkészíthető. Ekkor a babapiskótákat sorakoztassuk egymás mellé az edény alján, locsoljuk meg a kiolvasztott gyümölcsök levével, halmozzuk rá a krémet, majd a gyümölcsöt, ha marad még hozzávalónk, ismételjük meg a műveletet. Egy napig hűtőben érleljük. Ha a desszertből csak felnőttek fogyasztanak, a babapiskótára kevés áfonyapálinkát is locsolhatunk.

Leveles tésztába csomagolt tavaszi csirkerúd párolt zöldséggel


Dancs Annamari receptje

Hozzávalók a roládhoz: egy szép csirkemell, 40 dkg leveles tészta, 12 szelet szendvicssajt, 10 dkg spenót, darált dió, kesudió, mandula; a kenéshez: 1 tojás, csirkefűszer, vaj; a párolt zöldséghez: 2 szál sárgarépa, kis fej brokkoli, kis fej karfiol, egy kisebb cukkini, egy nagyobb fej hagyma, ételízesítő, evőkanálnyi vaj.
Elkészítése: A csirkemellet kiterítjük, enyhén klopfoljuk, bedörzsöljük a csirkefűszerrel, majd vajban mindkét oldalát megpirítjuk. Míg a csirkemell hűl a kiolvasztott leveles tésztára rakjuk a sajtszeleteket és megszórjuk a megmosott, lecsepegtetett, apróra vágott spenóttal. Erre az alapra helyezzük a kihűlt csirkemellet, szórjunk rá ízlés szerint darált diót, kesudiót, mandulát, majd óvatosan göngyöljük fel úgy, hogy a tészta mindenhol zárjon. A rudat kenjük le felvert tojással és helyezzük el a gazdagon kivajazott tepsiben, villával több helyen szurkáljuk meg, és 30-50 perc alatt, lassú tűznél süssük szép pirosra. Míg sül a hús, a zöldségeket vágjuk szeletekre, a karfiolt, brokkolit szedjük rózsáira, és wokban vagy hagyományos serpenyőben forró vajon pirítsuk meg. Ételízesítővel ízesítjük, majd fél deci vizet hozzáadva puhára pároljuk. A fogást gadagíthatjuk sajtszósszal, ehhez kevés vajon pirítsunk meg két kanál lisztet, engedjük fel fél liter főzőtejszínnel, majd adjunk hozzá 10 dkg reszelt sajtot, szerecsendiót, sót, és forraljuk össze. Édes fehérbort kínálunk melléje.

Brokkoli-krémleves


Dancs Annamari receptje

Hozzávalók: 1 közepes fej brokkoli, 2 közepes krumpli, 1 fej hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, ételízesítő, szerecsendió; a tálaláshoz: pirítós, füstölt sajt, tejföl, mandula.
Elkészítése: A krumplit és a brokkolit tegyük fel főni, adjunk hozzá egy hagymát, a fokhagymát, ízesítsük ételízesítővel és szerecsendióval. Amikor megpuhult, turmixoljuk össze. Tányérra szedve kockákra vágott pirítóst, tejfölt kínáljunk hozzá, szórjuk meg füstölt reszelt sajttal, majd tegyünk bele pár szem mandulát.

Tavaszi csibetál

Dancs Annamari receptje

Hozzávalók: személyenként 2 tojás, gulyáskrém, só, bors, majonéz, 2-3 burgonya, egész borsszem, piros húsú paprika.
Elkészítése: A keményre főtt tojásokat tisztítsuk meg, vágjuk hosszában ketté, majd a sárgákat szedjük ki. Ezeket villával törjük össze, majd keverjük el az előre elkészített majonézzel, gulyáskrémmel, sóval és borssal ízesítsük. Töltsük meg a krémmel a tojásokat, majd lefelé fordítva helyezzük tálaló tálcára. A burgonyát főzzük meg, törjük össze, és hagyjuk kihűlni. Olajos kézzel formázzunk belőle apró golyókat, melyeket fogvájó segítségével illesszünk, a tálcán már elrendezett tojáscsibe-testekhez. Szemes borsból a szemeket, apró háromszögre vágott pirospaprikából a csőröket illesszük a fejhez. Ültessük a csibéket fészkekbe, amiket kinyomó csőbe töltött majonézből halmozzunk a kiscsibék köré. A csibék mellé friss salátára halmozott vegyes zöldséget kínáljunk: retekből, paradicsomból, zöldhagymából, paprikából. Salátaöntetet is adhatunk melléje. „Zöld füvet” friss, vagy szárított fűszernövényből szórhatunk a csibék köré.

