Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg tepertő, 15 dkg vaj, 2,5
dkg élesztő, 1-1,5 dl tej, 2 kanál olaj, 2 kanál tejföl, 1,5 teáskanál só, 1
kanál cukor, 1 tojás, só, őrölt bors, köménymag.
Elkészítése: A tepertőt ledaráljuk. 1 dl tejben elkavarjuk a
cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A liszthez öntjük, hozzáadjuk
a vajat, a tejfölt, az élesztőt, a sót, és annyi meleg tejet, hogy könnyen
dolgozható tésztát kapjunk. Addig gyúrjuk, míg a kéztől és az edénytől elválik.
Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, lekenjük a tepertővel,
megszórjuk kevés sóval, és jócskán borssal. Először az alsó részét hajtjuk fel,
majd ráhajtjuk a felsőt, ugyanígy járunk el a két oldalsó résszel is. A
hajtogatással lefelé lisztezett edénybe tesszük, megszórjuk kevés liszttel,
duplájára kelesztjük. Óvatosan kb. 4 cm vastagra nyújtjuk, lekenjük a felvert
tojással, bevagdossuk a tetejét, megszórjuk köménymaggal, majd lisztbe
mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk,
szépen megkelesztjük, majd 10-15 perc alatt ropogós pirosra sütjük.
A recept benne lesz a novemberi Finom Falatokban.
2 megjegyzés:
Ha hasonló hagyományos magyar ételeket akartok ajánlom forrásnak: A magyar úri család konyhája c.
Szia, baromira tetszik a cikk :)
Megjegyzés küldése