Gondolat
"A pénz és a siker nem változtatja meg az embert, csak felerősíti meglévő tulajdonságait." Will Smith
...milyen igaz...
...milyen igaz...
Szerintem
- Fagyal Hajnalka
- Olyan vagyok, mint a sablonon látható nő, combos, pocakos, száj a fülig érős, világra rácsodálkozós, naivos, gyerekeket kajával kergetős, "sírva-röhögős". Semmi extra, semmi plusz, csak egyszerűen én. Szerintem:-)
Keresős
Leves
Zöldséges főétel
Aprósütemény
Palacsinta, gofri, égetett tészta
Krémek,desszertek
Archive
-
►
2011
(109)
- ► szeptember (2)
-
▼
2010
(165)
- ► szeptember (19)
-
▼
május
(20)
- Sós sütemények
- Kati tészta
- Csirkeszárny fűszeres olajban, „sárga rizzsel”
- Hónapsoroló
- Kavart vinette
- Édes krumplival töltött béles
- Lebbencsleves
- Elmélkedés a nagymamám-féle tejes paszulyleves fölött
- Sajt, ahogy anyukám csinálja
- Kapros-túrós ravioli
- Hagyományos étvágyhozó bruschetta
- Acquacotta – Paradicsom-paprika leves
- Sonkás, tárkonyos krumplileves
- Insalata caprese, erdélyiesen
- Olaszos
- Somlói galuska
- Marhapörkölt túrós csuszával
- Zetelaki salátaleves Magdika módra
- Leves-krém
- Estike
2010. május 19.
Édes krumplival töltött béles
Published :
21:04
Lám, egyik nagy-nagy kedvencem, amit csak nagyon ritkán készítek, nem is tudom miért. Ez is egy gyerekkori íz, bár én másképp készítem, mint mamám és anyukám. Ők sokkal vastagabb tészta közé halmozták a krumplit, én egész vékonyra nyújtom, így egy számomra izgalmas végeredmény születik: fánk ízű, roppanós tésztába töltött, krémes, édes burgonya.
A tészta sima fánktészta, azzal a kivétellel, hogy sok tejföllel készítem. Amíg a tészta kel, sárga krumplit főzök, majd leszűröm, forrón áttöröm, cukorral, csipet sóval krémesre keverem, kihűtöm.
A jól megkelt tésztát kb. öklömnyi darabokra vágom, és vékonyra nyújtom. Olyan egy-két centiméternyi vastagságban rákenem a krumplit, úgy, hogy a széleken ujjnyi vastagságban üresen hagyom. Kinyújtok egy újabb adag tésztát, ezt ráfektetetem a krumplira, majd a széleket visszahajtogatom, és villával lenyomkodom. Körülbelül 15-20 percig pihenni hagyom, ezután egy nagy lábasban (ezt a bélest tekintélyes méretben illik sütni, aztán szeletelni kell, mint a pizzát) bő olajban kisütöm. Elsőre egy kicsit nehéz lehet az olajba való belemanőverezés, de egy gyakorlottabb házitündérnek nem okoz gondot. Arra azért vigyázzunk, nehogy hirtelen engedjük bele az olajba, mert ha felcsap súlyos égési sérülést is okozhat.
Addig sütöm, míg a széle alulról szép piros lesz, ekkor egy húslapáttal alányúlok, és megfordítom. Ez már nem nehéz művelet, hiszen az alsó, kisült réteg már egyben tartja. Itt is sütöm pár percig, majd szalvétára szedem, hogy az olajat felfogja.
Forrón, porcukorral megszórva igazán különleges étel.
Sós verzióban is készíthető, számomra az édes az igazi.
Nem érdemes belőle sokat készíteni, nagyon laktató, nálam főételként szerepel egy hétköznapibb leves – lásd lebbencsleves – mellé.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Advent és karácsony
Erdélyi Konyha kalendárium 2013
Heti legtöbbet nézős
-
Már elég rég írtam a hájastészta készítéséről egy bejegyzsét, most szeretnék hozzáfűzni valamit. Legutóbbi disznóvágáskor 3 adag hájat tettü...
-
Emlékszem, hogy az átkos után, amikor megjelent az üzletben a suhajda, akkori barátnémmal mind azt vettünk, ha ki akartunk rúgni egy kicsit ...
-
A hájas a kényes pontom. Egyszerűen elfelejteném, ha tehetném, mert iszonyúan sok munkával jár, unalmas, és ráadásul, szerintem még csak nem...
-
Hozzávalók: Egy liba melléről levágott hús, a pácléhez 2 dl olaj, só, bors, 1kanál mustár, néhány babérlevél, 2 cikk fokhagyma, aki szereti ...
-
Azt gondolom, nem tévedek, ha azt mondom, hogy egyetlen oka van annak, hogy a hájas tészták még nem mentek ki a divatból, ez pedig a ragaszk...
Szomszéd blogok:)
-
-
-
-
-
-
Eperkrémleves3 éve
-
-
-
-
-
-
10 megjegyzés:
Még sosem ettem ilyet, nem is hallottam róla.:P Igazából el sem tudom képzelni, milyen lehet az édesített krumpli. De mostanra már megtanultam: addig nem ítélkezem, amíg valamit meg nem kóstoltam. :D
Tisztában vagyok vele, hogy furin hangzik.-)
Egyszer talán kipróbálod, mifelénk vidéken is kevesen készítik már. Elég babrás.
Legyen nagyon szép a napod:-)
Fantasztikus lehet! :))
Kedves Limara, akár hiszed, akár nem bearanyoztad ezt az esős-borús napomat:-)
Nagyon régóta csodálom az általad készített finomságokat, és bár sosem jegyeztem fel sehova, de az öregtésztás kenyeret is kipróbáltam, ami jó lett, de egy kicsit nehéz.. nem tudom mitől, de nem adom fel, próbálkozni fogok. A nálad tanult zsömlékért viszont bomlanak a gyerekek:-)
Most meg egy ilyen kedves hozzáaszólás egy olyan aranykezű embertől mint te...:-)
Nagyon szépen köszönöm:-) Tényleg furi az édes krumpli, de annál különlegesebb:-)
Most csak nyelek nagyokat és még az édes krumplit is megenném! (Önként gyümölcsnapra "ítéltem" magam, pedig nem is élek rosszul: alma, banán, eper, menta -kell-e ennél több? )
Jáj, ki kell ám próbálnod egyszer az édes krumplit :-))
Azzal a fánktésztával igazán jó ám :-))Akármilyen bolondul hangzik is :-)
Önszorgalomból vetetted magad a gyümölcsnap alá?
Persze, írtam, de este végül rávett anyósom a "bűnre", s megetetett csirkecombbal!:P
Na, csak ilyen bűnre vennének engem mindig! :-))
Ha nem volna ennyire időigényes most rögtön kipróbálnám.Nagyon izgalmas recept, biztos finom is!
A többiekkel ellentétben én el tudom képzelni az ízét! Ettem olyan tortát, amiben főtt krumpliból készített "krém" megy, rummal ízesítve, ezért olyan, mintha gesztenyével lenne betöltve- nagyon finom!
Megjegyzés küldése