2010. december 1.

Érlelt mézeskalács, Milner Angéla útmutatásával!



Angéla egy nagyon kedves mézesbábos hölgy, akinek saját honlapján bárki megcsodálhatja szemgyönyörködtető műveit itt .
Mindig nagy problémát okozott nekem a mézeskalácssütés, hiszen állandóan volt valami bajom vele: keményre sikeredett, rücskös lett a teteje, stb. Tavaly nagyon elhatároztam, hogy juszt is finomat és kinézetre is gusztát készítek. Így jutottam el a Nők Lapja fórumára, ahol aztán egy csirri nevű, nagyon kedves és készséges hölgy felnyitotta a szemem: igazi mézeskalács csakis érlelt tésztából készül.

Érleltem hát, és soha többé más recepthez nem nyúlok! Innen is köszönet csirrinek a kedves segítségért! Egyszerűen csodálatos lett a végeredmény, a tészta szépen megnő, a teteje csodálatosan sima és fényes, az íze pedig meg sem közelíti a simán összedolgozott és máris sütött mézesét.

A gyerekeim sikerélménye pedig magával ragadó volt. Olyannyira, hogy meg kellett ismételni a sütést, mivel az első adagot szépen lassan elfogyasztottuk. Vagy nem is lassan? :-)



Nagyon sok szeretettem ajánlom mindenkinek!

Hozzávalók:
1 kg liszt, 30 dkg cukor, 30 dkg margarin, 25 dkg jó minőségű méz, 3 tojás, 3-3 kiskanálnyi gyömbér, őrölt szegfűszeg, fahéj, 1 evőkanálnyi szódabikarbóna, csipetnyi só.

Egy edényben, kis lángon melegítsük fel a mézet, adjuk hozzá a fűszereket, majd a tűzről levéve keverjük simára a margarinnal, tegyük félre. A margarinnal vigyázni! – én elsőre egy kevésbé márkás minőséget választottam, és bizony nagyon csúnyán megtúrósodott, így tönkrement a mézem is. a tojásokat verjük habosra a cukorral. A szódabikarbónát és a sót keverjük el a liszttel, adjuk hozzá a mézes és a tojásos keveréket, majd gyúrjuk össze. Elég lágy tésztát kapunk, ezt alaposan csomagoljuk be, és hagyjuk másnapig pihenni. Ha kissé megkeményedne sem baj, nyújtás közben visszakapja eredeti állagát. Nyújtsuk körülbelül 1-1,5 cm vastagságúra, majd szóljunk a gyerekeknek, hogy lehet jönni szaggatni. Ha ugyan már nem téblábolnak a környéken. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon süssük. Ne menjünk messze tőle, körülbelül 6-7 perc alatt készre sül.

Az illat pedig, ami a konyhában terjeng… nos, az szavakkal ki nem fejezhető:-)

A díszítéshez egy tojás fehérjét félkeményre vertem, majd lassanként dolgoztam hozzá körülbelül 20 dkg porcukrot. Fontos, hogy sem túl lágy de túl kemény se legyen a massza. Előbbi nem tartja a formáját, utóbbi csúnyán kiszárad, nehezen formázható. Egy műanyag zacskó egyik sarkából apró lyukat vágtam, majd megtöltöttem a habbal. Ezután már csak a fantázia szab határokat, milyen is lesz a kis mézesek kinézete:-) Színezni is lehet ételfestékkel, valamint rengetegfélével díszíteni: apróra vágott mandulával, színes, ehető gyöngyökkel, stb.

Jó munkát és nagyon sok kellemes percet kívánok mindenkinek a karácsonyi előkészületekhez!



Utókép seditnek, dekorceruzákról:-)

16 megjegyzés:

sedith írta...

Nekem meg pont a pihentetéssel van bajom. Ha egyszer hozzálátok, akkor végig szeretem csinálni. És általában úgy vagyok, ha eszembe jut, akkor add meg, uram, de most mindjárt!:)
Nekem is megvan a bevált receptem, karácsonyra csakis abból sütök, de időközben még keresgélek. Most sütöttem egy adagot egy teljesen új receptből és az is finomra sikerült. Már amennyit kóstoltunk belőle, mert ovis tortának és adventi koszorúknak volt szánva!:)

sedith írta...

Jaj, kimaradtak dolgok...

A mézesek általában megkeményednek, ezért pár napig dobozba kell tenni őket, hoyg puhuljanak. Ha a tetejükre, viszont, teszel egy fóliát és arra szeletekre vágott almát, és úgy zárod le a dobozt, akkor már 2-3 nap alatt megpuhul.

