2010. április 30.

Tenkei gombaleves tejfölös fokhagymával


Hozzávalók négy személyre:
25 dkg laskagomba
1 nagyobb szál répa
1 dl rizs
2 dl tejföl
Őrölt bors, ételízesítő, 1-2 babérlevél, ételízesítő, kevés olaj
Fokhagyma, ízlés szerint, kb. 4-5 nagyobb cikk.
1/5, 2 liter víz (attól függően mennyire sűrűn fogyasztjuk a leveseket)

A répát pucoljuk meg, vágjuk kis kockákra, majd lecsepegtetve kavarjuk a felforrósított olajhoz, állandóan kavargatva együtt dinszteljük pár percig. Mielőtt felöntenénk vízzel, szórjuk rá az ételízesítőt, kavarjuk el, majd engedjük fel a vízzel.
A gombákat tisztítsuk meg, vágjuk vékony csíkokra, adjuk a leveshez.
Dobjuk bele a babérlevelet, az őrölt borsot, majd fedő alatt főzzük puhára a hozzávalókat. Ekkor mossuk bele a rizst, és az egészet főzzük készre.
Közben a fokhagymákat tisztítsuk meg, nyomjuk át fokhagymatörőn, kavarjuk simára 3 kanál tejföllel és egy kanál olajjal. Sózzuk ízlés szerint. Tegyük félre.
Az elkészült levest habarjuk be az egy kanál liszttel elkevert tejföllel, együtt főzzük fel, majd húzzuk félre.
Tálaláskor a tejfölös gombát külön kínáljuk a leves mellé, hogy ki-ki ízlésének megfelelően szedhessen a leveshez.

0 megjegyzés: