2010. május 17.

Hagyományos étvágyhozó bruschetta

Tökéletes ízbomba. Amikor azt olvastam róla a neten, hogy abbahagyhatatlan étel, mit mondjak, hittem is, nem is. Mivel igen egyszerű elkészíteni, és minden hozzávaló rendelkezésemre állt, gondoltam sokat nem veszíthetek...
A végeredmény valami egészen mennyei ízhatás lett, ami már csak azért is olyan hihetetlen, mert tulajdonképpen alig kell valami hozzá. És a netes bejegyzőnek igaza volt, a "szottyos" lé beissza magát a pirítósba, és ez, az első reakció ellenére sem egy gusztustalan történet, hanem valami ínycsiklandozó huncutság.

Senki ne vessen rám követ, de esküszöm, ha ezt az egyszerűséget jellemezni kéne, a legelső szó, ami eszembe jutna róla, az az erotikus lenne...
Ki kell próbálni, aki nem idegenkedik a paradicsom ízétől, tuti beveszi a repertoárjába.

Hozzávalók: 4 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyemlevél, ha van friss hagymaszár, bazsalikom, só, bors, olívaolaj, de a megszokott termék is tökéletes, kenyér.

A paradicsomokat mossuk meg, majd törölgessük szárazra, a hagymát vágjuk nagyon apróra, és az olajon futtassuk meg. Amikor üvegessé vált, adjuk hozzá a közben kis kockákra vágott paradicsomot, sózzuk és borsozzuk, majd kavargatva, fedő nélkül pirítsuk, míg kisebb darabokra nem törik, mártásszerűvé nem sül. Ekkor adjuk hozzá a kis darabokra vágott, tépett zöldfűszereket, a zöldhagymaszárat kivéve, forraljuk össze, majd vegyük le a tűzről.
A kenyérszeleteket pirítsuk meg, kenyérpirítóban, serpenyőben szárazon, vagy olajon, ki hogy szereti. Még melegen dörzsöljük be őket a fokhagymával, olajjal kenjük be – ez el is maradhat, és azonnal rakjuk meg a paradicsomos mártással, amelynek a leve a még meleg kenyérbe enyhén beivódik. Szórjuk meg apróra vágott zöldhagymaszárral, melegen kínáljuk. Ettől lesz nagyon ízletes ez az étvágyhozó, hagyományos olasz előétel.

9 megjegyzés:

Fagyal Hajnalka írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
sedith írta...

Jé, végre tudok kommentelni!!!:) Meghoztad bizony az étvágyamat szinte mindenhez, amiket feltettél!:)

Hajnalka, mit szólnál, ha beajánlanám a te blogodat is a gasztro.blog.hu gyűjtőoldalra. Kár lenne, hoyg ennyi klassz recept ne jusson el nagyobb "tömegekhez"!:)
Puszi

Hajnalka írta...

Edit, bizisten jó szívvel ajánlom, hogy próbáld ki, főleg ezt a bruschettát, nálunk most az a sláger, mind azt kérik a kicsik :-)

Most szégyellnem kellene, hogy nem tudom mi az a gasztroblog gyűjtőoldal? :-(
De megnézem! Ettől függetlenül sejtem mi lehet, és köszönöm, hogy gondoltál rám! Természetesen örülök, hogy másnak is tetszenek az ételek, és köszönöm, hogy eszedbe jutott, és hogy beajánlasz:-)

Legyen nagyon szép az estéd! :-)
Puszi:-)

Hajnalka írta...

Ja igen, kaptam egy mailt, hogy nem lehet kommentelni.. nem értem miért, de amikor a felnyíló ablakot választottam, megjavult:-)

sedith írta...

Én is ezt a felugró ablakot szeretem, mert így a leggyorsabb. Felnyílik, írsz, küldöd. Ha kell, gyorsan visszakeresel valamit a bejegyzésben. Ha a teljes oldal betöltődik, az olyan hosszas, és mellesleg majd a szóellenőrzés miatt is újonnan betöltődik az oldal, brrr... Sokszor csak emiatt nem kommentelek egyeseknél, mert nincs időm kivárni mindezt.

Nálad én sem tudtam kommentelni, pedig többször is akartam.

Azóta megnézted a gasztro-t? Megyek is, hogy ajánljalak!

Fagyal Hajnalka írta...

Igen megnéztem, és nagyon örülök,hogy érdemesnek tartasz beajánlani:-)
Köszönöm:-)

Hajnalka írta...

Edit! :-)
Láttam magam a gasztroblogon! Köszönöm:-)

Már csak azért is, mert írtó jó dolgokat találtam, lesz mit böngésznem.
Máris éhes vagyok:)

Unknown írta...

Ma este en is kiprobalta a bruszkettat,nagyon izlett ezentul azt hiszem gyakrabban fgom kesziteni,koszonom.:)

Unknown írta...

Nagyon köszönöm a receptet,fincsike :) maskor is elkészitem.