Nekem a zacskós díszítés nem igazán megy, legalábbis sosem sikerült szép vékony vonalakat húzni vele. Tavaly kimostam egy üres ablakfestékes dobozt (tudod, amiből azokat a lehúzós ablakdíszeket lehet festeni), steril fecskendővel felszívtam a habot, majd beletöltöttema dobozba és most már oylanok a vonalak, mintha az "5. kerületi orvostól" vásárolt írókákkal húznám.:)

Fagyal Hajnalka írta...

Edit, ezek a mézesek egyáltalán nem keményednek meg, idővel sem:-)

az ablakfestővel gondolom az üvegmatrica festékre gondolsz, én azért azt nem használnám, még kimosva sem. A vékony vonalakhoz a bejegyzésemhez csatolt dekor-ceruzát használom, gondolom sokan vannak így ezzel:-), de a vastagabb vonalak, satírozásokhoz kitűnő megoldás a zacsi is:-)

4Gyerek írta...

S nix fotó a dekorált szépségekről?

Amúgy dekorceruza....Brassóban minden zugban kerestem, hisz a dr.Oetker honlapjáról tudtam mit is keresek, s hogy itt Ro-ban is forgalmazzák. Ennek ellenére hol vettem? Szeredában a Kauflandban. Annak ellenére, hogy Brassóban is van Kaufland. észbontó.

Edith: asszem inlább várok egy éjszakát, mintse utólag várjam, hogy puhuljanak. az úgy több idő.

Fagyal Hajnalka írta...

Jaj, hát dekorálva nincs képem, csak néhány olyan, ahol épp dekoráltunk. Tavaly még nem volt blogom, még nem kapott el a mindent le kell fotózni nevű betegség! :-)) De megvallom, a dekorációink nem is voltak oylan szépek, mint amilyen csodát néhány helyen látok... azonban idén próbálkozunk, hátha... :-) Ötletadónak pár mintát már le is töltöttem a netről! :-))

Mifelénk sajnos nincs Kaufland, bár anyukámékhoz kb 40km-re nyitni fog egy a közeljövőben, Nagykárolyban. 2008-ban, Székelyudvarhelyen jártunk ott, és csak néztünk mennyi minden, és miylen jó áron van ott, vásároltunk is rendesen... Már lessük a nagykárolyi nyitást, remélem, nem maradunk le róla! :-))

Dia írta...

Nagyon szépek!

Fagyal Hajnalka írta...

Köszönöm szépen Dia:-)

Bianka írta...

Nagyon guszták. Én is vettem ilyen dekor tollad, de még ezzel is béna voltam :)))

sedith írta...

Hajnalka, pont ezekről az írókákról beszéltem. :) De ha kifogytak, akkor kell a következő doboznyi! Szerencsére nem vészesen drága, úgyhogy meg lehet venni, de ez azért mégiscsak keményebb.
Az az üvegfesték meg nem mérgező, úgyhogy nyugodtan lehet használni. :) Bár igaz, a hobbiboltban most láttam üres dobozt is, amit lehet ilyesmire használni. :)

Ditta tortái írta...

Így könnyű,hogy ennyi segítséged van,és ilyen ügyesek!:-),szépek lettek a kalácsok,meg az előző bejegyzésnél a házikó is,,meg az oldalad is nagyon tetszik,ügyes vagy!

Bianka írta...

Elkészítettem, igazad van mennyei

Fagyal Hajnalka írta...

Ditta, köszönöm szépen:-)

Bianka, nagyon örülök! Én épp ma gondolkodtam rajta, hogy ideje lenne hozzáfogni! :-)
Köszönöm, hogy megírtad! :-)

sedith írta...

Nos, ha már ennyire dicsérted ezt a tésztát, én is kipróbáltam, és ..... tökéletes. De tényleg. Könnyen lehetett dolgozni vele, szépen sültek a kivágott formák, és ami a legfontosabb, valóban nem keményedtek meg. Azért díszítés után mégis dobozba fogom tenni, mert úgy jobban áll el hosszabb távon, gondolom, de most már biztos, hogy inkább az "addmeguramdemostmindjárt" előtt egy nappal fog eszembe jutni a mézessütés. Köszönöm a receptet. :)

Fagyal Hajnalka írta...

Kedves Edit, nagyon sokat számít nekem a véleményed,köszönöm szépen. És nagyon örülök, hogy elégedett vagy a tésztával:-)
Itt is nagyon boldog ünnepeket kívánok számodra, és kis családodnak is! :-)

sedith írta...

Köszönöm, Hajnalka! Viszont kívánom neked is!:)
Most is be van gyúrva egy adag!:)

Vicuska írta...

Egy adaggal begyúrtam én is, mert teljesen véletlenül ugyanezt a receptet kaptam sógornőmtől, aki évek óta süti, de ő tojást nem tesz hozzá egyáltalán. Meglátjuk, milyen lesz, az övét kóstoltam, az nagyon finom volt mindig :)