Ízes mákos tészta almával


Az ember néha elolvas egy receptet, és az valamiért megfogja, holott biztos benne, hogy sosem készíti majd el. Ez egy olyan recept, amihez sokáig hozzá sem nyúltam, valahogy sok volt egyszerre ez a sokféleség benne. Aztán elkészítettem, és állíthatom, egyik kedvenc ételünk lett. Finom és illatos, egy kicsit édes, egy kicsit savanykás, fűszeres...

Hozzávalók:
Fél kg metélt tészta, 15 dkg darált mák, 2 enyhén savanykás alma, 5 dkg vaj/főzőmargarin, 1 citrom héja, fahéj, porcukor.

A tésztát enyhén sós vízben főzzük puhára. Forró víz alatt mossuk át, majd csorgassuk le, tegyük tálalótálba. Öntsük rá a megolvasztott margarint, majd keverjük alaposan össze. A közben megmosott, hámozatlan almát reszeljük a tésztára, majd szórjuk rá a darált mákot, a citromhéjat és a fahéjat. Porcukorral fogyasztás előtt, ki-ki saját ízlésének megfelelően szórja meg.
Azonnal, forrón kínáljuk. Igazán remek íz-összhatás.

Tanács: mivel a tésztafélék igen kényesek az ízekre, ha vaj helyett margarint használunk, körültekintően válasszunk, mivel egy rossz ízű margarin elronthatja a munkánkat.

Csokiba forgatott banános tallér




Hozzávalók:
50 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 5 dkg vaj, 1 dl tej, fél csomag szalakáli, 3 nagyobb banán, 20 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, a szóráshoz színes cukorkák, kókusz és csokireszelék, szendvicspálcika, ha ez nincs a fogvájó is alkalmas.

A tésztával nem lesz sok bajunk. Gyúrjuk össze, majd nyújtsuk ki vékonyra, fél kisujjnyira. A gyúrásnál, ha a tészta kemény volna, adjunk hozzá pár csepp tejet. Ezután kis pogácsaszaggatóval – vagy kis pohárral, szaggassunk belőle kis tallérokat, ezeket alufóliás tepsire téve kérjük meg anyát, tegye be a sütőbe. Hamar megsül.
Amíg a tallérok kihűlnek, a banánokat vágjuk fel vékony karikákra, majd egy szendvicspálcika segítségével szúrjuk rá egy-egy tallérra, úgy, hogy a gömbölyű fele legyen az alja.
Anyának újabb dolga lesz, kérjük meg, hogy gőz fölött melegítse fel a csokoládét a vajjal. Óvatosan, nehogy magunkra borítsuk, forgassuk meg benne a banános tallérokat, majd egy kistányér fölött szórjunk az oldalára a tortadíszekből. Rácsra állítva várjuk meg, míg rádermed a csokoládé.
Azonnal fogyasztva a tallér kicsit még kemény, de 1-2 órai állás után nagyon finom puha lesz.

Ropogós szezámmagos virsli


Hozzávalók:
1 kg virsli (ha nem buliba készül, a fele is elég), 80 (40) dkg készen kapható fagyasztott rétestészta, mustár, 1 tojás, szezámmag.

A virsliket vágjuk ketté, majd hagyjuk megszáradni. Közben a rétestésztát szobahőmérsékleten engedjük ki. Amíg magától fel nem olvad, ne feszegessük, mert eltörhet. Amikor kiolvadt, egy tésztaecsettel kenjünk rá mustárt. Derelyemetszővel, hosszában vágjunk belőle ujjnyi vastag szalagokat, majd vágjuk el keresztbe is őket. Minden szalagra helyezzünk egy felezett virslit, majd tegyük alufóliával kibélelt tepsibe. Szépen kenjük le a felvert tojással, majd szórjunk rá szezámmagot bőven. Ekkor kérjük meg édesanyát, hogy tegye forró sütőbe a virsliket. Körülbelül 10-15 perc alatt szép pirosra sül.
Hidegen, melegen nagyon finom, ketchuppal is fogyasztható. Ha buliba kerül, ízlésesen rendezzük el egy tálcán, amit akár ki is díszíthetünk.

Krumplis tésztában sült virsli




Hozzávalók:
50 dkg burgonya
20 dkg liszt, ez a liszt minőségétől függően változhat
Fél kg virsli
Só, bors, olaj a sütéshez
Savanyúság, vagy bármilyen friss saláta

A krumplit hámozzuk meg, főzzük puhára, még melegen törjük át, majd hagyjuk egészen kihűlni. Fontos, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok, szép sima tört krumplit kapjunk.
Közben a virsliket mossuk meg, papírtörölközővel itassuk fel róluk a vizet, majd felezzük meg őket.
A kihűlt krumplihoz adjuk hozzá a lisztet, nyújtódeszkán gyúrjuk jól össze. Egy könnyen nyújtható, dolgozható tésztát kell kapnunk. A tésztát nyújtsuk ki, vágjuk tenyérnyi kockákra. Helyezzünk rájuk egy-egy virsli darabkát, majd bugyoláljuk be a tésztába. A tenyerünk között sodorva igazítsuk bele a tésztába, vigyázzunk, mindenhol érje a tészta, különben sülés közben felreped.
Forrósítsuk fel az olajat, majd közepes tűznél süssük szép pirosra. Ha gyenge tűznél sütjük, a tészta megszívja magát olajjal, ha túl erősnél, megég, mielőtt átsülne.
A megsült tésztás virsliket szedjük papírtörlőre, hogy lecsepegjenek, próbáljuk úgy intézni, hogy forrón tálaljuk, mert akkor az igazi.
Apró savanyú káposztával, savanyúsággal finom téli étel, de mivel örök kedvenccé válhat a konyhában nyáron friss zöld salátával is igen ízletes.
Tipp: A kiformázott tésztákat tojásba, morzsába forgatva is süthetjük.

Tenkei gombaleves tejfölös fokhagymával


Hozzávalók négy személyre:
25 dkg laskagomba
1 nagyobb szál répa
1 dl rizs
2 dl tejföl
Őrölt bors, ételízesítő, 1-2 babérlevél, ételízesítő, kevés olaj
Fokhagyma, ízlés szerint, kb. 4-5 nagyobb cikk.
1/5, 2 liter víz (attól függően mennyire sűrűn fogyasztjuk a leveseket)

A répát pucoljuk meg, vágjuk kis kockákra, majd lecsepegtetve kavarjuk a felforrósított olajhoz, állandóan kavargatva együtt dinszteljük pár percig. Mielőtt felöntenénk vízzel, szórjuk rá az ételízesítőt, kavarjuk el, majd engedjük fel a vízzel.
A gombákat tisztítsuk meg, vágjuk vékony csíkokra, adjuk a leveshez.
Dobjuk bele a babérlevelet, az őrölt borsot, majd fedő alatt főzzük puhára a hozzávalókat. Ekkor mossuk bele a rizst, és az egészet főzzük készre.
Közben a fokhagymákat tisztítsuk meg, nyomjuk át fokhagymatörőn, kavarjuk simára 3 kanál tejföllel és egy kanál olajjal. Sózzuk ízlés szerint. Tegyük félre.
Az elkészült levest habarjuk be az egy kanál liszttel elkevert tejföllel, együtt főzzük fel, majd húzzuk félre.
Tálaláskor a tejfölös gombát külön kínáljuk a leves mellé, hogy ki-ki ízlésének megfelelően szedhessen a leveshez.

Főétel - hússal


2010. április 29.

Végre! Profiteroles...

Többször kacérkodtam már a profiteroles (nekem csak képviselőfánk) készítésével. Aki próbálta, az tudja, hogy nagyon vicces sütemény ez, mert ha sütése közben meresztgetjük a szemünket a sülő tésztára, azt látjuk, hogy csodamagas, csodaszép sütike készül, és már látjuk magunk előtt a szemre is kívánatos falatokat. Azonban a süti visszatámad, mert mihelyt kivesszük a forró sütőből, elkezd összeesni, mint egy gyomron vágott 3 napos lufi. Siralmas érzés...

Most újra előkerült a képviselőfánk kérdése. Eltökélten kezdtem a sütögetéshez, és aze lső rendbeli süti össze is esett, ahogy kell. De oly mértékben, hogy az alsó és felső réteg teljes egészében összeragadt, egy kb fél cm vastag gusztustalan valamivé formálódva.

Ekkor úgy döntöttem, ha már úgyis mindegy, kísérletezgetni kezdek. Ezért csak pár adagot nyomtam, és csak kis tepsire. Rájöttem, hogy a sütő hőfokával egyenesen arányosan csökken a süti életképessége. Végül kibabráltam vele. Már csak 140 fokon, inkább szárítottam, mint sütöttem a fánkocskákat, melyek emberesen csinosak és harapnivalóak maradtak.

Lehet, hogy mindenki más tudta, én nem. Tehát nem szabad forró sütőbe tenni a sütiket, hiába állítja ám ezt a receptíró! Ne higgyünk neki!

És íme, kis lelkecskéim, ezek lettek belőle. Szépek, finomak. Megint okosabb lettem...

Hozzávalók tésztához:
25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2,5 dl tej, 5 dkg cukor, 8tojás (szerintem ez sok, legközelebb 7-et teszek hozzá. Azt gondolom, hogy túl lágy lett, és ezért veszítette el a kinyomó cső formáját.), késhegynyi só.

A krémhez: 20 dkg cukor, 2 kanál liszt (én ehhez még tettem 2-őt), 7, 5 dl tej, 6 tojás, 2-3 csomag vanília.

A masszához a tejet a vajat, a cukrokat és a sót forraljuk fel. Azonnal adjuk hozzá a lisztet, és kavargassuk, míg az edény falától elválik. Vegyük le a tűzről, amikor félig kihűlt, adjuk hozzá egyenként a tojásokat, mindet alaposan beledolgozva a masszába.
Kinyomócsőbe töltve helyezzünk kisebb halmokat liszttel megszórt sütőpapírra. Nem túl ! forró sütőbe téve hagyjuk, hogy kiszáradjanak. A középen üregesre sülő tészta akkor jó, ha szép színt kap, kb 15-20 perc.

A krémhez a tojások sárgáját válasszuk külön, kavarjuk el a cukorral és a liszttel, csomómentesen kavarjuk hozzá a tejet, majd kavargassuk, míg megsűrűsödik. Amikor langyosra hűlt kavarjuk hozzá a keményre vert tojások fehérjét.

Egy kinyomóba tegyünk vékony, hosszú csövet. Töltsük meg a krémmel, a képviselőfánkokba beleszúrva töltsük meg a fánkokat.

Tetszés szerint porcukorral vagy olvasztott csokival díszíthetjük.


2010. április 14.

Diós-meggyes piskóta



Ha valami, hát ez egy egyszerű és gyors sütemény, ráadásul tényleg fincsi, legalábbis azokat kielégíti majd, akik nem az emeletes krémes ízekre vágynak.
Készítsünk elő egy 8 tojásos piskótát, öntsük a tepsibe, majd alaposan dobáljuk meg kimagozott meggykompóttal. Ezután a tetejét szórjuk meg bőven darabos dióval, végül kristálycukorral.
Teával nagyon finom, de tea nélkül is gyorsan fogy:-)



És még valami:-) Muszáj dicsekednem:-) Nemrég vettem egy új fényképezőt, mert a Sanyi bizony kiöregedett. Az új gépem Fujitsu, már sokkal okosabb, manuális beállításokra is képes. Bezony. Csak én nem nagyon értek hozzá...

De tanulok! Egy kedves fotós ismerősöm (köszi András!) türelmesen ismételgeti újra és újra az alapszabályokat, így már egészen meglepő dolgokra is képes vagyok, ámulok-és bámulok micsoda trükkök vannak. Pl. ami engem nagyon felajz, az a mikrofotózás, ami ugye nagyon közeli képeket jelent. Számomra egy új világ nyílt meg ezzel a lehetőséggel:-))
Az alábbi kép a tanult módszerrel készült, és csak azért nagyképűsködök vele, mert szerintem irtó jó lett, legalábbis előző képeimhez képest:-)

2010. április 12.

2010. április 11.

Eszterházi torta

Ez az a torta, aminél elmaradta várt sikerem. Családom kitalálta, hogy ez nekik már túl "diós". Szerintem finom, és különleges, de nem hiszem, hogy egyhamar újra megsütném.

A receptet innen: http://torta.weblap.net/2009/02/02/eszterhazy-torta/ szereztem be.

Igaz, ami igaz, elég tömény. Én nem vacakoltam a külső bevonással, a krémből díszítettem, és olvasztott csokival "pókhálóztam" be.

Fondanttal bárminémű kapcsolatban lévő tortáim

Kedves sedit!

Ahogy ígértem, megmutitom az én tortakezdeményeimet... Jó tudni, hogy először voltak a cukorvirágok, ez nagyon egyszerű dolog, bárkinek azonnal sikerül, egy tojásfehérjéhez, ha jól emlékszem, talán 20 dkg porcukort kell adni, ebből kemény habot verni, színezni, majd kinyomókkal kis virágokat, levelet nyomni belőle. Ebből jó kis adag lesz. Jó kis élmény, de nem nagy kihívás, úgyhogy ez általában egyszeri szórakozást nyújt csak. A lovacskás tortán még látható a cukorvirágokból. Külön fotó is készült róluk, de azt most nem találom...

Ezt a cukorvirágos trükköt is az nlc-fórumon, a Sütik képekkel c, fórumon tanultam. Nagyon édesek az ottani lányok-asszonyok, mert abszolút segítőkészek. Ez elég nyilvánvalóvá vált számomra, hiszen, mikor megirigyeltem csodaszép fondant rózsáikat, nagyon szívesen segítettek...
Na, ez már bonyolultabb vállalkozás, véleményem szerint azonban sokkal látványosabb végeredménnyel jár...

Ezek az első próbálkozásaim.

Az nlc-fórumon írta valaki, miután ilyen rózsákat sikerült remekelnie, hogy egy új világ nyílt meg előtte:-) Nagyon meg tudta fogalmazni, tényleg így van! :-)

Nos, ezután jött a kislányom születésnapja, aki imádja a lovakat minden formában. Ezért úgy döntöttem, hogy egy közeli, száldobágyi lovastanyán rendezem meg a szülinapját, nagy titokban. Tiszta romantikus volt, asztal a tóparton, lovacskák, lovaglás, barátok:-)
A lényeg, hogy aznap legalább 40fok volt, és az én tortám Nagyváradról Száldobágyig már-már cseppfolyós halmazállapotúba ment át, pedig a lovastanyán egy nagyon kedved férfiember felajánlotta, hogy felhasználásig beteszi a hűtőbe. (Még egyszer ilyesmit nem vállalnék be, az tuti:-).)


Otthon esküszöm nem ilyen roggyant volt!

Nos, a fondanton átütött a csokikrém, és ahogy látszik, a torta is elég rozoga lábakon állt,mire asztalra került (pedig mind húztam volna az időt, reménykedve, hogy áthűlve csak összeszedi magát, de nem... ) Szegény kisfiam ölében utazott ki a tett helyszínére, aki folyton azzal idegelt, hogy szétcsúszik, hiába volt tortatartóban...

Különben magával a lovacskával még elégedett lennék (nem nagyítok, legalább 2 órámba telt a díszítés), de a végeredmény már nem tetszett. De az újratervezés helyett megelégedtem a beszerzett tapasztalatokkal...:-)

Végül, édesanyám szülinapi tortáját mutatnám meg. Ez sima tejszínhabos torta, fondant rózsákkal.

Az első lelkesedés itt is elmúlt, pedig a spájzban még mindig ott lapul egy kevés marshmallow, mi több, készre gyúrt fondant is...

Ezek után kíváncsian várom, te hogy készíted, és milyen lesz a holnapi tortátok! Akárkinek lesz is szülinapja, én nagyon sok boldog születésnapot kívánok! :-)
Nagyon szép ünneplést holnapra:-)

2010. április 7.

Nagyikám hagymasalátája



Vannak ízek, illatok, melyek örök életünkre egy bizonyos emléket ébresztenek fel bennünk. Szerencsés gyermek voltam, két otthonom volt, a második a nagyszüleimnél, mamánál és papónál, az Érmelléken. Azt hiszem, egész életemre meghatározó élmények értek ott. Többek között, meg vagyok győződve róla, hogy ezért gyengém a régiek konyhájának felfedezése is.

A nagymamám igazi falusi asszony volt, aki egy héten csak kétszer főzött húst, kisvasárnap = csütörtökön, és Vasárnap. Mégis, azt kell mondanom, hogy sokkal változatosabb konyhát vitt, mint mi, modern háziasszonyok. Tőle tanultam nyögvenyelőst, rongyosbélest, lepcsánkát készíteni. Olyan finom tarhonyát, amilyet ő készített sosem ettem, és szárazpaszuly levesének sincs párja azóta.

Tőle tanultam az alábbi receptet is, amely mind a mai napig nagy kedvenc itthon, ma már a gyerekeim kedvelt reggelije. Megesik, hogy egy-egy hosszabb nap után vacsorára készül, de sosem reklamáltak még érte. Édesanyám tojást üt hozzá, én ettől tartózkodom, bár a gyerekek úgy is szívesen fogyasszák.




Őszinte szívvel ajánlom mindenkinek, csak egyszer próbálja ki! Aki elvből nem öltöget nyelvet a hagymára, annak valószínűleg tetszeni fog.

Vegyünk pár hagymát. Fejenként kb. 2-3 nagyobb darabra lesz szükség, mivel ez sütés közben jelentősen összeesik majd. Vágjuk fel egész karikákra (a hagymát ne vágjuk kettőbe). Hevítsünk olajat - én zsírt használok, esküszöm más az íze… a forró olajba dobjuk bele a hagymát, majd anélkül, hogy megsóznánk, lassú-közepes tűzön pároljuk, süssük. Nem szabad lefedni! A sótól összeesik, csak akkor ízesítsük, ha már elkészült. Nem szabad erős tűznél készíteni, mert könnyen odaég. Amikor már puha, és a színe is szép aranyszínű lesz, szedjük ki a zsiradékból. Azon forrón, pirítósra kenve, teával kínáljuk.

A tojásos változatban, a megpuhult hagymára üssünk tetszés szerinti számú tojást, ekkor ízesítsük sóval is. Így kétség kívül laktatóbb, és finom is, én mégis a tojásnélküliségre szavazok :-)

Sok sikert, és jó étvágyat kívánok!

Ananászos alagút

Nagyon finom, és könnyű elkészíteni az alábbi édességet, fiam egyik nagy kedvencét.
Egy háromtojásos piskótára lesz szükségünk, valamint fél liter tejszínhabra, egy zacskó színtelen zselatinra, és egy doboz fincsi ananászkonzervre.
Kezdőknek is bátran ajánlom, el sem lehet rontani!

A piskótát süssük meg, majd hagyjuk kihűlni. Vegyünk elő egy őzgerincformát. A piskótalapot szemre osszuk hosszában három részre, majd a harmadikat vágjuk le, ez lesz a sütink alja. A kétharmad résszel béleljük ki a formát. A tejszínhabot verjük fel – vigyázat, a túl keményre vert tejszínhab emésztése nehéz, ezért van, hogy sokan nem bírják a tejszínhabot. Tehát verjük keménnyé, majd a közben, ananászlével felolvasztott zselatinból ( a csomagolás hátán írja az instrukciókat) langyosra hűlve csorgassunk a tejszínhabba 3-4kanálnyit. Kóstoljuk meg, és ha kevésnek éreznénk az ananászlé ízét, még adjunk hozzá egy nagyon kicsit, de ne sokat, mert kesernyés lesz. Volt, hogy nagyon pici citromhéjat reszeltem bele, és bár nekem nagyon ízlett, a többiek leszavaztak… Nos, ezek után kavarjuk bele az apró kockákra vágott ananászt.


Egy keveset tegyünk félre a díszítéshez, a többit simítsuk a formában lévő piskótára, tetejére illesszük a kimaradt piskótatéglalapot, kicsit nyomkodjuk rá, majd alufóliába csomagolva, tegyük jó pár órára hűtőbe, csak így lesz az igazi.
Kivételkor fordítsuk ki a formából, külsejét vonjuk be a tejszínhabbal, díszítsük tejszínhab rózsákkal, vagy cukor virágokkal (én marshmallowból készítettem, meg is küzdöttem vele…ígérem, ezek készítéséről később írok).



Tuti siker, nagyon mutatós és finom, ünnepi alkalomra is kitűnő.
A fiam már csak tudja! :-)

Majd elfelejtettem: ugyanígy készíthetjük naranccsal is, de az macerás, a narancsgerezdeket meg kell tisztítani a hártyától, egyrészt, mert milyen volna már hártyásan, másrészt, mert megkeseredik tőle a tejszínhab.

U.i. Amikor ezt a sütit készítettem, még nem gondoltam rá, hogy egyszer kirakom blogba, ezért nincsenek fázisfotók, csak a cégeredményt örökítettem meg.

Még valami:-) A díszítés a kislányom műve, ahogy a virágok legtöbbje is:-)

Sok sikert! :-)

Egész napos program: hájas tészta sütés

Azt gondolom, nem tévedek, ha azt mondom, hogy egyetlen oka van annak, hogy a hájas tészták még nem mentek ki a divatból, ez pedig a ragaszkodás gyermekkorunk ízeihez. Ez a kétoldalú sütemény ugyanis, akármilyen finom, igen hálátlan: vagy szalonnás marad az alja és a közepe, vagy nem emelkedik fel, mindezt azután, hogy egész nap nyújtottunk, hajtogattunk, és megint nyújtottunk, és megint…
A szilvalekváros hájasnak azonban varázsa van, és az ember nem képes feladni a reményt, hogy egyszer neki is olyan szépre sikerül, mint egykor a nagymamának. Sokunk emlékeiben élnek még egykor volt szeretteink, akik nagy szeretettel, látszólag oly könnyedén lettek úrrá ezen a fránya süteményen.
Mivel a háj disznóvágás után vált elérhetővé, a hájas tészta kifejezetten téli süteményként vált ismertté, ami abból a szempontból is előnyös volt, hogy a hosszú téli napokon volt elég idő a macerás előkészítéshez.
Sok jó tanács van, mely mind megkönnyíteni igyekszik az életünk hájas sütést illetően, de én azt gondolom, igazán csak a tapasztalat segít.

Aranyszabályok: a darált hájat mindig jól mossuk ki hideg vízben „gyúrva”, mindaddig, amíg a leve elszíneződik. Itt megjegyezném: én soha nem darálom a hájat, mivel utálok utána mosogatni. Az alaposan megtisztított hájat kis kockákra vágom, majd elkezdem a gyúrást, pillanatok alatt masszává alakul. Az esetleges apróbb hártyákat gondosan szedjük ki, majd csepegtessük le a hájat.
Az utolsó nyújtás után, a tésztát felforrósított késsel végezzük, különben a kés elhúzza a tésztát, összeragad a széle, ettől az nem tud felemelkedni. Ugyanebből a megfontolásból, ügyeljünk, a tojás ne csorogjon le a szélekre.
A hájas lelke a hajtogatás. Nagyon ügyeljünk rá, hogy mindig ugyanabban a sorrendben, ugyanabból az irányból hajtogassunk.

A darált/kinyomkodott háj

A tészta lekenése

Hajtogatás: az első lépés


Második lépésHarmadik lépés


És végül a negyedik... ne feledjük, fontos a sorrend megtartása.


Szilvalekváros hájas tészta

Hozzávalók:
90 dkg liszt,
60 dkg háj,
3 tojás sárgája,
2-3 kanál ecet,
kiskanálnyi cukor,
csipet só,
szódavíz.

A hájat a fent említett módon készítsük elő, amikor lecsepegett adjunk hozzá 30 dkg lisztet, ezzel gyúrjuk sima masszává. Tegyük félre.
A maradék lisztből és a hozzávalókból, annyi szódavízzel, amennyivel rendes rétestészta keménységű tésztát kapunk, gyúrjunk tésztát. Formáljunk belőle cipót, majd 20 percre tegyük hűvös helyre pihenni.
Lisztezett deszkára borítsuk ki, majd harmadoljuk el a hájas masszát. Nyújtsuk ki a tésztát félujjnyi vastagra. Az első rész hájassal, egy tortavágó, vagy széles pengéjű kés segítségével simítsuk el a tésztán a hájat. Ezután hajtsuk be a felső részét a tészta háromnegyedéig, majd az alsó felével takarjuk be a felső részt. Ezután jobbról balra, majd balról jobbra ismételjük meg a műveletet. Amikor elkészültünk, ujjunkkal nyomjunk egy lyukat a tészta alsó részébe, ebből tudni fogjuk, hogy pihentetés után hogy kezdjük nyújtani a tésztát.
Egy órányi pihenésre lesz szüksége. Amikor elővesszük, a megjegyzett rész kerüljön újra alulra, nyújtsunk, kenjük rá a második részt, pihentessük, majd újra nyújtsunk, kenjünk, pihentessünk.
Az utolsó pihenés után, a tésztát nyújtsuk kisujjnyi vastagságúra, vágjuk tenyérnyi kockákra, majd tegyünk egy-egy kiskanálnyi lekvárt hosszában a tésztára. Tetszés szerint hajtogathatunk háromszögeket belőle, vagy csak ráhajtjuk a felső részt az alsóra, vigyázva, hogy ne érjenek össze, mert összeragadnak. Mivel a tészta csak felfelé nő, oldalra nem, egymáshoz nem túl nagy távolságokra helyezzük el egy sütőpapírral bélelt tepsiben, tetejüket óvatosan kenjük le felvert tojással, majd forró sütőbe tolva süssük készre.
Amikor félig kihűltek, vaníliás porcukorba forgatva, még langyosan kínáljuk, így a legfinomabb.

Hájas pogácsa

Hozzávalók:
60 dkg liszt,
30 dkg háj,
6 dkg zsír,
2 kanál tejföl,
2 dkg élesztő,
kiskanálnyi cukor,
csipet só,
1 tojás sárgája


Az élesztőt a cukorral, egy dl vízben futtassuk fel. Közben a lisztet a tojássárgájával, a zsírral, a tejföllel, a sóval, a felfuttatott élesztővel dolgozzuk ki. Ha túl kemény tésztánk lenne, gyúrjunk bele kevés szódavizet.
20 percig tegyük félre pihenni.
Közben a hájat készítsük elő, kavarjuk habosra, osszuk 3 részre. A szilvalekváros hájasnál már leírt módon nyújtsuk, hajtogassuk a tésztát, de ezt csak fél óráig pihentessük.
Az utolsó pihenés után nyújtsuk ujjnyi vastagra, tetejét kenjük le felvert tojással, majd kis pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe téve, forró sütőben süssük készre. Melegen a legfinomabb.
Tipp: van, aki tetejére sajtot reszel, vagy szezámmagot, kevés pirospaprikát szór.

Hájas titok: nem tudom, más régiókban mennyire ismert, de mifelénk az a hír járja, hogy a biztos hájas-siker egy timsónak nevezett adalékanyagon múlik, melyet a rétestésztához kell dolgozni. A por állagú timsóból kiskanálnyit, a rúd alakúból egy darabot kell a tésztába gyúrni. Timsót patikákban vásárolhatunk. Érdemes kipróbálni.
Magyarországon, a borra esküdnek, ott szódavíz helyett ezzel az ízletes nedűvel gyúrják be a tésztát. De ne feledjük: az a bor, ami kortyolgatós fogyasztásra alkalmatlan, más nemű felhasználásra is az marad.


Sok sikert! :-)