Gondolat
"A pénz és a siker nem változtatja meg az embert, csak felerősíti meglévő tulajdonságait." Will Smith
...milyen igaz...
...milyen igaz...
Szerintem
- Fagyal Hajnalka
- Olyan vagyok, mint a sablonon látható nő, combos, pocakos, száj a fülig érős, világra rácsodálkozós, naivos, gyerekeket kajával kergetős, "sírva-röhögős". Semmi extra, semmi plusz, csak egyszerűen én. Szerintem:-)
Keresős
Leves
Zöldséges főétel
Aprósütemény
Palacsinta, gofri, égetett tészta
Krémek,desszertek
Archive
-
►
2011
(109)
- ► szeptember (2)
-
▼
2010
(165)
- ► szeptember (19)
-
▼
május
(20)
- Sós sütemények
- Kati tészta
- Csirkeszárny fűszeres olajban, „sárga rizzsel”
- Hónapsoroló
- Kavart vinette
- Édes krumplival töltött béles
- Lebbencsleves
- Elmélkedés a nagymamám-féle tejes paszulyleves fölött
- Sajt, ahogy anyukám csinálja
- Kapros-túrós ravioli
- Hagyományos étvágyhozó bruschetta
- Acquacotta – Paradicsom-paprika leves
- Sonkás, tárkonyos krumplileves
- Insalata caprese, erdélyiesen
- Olaszos
- Somlói galuska
- Marhapörkölt túrós csuszával
- Zetelaki salátaleves Magdika módra
- Leves-krém
- Estike
2010. május 18.
Kapros-túrós ravioli
Published :
15:38
(Amire anyukám azt mondaná, hogy derelye:-))
Szülém, hetente kb. 1,5 kg túróval kedveskedik nekünk, igazi falusi házi tejből. Ezzel a mennyiséggel néha elég nehéz megbirkózni. Fagyasztva is kerül a hűtőbe, sőt, túrógombóc formájában is lefagyva, de sokszor már így sem tudom, mihez használjam fel.
Most is ezzel a problémával szembesültem, úgyhogy kerestem valami ételt, ami túróval készül, és még nem unjuk. Gugliban olaszos-túrós párosítást kerestem, így találtam rá eme recept eredetijére.
Az eredeti túrós ravioli spenóttal készül, én nem ezt választottam. Találtam egy receptet kapros-túrós változatban, és mivel ezt a párosítást igen kedvelem, ezt készítettem el.
Nagyon egyszerű, de munkaigényes, türelmi játékosok előnyben. A végeredmény vegyes érzéseket keltett bennem. Én édes változatban készítettem, lurkók a sós túrót nem eszik. Az össz-ízhatás kellemes volt, a tejföl is passzol, mégis van egy kis bibi, amit meg sem tudok magyarázni, de bennem kétségeket hagyott. Hiányzik valami, valami…talán egy kis citromhéj a töltelékből… Nem tudom.
Aki tudja, árulja el! Kérem:-)
Legközelebb kipróbálom a húsosat…
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 3 tojás, csipetnyi só, 30 dkg túró, 1 kisebb tojás, só, vagy cukor, zöldkapor, bár szerintem télen a szárított, vagy mélyhűtött sem hagyna szégyenben, tejföl.
A lisztből, az egész tojásokból a sóval és annyi langyos vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, rétestésztát gyúrunk. Nyújtsuk ki vékonyra, és vágjuk kockákra, vagy szaggassuk ki pogácsaszaggatóval. Ez utóbbi több macera, mert a kieső részeket újra gyúrni, újra nyújtani… Igaz, így szemre szebb.
A túrót törjük össze, adjuk hozzá a tojást, a cukrot/sót, és az apróra vágott kaprot. Azonnal töltsük meg vele a raviolikat (derelye),majd kettéhajtva egy villával nyomkodjuk le a széleit. Eredetileg tojásfehérjével be kellett volna kenni a széleket, de én ezt elmulasztottam. Így sem volt probléma, egy sem főtt szét. Talán a benne lévő tojás, vagy a határozott szélnyomkodás miatt…
Jó volna gyorsan dolgozni, mert a tészták átáznak… tapasztaltam. Lobogó, sós vízben főzzük ki a tésztát, majd leszűrve olvasztott vajjal locsoljuk meg, tejfölözve, kaporral megszórva forrón kínáljuk.
Finom, csak valami …
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Advent és karácsony
Erdélyi Konyha kalendárium 2013
Heti legtöbbet nézős
-
Már elég rég írtam a hájastészta készítéséről egy bejegyzsét, most szeretnék hozzáfűzni valamit. Legutóbbi disznóvágáskor 3 adag hájat tettü...
-
Emlékszem, hogy az átkos után, amikor megjelent az üzletben a suhajda, akkori barátnémmal mind azt vettünk, ha ki akartunk rúgni egy kicsit ...
-
Hozzávalók 10-12 személyre: 1,5 dkg fehérbab, 1,5 dkg füstölt csülök, vagy más húsféle, 1-1,5 kg füstölt kolbász, 30 dkg füstölt hú...
-
Ma kivettem egy csomag karajt a fagyasztóból, de mire kiolvadt elment a kedvem a rántott hústól, ráadásul valami fűszeresre vágytam. Így kés...
-
Szeretettel köszöntök minden kedves látogatót:-) Két újdonsággal is szeretnék jelentkezni. Az egyik az Erdélyi Konyha adventi különszáma, a...
Szomszéd blogok:)
-
-
-
-
-
-
Eperkrémleves3 éve
-
-
-
-
-
-
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése