Kisgyerekes családok számára nyújthat száz százalékos sikerélményt egy mézeskalács házikó elkészítése, hiszen a gyerekek roppant mód élvezik, ha kezük nyomán valami szép épül, a szó szoros értelmében, pláne ha azt később meg is ehetik. Türelmet és odafigyelést igényel a házikó elkészítése, de kitartóbbak akár ajándékba is készíthetik.
Életünk első saját mézeskalács házikója. Idén templomot szeretnének a gyerekek, havas fenyőfákkal:-) (Azért tálcára raktam, mert szállítanunk kellett, szüleimnél ünnepeltünk)
A házikó tésztája kissé keményebbre készül, mint a mézeskalács figuráké, hiszen ennek meg kell tartania önmagát. Maga a tészta elkészítése, formázása és díszítése viszonylag könnyű feladat, a nehezebb vége a műveletnek a lapok összeragasztása. Ezt a műveletet forró karamellel kell elvégezni, mivel az kitűnően összetartja a lapokat, és gyorsan megköt. Ez kétség kívül a legjobb, egyben legrosszabb tulajdonsága is, mivel gyorsan szárad, tehát nem kell sokáig álldogálni mellette a lapokat tartva, míg összeragadnak, viszont a tapasztalatlanabb kéz számára hátrány, mivel nincs elég idő alaposan átgondolni a lépéseket.
A díszítést a mézeskalács figuráknál már leírt módon készítjük el, melyet pár csepp ételfestékkel színezünk meg.
A házikó tésztája
1 kg liszt, 50 dkg cukor, 20 dkg méz, 6 tojás, 1 citrom reszelt héja, 1-1 kiskanálnyi fahéj, őrölt szegfűszeg, 1 kávéskanálnyi szódabikarbóna.
Ebből az adagból egy nagy házikó készíthető el.
A mézet melegítsük fel, a cukrot kavarjuk simára a tojásokkal, majd a langyos mézzel, adjuk hozzá a többi alapanyagot is. A kidolgozott tésztát műanyag zacskóba téve másnapig tegyük hűtőbe.
A házikó elkészítése
Előkészületek: egy nekünk tetsző sablon alapján rajzoljuk fel papírra a méreteket, majd a motívumokat papírvágóval karcoljuk ki.
1 lépés. A hűtőből kivett tésztát nyújtsuk fél centiméteres vastagságra, a sablon alapján vágjuk körbe a házikó oldalait. A megmaradó tésztából virág illetve szív mintákat szaggathatunk, melyeket a ház ablaka fölé ragaszthatunk karamellel.
2 lépés. Sütőpapírra emelve pár perc alatt süssük meg a lapokat. A papírsablonon található motívumok mentén egy tűvel még melegen karcoljuk bele a kisült mézesbe a motívumokat.
3 lépés. Ha a lapok kihűltek, rajzoljuk meg a motívumokat a karcolt minták helyén, majd legalább 3 órára tegyük hűvösre a lapokat, hogy a hab jól megszáradjon. Ugyanígy járjunk el a szaggatott formákkal is: díszítsük fel szépen, majd hagyjuk száradni.
4 lépés. 10 dkg cukorból készítsünk karamellt, majd állítsuk forrásban lévő gőzfürdő felé, hogy ne dermedjen meg olyan hamar. Gyorsan és biztos kézzel kell dolgozni, vigyázva, nehogy a kezünkre cseppenjen a forró karamell, mert komoly égési sérülést is beszerezhetünk. Ha készítettünk szív vagy virágformákat, azt karamellel ragasszuk az ablakok fölé.
5 lépés. A házikó első oldalának szélét mártsuk a karamellbe, majd a hozzá illő fal szélét szorosan nyomjuk hozzá, míg összetapadnak. Ekkor fogjuk, és mártsuk a karamellbe a harmadik oldalt, majd végül a negyediket is, ezt immár mindkét szélén. Ha valahova nem jutott elég karamell, késsel, vagy kiskanállal csorgassunk a szélekre, lehetőleg belülről, hogy a karamell ne folyjék meg a ház oldalán. Ezután illesszük helyére a tetőt is. Mindezt már egy hordozható tálcán végezzük, hogy ne kelljen mozgatni később a házikót.
A tetejére csokis cukorkákat raktam, olyan M and M-s félét:-)
A házikót hűvös helyen tartsuk felhasználásig. A képen látható házikó motívuma csak ötletadó, számtalan formát, díszítési lehetőséget el lehet képzelni erre az alapra. Ha a nyers tésztát egy jól elkevert tojássárgájával megkenjük, apróra vágott csonthéjasokat, színes cukorkákat is felhelyezhetünk a tetőre, amit később majd habbal tehetünk tökéletesebbé.
Bátrabbak cukormázat is készíthetnek a tetőre, ehhez egy tojásfehérjét használunk, körülbelül 12 dkg cukorral – ennek mennyisége a tojás nagyságától változhat. A tojásfehérjét verjük fel, majd lassan kavarjuk szép fényesre a szitált porcukorral. Csorgassuk a háztetőre, majd hagyjuk megszáradni. Színes mázhoz ételfestéket használjunk.
Tipp: ha ajándékba készítjük, celofánba csomagolva illik átadni.
Gondolat
"A pénz és a siker nem változtatja meg az embert, csak felerősíti meglévő tulajdonságait." Will Smith
...milyen igaz...
...milyen igaz...
Szerintem
- Fagyal Hajnalka
- Olyan vagyok, mint a sablonon látható nő, combos, pocakos, száj a fülig érős, világra rácsodálkozós, naivos, gyerekeket kajával kergetős, "sírva-röhögős". Semmi extra, semmi plusz, csak egyszerűen én. Szerintem:-)
Keresős
Leves
Zöldséges főétel
Aprósütemény
Palacsinta, gofri, égetett tészta
Krémek,desszertek
Archive
-
►
2011
(109)
- ► szeptember (2)
-
▼
2010
(165)
-
▼
december
(26)
- Békés, Boldog Új Esztendőt!
- Diós kocka, véletlenül
- A (számomra) tökéletes diókrém
- Megjelent az Erdélyi Konyha legújabb száma
- Szívet melengető ajándékok Neától
- Gesztenyés keksztekercs
- Inverz kókuszkocka
- Házi szaloncukor
- Békés, boldog karácsonyt:-)
- Gasztrohoroszkóp - Oroszlán
- Gasztrohoroszkóp - Rák
- Gasztrohoroszkóp - Ikrek
- Gasztrohoroszkóp - Bika
- Gasztrohoroszkóp - KOS
- Nagyvárad büszkesége: Tolvai Renáta!:)
- We wish you a merrychristmas! :-))
- Karácsonyi gyümölcskenyér
- Puha gyümölcskenyér
- Nyertem! :-)
- Na, az ilyet én is megnézném a tévében!
- Egy gyors gyros:-)
- Disznótoros velő
- Az eb, meg valami érdekes jelenség:-)
- Hagyományos magyaros gulyásleves
- Mézeskalács házikó
- Érlelt mézeskalács, Milner Angéla útmutatásával!
- ► szeptember (19)
-
▼
december
(26)
2010. december 2.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Advent és karácsony
Erdélyi Konyha kalendárium 2013
Heti legtöbbet nézős
-
Már elég rég írtam a hájastészta készítéséről egy bejegyzsét, most szeretnék hozzáfűzni valamit. Legutóbbi disznóvágáskor 3 adag hájat tettü...
-
Emlékszem, hogy az átkos után, amikor megjelent az üzletben a suhajda, akkori barátnémmal mind azt vettünk, ha ki akartunk rúgni egy kicsit ...
-
A hájas a kényes pontom. Egyszerűen elfelejteném, ha tehetném, mert iszonyúan sok munkával jár, unalmas, és ráadásul, szerintem még csak nem...
-
Hozzávalók: Egy liba melléről levágott hús, a pácléhez 2 dl olaj, só, bors, 1kanál mustár, néhány babérlevél, 2 cikk fokhagyma, aki szereti ...
-
Ma kivettem egy csomag karajt a fagyasztóból, de mire kiolvadt elment a kedvem a rántott hústól, ráadásul valami fűszeresre vágytam. Így kés...
Szomszéd blogok:)
-
-
-
-
-
-
Eperkrémleves3 éve
-
-
-
-
-
-
6 megjegyzés:
Nagyon szép kis házikó!Ha nekem több türelmem volna, de jó is volna...Szoktam készíteni mézeskalácsot, de az írókázáshoz a zacsis megoldással soha nem lesz elég vékony.Ettől függetlenül szeretjük .-)
Gyönyörű Hajnalka!Mit ünnepeltetek?
Csodaszép lett. Olyan, mint egy mesebeli mézeskalács-házikó. Nagyon ügyes vagy!
ez tényleg a meséskönyvből lépett ki
Nagyon szép, gratulálok :)
Köszönöm szépen:-)
Edóka, ez a tavaly karácsonyi mézeskalács-házunk. Érdekes, hogy egy éve még kevésbé figyeltem oda arra, hogy miként fotózok le valamit:-)
Megjegyzés küldése