Gondolat
"A pénz és a siker nem változtatja meg az embert, csak felerősíti meglévő tulajdonságait." Will Smith
...milyen igaz...
...milyen igaz...
Szerintem
- Fagyal Hajnalka
- Olyan vagyok, mint a sablonon látható nő, combos, pocakos, száj a fülig érős, világra rácsodálkozós, naivos, gyerekeket kajával kergetős, "sírva-röhögős". Semmi extra, semmi plusz, csak egyszerűen én. Szerintem:-)
Keresős
Leves
Zöldséges főétel
Aprósütemény
Palacsinta, gofri, égetett tészta
Krémek,desszertek
Archive
-
►
2011
(109)
- ► szeptember (2)
-
▼
2010
(165)
- ► szeptember (19)
-
▼
május
(20)
- Sós sütemények
- Kati tészta
- Csirkeszárny fűszeres olajban, „sárga rizzsel”
- Hónapsoroló
- Kavart vinette
- Édes krumplival töltött béles
- Lebbencsleves
- Elmélkedés a nagymamám-féle tejes paszulyleves fölött
- Sajt, ahogy anyukám csinálja
- Kapros-túrós ravioli
- Hagyományos étvágyhozó bruschetta
- Acquacotta – Paradicsom-paprika leves
- Sonkás, tárkonyos krumplileves
- Insalata caprese, erdélyiesen
- Olaszos
- Somlói galuska
- Marhapörkölt túrós csuszával
- Zetelaki salátaleves Magdika módra
- Leves-krém
- Estike
2010. május 11.
Somlói galuska
Published :
13:14
Hozzávalók a piskótához:
45 dkg liszt, 45 dkg cukor, 9 tojás, 9 kanál víz, 1,5 csomag sütőpor, 1 kanál kakaó, 10 dkg dió, 1 csomagvanília, 15 dkg mazsola, 1 dl rumaroma, 20 dkg pirított vagdalt dió, 5kanál baracklekvár, a díszítéshez tejszínhab.
Vanília krém: 3 tojás, 20 dkg cukor, 4 kanál liszt, 7,5 dl tej, 2 vaníliás cukor.
Szirup: 2,5 dl víz, 4kanál cukor, 1 citrom leve, 2 kanál rumaroma, 1 citrom leve.
A piskótához a tojásokat válasszuk szét. A fehérjét verjük kemény habbá, miközben kanalanként dolgozzuk bele a vizet, majd ha mindent hozzáadtuk, a cukrot is. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, ezzel még verjük egy kicsit, majd egy széles fakanál segítségével kanalanként dolgozzuk bele a liszttel elkevert sütőport is. Ekkor a masszát osszuk három részre. Az elsőhöz adjunk egy csomag vaníliacukrot, a másodikhoz egy kanál kakaót, a harmadikhoz pedig a diót. Egyenként kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe töltve süssük készre.
Közben a mazsolát áztassuk be az egy dl rumaromába.
A diót vágjuk kis darabokra, zsiradék hozzáadása nélkül egy serpenyőben erős lángon hirtelen pirítsuk meg.
Készítsük el a krémet. Ehhez a tojások sárgáját kavarjuk simára a cukorral és a vaníliacukorral, majd a tejjel fokozatosan engedjük fel, nehogy csomós legyen. Lassú tűzön kavargatva főzzük sűrűre. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, kavarjuk a még meleg krémbe.
A sziruphoz a hozzávalókat kavarjuk el, főzzük fel, hagyjuk kihűlni.
A kihűlt vaníliás piskótát locsoljuk meg sziruppal, kenjük meg a krém felével, szórjuk meg kinyomkodott mazsola felével, a pörkölt dió felével, fedjük be a kakaós piskótával. Ezt a lapot is locsoljuk meg a sziruppal, kenjük meg a maradék krémmel, majd szórjuk meg mazsolával, illetve dióval. A tetejére kerül a diós piskóta, locsoljuk meg, kenjük meg a baracklekvárral, majd szitáljunk rá kakaót.
Egy üvegtálka aljára kanállal szaggassunk a tésztából, tetejére kemény tejszínhabot tegyünk, majd locsoljuk meg sziruppal.
Jól kihűtve az igazi.
A Góbé csárda receptje
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Advent és karácsony
Erdélyi Konyha kalendárium 2013
Heti legtöbbet nézős
-
Hozzávalók: Egy liba melléről levágott hús, a pácléhez 2 dl olaj, só, bors, 1kanál mustár, néhány babérlevél, 2 cikk fokhagyma, aki szereti ...
-
Hozzávalók: 1 liba zúzája, mája, ha szeretjük szíve, esetleg a szárny középső része, kisebb darabokra vágva, 1 hagyma, 1 kisebb répa, zsirad...
-
Már elég rég írtam a hájastészta készítéséről egy bejegyzsét, most szeretnék hozzáfűzni valamit. Legutóbbi disznóvágáskor 3 adag hájat tettü...
-
Szeretettel köszöntök minden kedves látogatót:-) Két újdonsággal is szeretnék jelentkezni. Az egyik az Erdélyi Konyha adventi különszáma, a...
-
Emlékszem, hogy az átkos után, amikor megjelent az üzletben a suhajda, akkori barátnémmal mind azt vettünk, ha ki akartunk rúgni egy kicsit ...
Szomszéd blogok:)
-
-
-
-
-
-
Eperkrémleves3 éve
-
-
-
-
-
-
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése