2010. május 11.

Somlói galuska




Hozzávalók a piskótához:
45 dkg liszt, 45 dkg cukor, 9 tojás, 9 kanál víz, 1,5 csomag sütőpor, 1 kanál kakaó, 10 dkg dió, 1 csomagvanília, 15 dkg mazsola, 1 dl rumaroma, 20 dkg pirított vagdalt dió, 5kanál baracklekvár, a díszítéshez tejszínhab.

Vanília krém: 3 tojás, 20 dkg cukor, 4 kanál liszt, 7,5 dl tej, 2 vaníliás cukor.

Szirup: 2,5 dl víz, 4kanál cukor, 1 citrom leve, 2 kanál rumaroma, 1 citrom leve.

A piskótához a tojásokat válasszuk szét. A fehérjét verjük kemény habbá, miközben kanalanként dolgozzuk bele a vizet, majd ha mindent hozzáadtuk, a cukrot is. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, ezzel még verjük egy kicsit, majd egy széles fakanál segítségével kanalanként dolgozzuk bele a liszttel elkevert sütőport is. Ekkor a masszát osszuk három részre. Az elsőhöz adjunk egy csomag vaníliacukrot, a másodikhoz egy kanál kakaót, a harmadikhoz pedig a diót. Egyenként kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe töltve süssük készre.
Közben a mazsolát áztassuk be az egy dl rumaromába.
A diót vágjuk kis darabokra, zsiradék hozzáadása nélkül egy serpenyőben erős lángon hirtelen pirítsuk meg.
Készítsük el a krémet. Ehhez a tojások sárgáját kavarjuk simára a cukorral és a vaníliacukorral, majd a tejjel fokozatosan engedjük fel, nehogy csomós legyen. Lassú tűzön kavargatva főzzük sűrűre. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, kavarjuk a még meleg krémbe.

A sziruphoz a hozzávalókat kavarjuk el, főzzük fel, hagyjuk kihűlni.

A kihűlt vaníliás piskótát locsoljuk meg sziruppal, kenjük meg a krém felével, szórjuk meg kinyomkodott mazsola felével, a pörkölt dió felével, fedjük be a kakaós piskótával. Ezt a lapot is locsoljuk meg a sziruppal, kenjük meg a maradék krémmel, majd szórjuk meg mazsolával, illetve dióval. A tetejére kerül a diós piskóta, locsoljuk meg, kenjük meg a baracklekvárral, majd szitáljunk rá kakaót.
Egy üvegtálka aljára kanállal szaggassunk a tésztából, tetejére kemény tejszínhabot tegyünk, majd locsoljuk meg sziruppal.
Jól kihűtve az igazi.

A Góbé csárda receptje

0 megjegyzés: