2012. március 5.

(Téli) almás pohárdesszert


Hát igen. Ez a recept még a januári Erdélyi Konyhában jelent meg. Egy ízletes, fűszeres melengető finomság, ami kifejezetten frissen, langyosra hűlve finom, és élvezhető. Még nem próbáltam behűtve, de van rá egy tízesem, hogy úgy is nagyon finom:-) Ha még várunk egy kicsit nyárig, megtudhatjuk:-)

Hozzávalók 4 személyre: 3 szép alma, 1,5 dl joghurt, 1 dl tejszín, 2-3 kanál cukor, 1 kisebb rúd fahéj, pár szem szegfűszeg, 1 almaízű filteres tea, a savanyításhoz citrom, illetve 1 szelet citrom héjastól.

Elkészítése:

Az almákat nagyon jól megmossuk, majd meghámozzuk. A héjakat 2 dl vízben, a fahéjjal, a cukorral és a szegfűszeggel, lassú tűzön feltesszük főni. Körülbelül 15 percig főzzük, épp csak gyöngyözve. Ekkor hozzáadjuk a teafiltert, és lefedve 10 percig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, az almahéjat jól kinyomkodjuk. Közben az almát vágjuk szeletekre, majd kicsi kockákra. A leszűrt lében, a jól megmosott héjú citromszelettel együtt tegyük fel főni. Először csak vékonyabb citromot adjunk hozzá, nehogy túlsavanyítsuk. Lassan főzzük, míg besűrűsödik. Ekkor kóstoljuk meg, hogy igényel-e még cukrot, vagy citromot, majd a tűzről levéve botmixerrel törjük össze. Háromnegyedét osszuk poharakba, a többit kavargassuk, míg langyosra hűl. Közben a tejszínt verjük kemény habbá, és kavarjuk simára a joghurttal, majd adjuk hozzá a langyos almapépet is. Ezt a pohárban lévő almákra kanalazzuk. Almaszeletekkel, citrommal díszíthetjük.

Megjegyzés: Csak frissen fogyasztható, akkor a legfinomabb, ha még nem hűlt ki.

Tipp: Ha nincs almaízű teafilterünk, zöldteával is készíthetjük. Aki nem szereti a citrom héjának enyhén kesernyés ízét, felhasználás előtt tisztítsa meg a citromot.

1 megjegyzés:

Hankka írta...

Jól hangzik, kellemesen üdítő lehet! :)