Gondolat
"A pénz és a siker nem változtatja meg az embert, csak felerősíti meglévő tulajdonságait." Will Smith
...milyen igaz...
...milyen igaz...
Szerintem
- Fagyal Hajnalka
- Olyan vagyok, mint a sablonon látható nő, combos, pocakos, száj a fülig érős, világra rácsodálkozós, naivos, gyerekeket kajával kergetős, "sírva-röhögős". Semmi extra, semmi plusz, csak egyszerűen én. Szerintem:-)
Keresős
Leves
Zöldséges főétel
Aprósütemény
Palacsinta, gofri, égetett tészta
Krémek,desszertek
Archive
-
►
2011
(109)
- ► szeptember (2)
-
▼
2010
(165)
-
▼
december
(26)
- Békés, Boldog Új Esztendőt!
- Diós kocka, véletlenül
- A (számomra) tökéletes diókrém
- Megjelent az Erdélyi Konyha legújabb száma
- Szívet melengető ajándékok Neától
- Gesztenyés keksztekercs
- Inverz kókuszkocka
- Házi szaloncukor
- Békés, boldog karácsonyt:-)
- Gasztrohoroszkóp - Oroszlán
- Gasztrohoroszkóp - Rák
- Gasztrohoroszkóp - Ikrek
- Gasztrohoroszkóp - Bika
- Gasztrohoroszkóp - KOS
- Nagyvárad büszkesége: Tolvai Renáta!:)
- We wish you a merrychristmas! :-))
- Karácsonyi gyümölcskenyér
- Puha gyümölcskenyér
- Nyertem! :-)
- Na, az ilyet én is megnézném a tévében!
- Egy gyors gyros:-)
- Disznótoros velő
- Az eb, meg valami érdekes jelenség:-)
- Hagyományos magyaros gulyásleves
- Mézeskalács házikó
- Érlelt mézeskalács, Milner Angéla útmutatásával!
- ► szeptember (19)
-
▼
december
(26)
2010. december 29.
A (számomra) tökéletes diókrém
Published :
18:41
Hosszú-hosszú ideje, tucatnyi diókrémet próbáltam már ki, de sajnos egyik sem volt az igazi. Történt, hogy még fiatal lány koromban, egy házibuliba, egyik ismerősöm a nagymamája által készített diótortát hozott. Azt hiszem, azóta sem ért olyan gasztronómiai élmény, mint akkor. Sokszor kértem az ismerősömet, hogy kérje el a receptet, de ő mind tologatta, aztán elmaradt. Így számomra, azóta már csak viszonylag finom és kevésbé finom diókrémek léteztek.
2009-ben, a gyerekeim első áldozására egy „részeges jeromos” nevű sütit is elkészítettem, innen, aminek nagy sikere volt, de számomra ez sem lett az igazi. Idén, karácsony előtt eldöntöttem, hogy kicsit tovább fejlesztem, így hihetetlen, de elkészült végre a számomra tökéletes diókrém!
Nagyon szívesen megosztom, remélem, másnak is olyan sok örömöt okoz majd, mint nekem, ha látja, hogyan fogyatkozik a süti.
Én kétféleképpen készítettem, mert anyukám nem kedveli a kakaós ízeket, ezért neki vaníliásan készült.
Hozzávalók:
Egy-egy kakaós és sima piskótatekercs 4 tojásból. Ezt kisülés után borítsuk alufóliára, majd szorosan tekerjük fel, hagyjuk kihűlni.
A krémhez:
Húúú, hát én nem mértem, de kb. egy bögrényi dióbél, ízlés szerint cukor, kevés tej, rumaroma, 20 dkg vaj.
Egy-egy csokoládés és vaníliás pudingpor, 3-3 dl tej, 2-2 kanál liszt, cukor ízlés szerint, 1-1 kocka vaj.
A diót kevés tejjel locsoljuk le, majd lassú tűzön kavargatva főzzük meg. A cukrot csak a legvégén adjuk hozzá, különben hamar odaég. Óvatosan a tejjel, mert a dió nem szívja fel a tejet, ahogy azt én is valamiért feltételeztem:-) így nekem még később tennem kellett a dióhoz, lett is krémem egy jó nagy adag. Amikor kihűlt, kavarjuk jó habosra a vajjal, vegyük kétfelé, az egyik felébe ízlés szerint kavarjunk rumaromát. Ha nem elég édes, ne keseredjünk el, porcukorral utána ízesíthetünk.
A pudingokat a 2 kanál liszttel, korülbelül 10 dkg cukorral és a tejjel főzzük sűrűre. Amint kihűlt, kavarjuk jó krémesre a vajjal.
Ezután a piskótatekercseket hajtsuk ki. A kakaós lapot először kenjük meg diókrémmel, majd óvatosan vigyük fel rá a csokis krémet. Ügyesen csavarjuk fel, majd tetszés szerint krémmel vonjuk be kívül, vagy olvasszunk rá csokoládét.
A sárga piskótára is kenjük fel a diós krémet, erre jön a vaníliás krém, tekerjük fel, és vonjuk be.
Nem ismerem a mások ízlését, de én végre rátaláltam a számomra elég krémes, ízletes diókrémre. Már csak egyet akarok még kipróbálni: egy ismerősöm mesélte, hogy az ő nagymamája annak idején a diókrémhez a diót serpenyőben megpirította, majd a leváló léhát kifújkálta, és csak ezután darálta le. El tudom képzelni, hogy úgy már maga a tökély lenne ez a nagyszerű diókrém:-)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Advent és karácsony
Erdélyi Konyha kalendárium 2013
Heti legtöbbet nézős
-
Hozzávalók: Egy liba melléről levágott hús, a pácléhez 2 dl olaj, só, bors, 1kanál mustár, néhány babérlevél, 2 cikk fokhagyma, aki szereti ...
-
Már elég rég írtam a hájastészta készítéséről egy bejegyzsét, most szeretnék hozzáfűzni valamit. Legutóbbi disznóvágáskor 3 adag hájat tettü...
-
Emlékszem, hogy az átkos után, amikor megjelent az üzletben a suhajda, akkori barátnémmal mind azt vettünk, ha ki akartunk rúgni egy kicsit ...
-
A hájas a kényes pontom. Egyszerűen elfelejteném, ha tehetném, mert iszonyúan sok munkával jár, unalmas, és ráadásul, szerintem még csak nem...
-
Ma kivettem egy csomag karajt a fagyasztóból, de mire kiolvadt elment a kedvem a rántott hústól, ráadásul valami fűszeresre vágytam. Így kés...
Szomszéd blogok:)
-
-
-
-
-
-
Eperkrémleves3 éve
-
-
-
-
-
-
5 megjegyzés:
Ez biztos nagyon finom lehetett. Imádom a diósat.
Hajnalka,hát isteni szép ez a két tekercs!Biztosa nem cukrászdai?Met annyira szépen van díszítve mindkettő:))
Edóka, ne is mondd:-) Most karácsonykor nagyon beleéltem magam a sütizésbe, anyukám már rám is szólt párszor, hogy mit vacakolok vele annyit, úgyis megesszük:-)
Na, akkor most lelekesedésemben felteszek még egy receptet :-)
Köszönöm szépen:-)
Ezt mi is szeretni fogjuk! Viszem kipróbálni! :)
Ezt én is elviszem és kipróbálom, imádjuk a diós sütiket. És gyönyörűen néz ki mind a kettő!!!! Remekmű! :-)
Megjegyzés küldése