2012. augusztus 28.

Sólet bográcsban




Hozzávalók 10-12 személyre: 1,5 dkg fehérbab, 1,5 dkg füstölt csülök, vagy más húsféle, 1-1,5 kg  füstölt kolbász, 30 dkg füstölt húsos szalonna, 4-5 hagyma, babérlevél, só, bors, ízlés szerint köménymag, pirospaprika.

Elkészítése:

A babot és a füstölt húst előzőleg áztassuk be, így hamarabb megfőnek és könnyebben emészthetővé válnak. A szalonnát bőrével együtt közepes kockákra vágjuk, a bogrács aljába dobjuk kisülni. A hagymát megpucoljuk, ugyancsak kockákra vágjuk, majd a már üveges szalonnához kavarjuk. Együtt dinszteljük, ezután hozzáadjuk a pirospaprikát, ezzel elkavarjuk, és felengedjük vízzel. Beletesszük a babot, a kisebb darabokra vágott csülköt, és felengedjük annyi vízzel, ami ellepi. Ekkor még ne sózzuk, mert meglehet a füstölt hústól elég sós lesz, de szórjuk meg borssal, és ha szeretjük őrölt köménnyel is. Lehetőleg ne túl erős tűzön, néha megkavarva főzzük majdnem készre. Amikor otthon készítjük, figyeljünk rá, hogy lassan főzzük, így lesz szép szaftos. Amikor majdnem kész, megkóstoljuk, szükséges-e még sózni, majd hozzáadjuk a nagyobb darabokba vágott kolbászt, ezzel még főzzük egy kicsit, majd a tűzről levéve friss kenyérrel fogyasztjuk.

2 megjegyzés:

Anazar írta...

Ezer éve nem ettem sóletet!! És persze bográcsban sem lehet rossz ;-)

Anya írta...

Ugye a 1,5 dkg bab, meg csülök az elírás?