2012. március 1.

Erdélyi Konyha hónapsoroló: Márciusi Nő

A legendák szerint már Ádámnak is meggyűlt a baja a nőkkel. Első felesége (!), Lilith, akit Isten egyenrangú félként a földből teremtett, rossz néven vette, hogy férje folyton felsőbbrendűségét hangoztatja, és megköveteli tőle az alázatosságot. Sokat veszekedtek, az okos asszony semmiképp sem akart férje alárendeltjeként élni. A szerelmes férfi szexuális újításokra is vágyott, ám ez végképp nem tetszett az első asszonynak. Lilith, aki Istennek engedelmeskedett ugyan, de Ádámnak nem volt hajlandó szót fogadni, megelégelte a dolgot, és önszántából elhagyta az Édenkertet. Más források szerint a csodálatosan szép, értelmes nő, aki intelligenciájának köszönhetően az ördög mesterkedésén is átlátott, egyszer valahogy rávette Istent, hogy elárulja neki szent nevét, ami akkora hatalommal ruházta fel, hogy szárnya nőtt, és elrepült az Édenből.


Ez a legenda a hagyományos Midrás (a rabbik szentírás magyarázata) és a héber kabbalista irodalomban is szerepel. Az írások szerint a szépséges, ébenfekete, derékig érő hajú és kékszemű Lilith után búslakodó Ádámot megsajnálva, Isten a nő után küldte három angyalát, hogy hozzák őt vissza. Ám az asszony nem akart engedelmeskeni, ezért Isten angyalaival üldözte őt.


Ádám végképp elkeseredett. Isten, látván, hogy nem jó neki egyedül, megteremtette Évát. De most óvatosabb volt, és nem a földből teremtett párt a férfinak. Az ezúttal alázatosra sikerült, de naiv Éva már nem látta át a gonosz cselszövését. Így történt, hogy immár Lilith, Ádám és Éva is kívül rekedt az Éden kapuin. Mivel Lilith nem evett a tudás fájáról, halhatatlan maradt, és most úgy érezte, eljött az ő ideje. Esküt tett, hogy amíg világ a világ, bosszút fog állni a férfiakon, üldöztetése miatt. Úgy döntött, az éjszaka leple alatt keresi majd fel őket, és a mellükre telepedve szívja ki belőlük az életerőt.gét hangoztatja, és megköveteli tőle az alázatosságot. Sokat veszekedtek, az okos asszony semmiképp sem akart férje alárendeltjeként élni. A szerelmes férfi szexuális újításokra is vágyott, ám ez végképp nem tetszett az első asszonynak. Lilith, aki Istennek engedelmeskedett ugyan, de Ádámnak nem volt hajlandó szót fogadni, megelégelte a dolgot, és önszántából elhagyta az Édenkertet. Más források szerint a csodálatosan szép, értelmes nő, aki intelligenciájának köszönhetően az ördög mesterkedésén is átlátott, egyszer valahogy rávette Istent, hogy elárulja neki szent nevét, ami akkora hatalommal ruházta fel, hogy szárnya nőtt, és elrepült az Édenből.


Modern korunkban is létezik a Lilith-jelenség, kis szépséghibával, ugyanis átélői nem csak az erősebbik nem képviselői. Ma alvásparalízisként ismerjük, amelynek igazán rémisztő jellegzetessége, hogy az ember arra ébred, hogy valaki a mellén ül, vagy mozgásképtelenné válik, miközben mindenféle lehetetlen dolgot hallucinál. Tudós berkekben ma is azon vitatkoznak, hogy ez a jelenség vajon csak egy rossz álom, vagy egy alvás-ébrenlét köztes lét, amikor az agy már éber, de a test még tehetetlen.


Akárki is volt Lillith, az időközben emancipálni vágyó nők feminista jelképévé vált. Ő lett Éva, az alárendeltséget elfogadó nő ellentéte, aki képes volt harcba szállni jogaiért. A női önállóság szemléltető eszközévé vált, egy mitikus alakká, aki megtörte a férfi azon elképzelését, hogy a nőnél magasabb tekintélyű. A pszichológiában Éva az anyaság, a szerénység és engedelmesség, míg Lilith a szenvedély, az érzékiség, a női büszkeség jelképe lett. A férfi számára pedig azóta is e kettő méltányos keveréke az Igazi Nő. Valószínű, hogy Ádám élete végéig Éva mellett maradt, hiszen így kellett történnie ahhoz, hogy a világot benépesítsék. A már említett írások azonban úgy tartják, hogy vágyai központjában mégis a vad, megszelídíthetetlen asszony, Lilith állt, akitől később gyermeke is született: Káin.


Ádám fiai ma is egyaránt vágynak a buja, tüzes szeretőre, és a biztonságot nyújtó otthont teremtő szelíd asszonyra. Egyazon személyben. Definíciójukban az igazi nő mindig kacér, de soha nem kihívó. Jó a konyhában, de ne töltsön ott túl sok időt. Legyen okos, de semmiképp sem okosabb a férfinál. Ha mégis, jól leplezze azt. Ha dolgozik, akkor méltányos fizetést kapjon, de ne keressen többet, mint a családfenntartó férfi, mert ezzel összedől a hagyományos családi idill képe. Tudjon csábítani, de az irányítást hagyja a férfira, vagy legalábbis alakítsa úgy a dolgokat, hogy a teremtés koronája azt higgye, ő a csábító. Erre szokták mondani, hogy a férfi a kapcsolatok feje. A nő meg a nyaka…


Hogyan tehetne eleget ennek az összevisszaságnak a Nő? Egyszerűen. A vérében van. A Nő ilyen. Képes egyazon időben gyűlölni és imádni ugyanazt a személyt, teste megremeghet a dühtől és a vágytól egyszerre. A napközben karriert építő Nő délután gondos háziasszony, este gyermekének mesét olvasó anya, éjjel pedig izgató feleség. Mert ilyen a Nő. Meg könyörtelen és mélyen megsemmisítő, ha úgy hozza a sors. Szeretteit anyatigrisként védelmezi, a támadók számára nincs kegyelem a szívében. Egyszóval, kicsit Lilithesen bosszúálló és kacér, egy kicsit Évásan gyengéd és aggódó. Egy személyben. Mert ő a Nő. A március pedig különös hatással van rá. Miközben kiélvezi, hogy tavaszköszöntéskor őt is ünneplik, a benne dolgozó gondoskodó ösztön arra készteti, hogy felkutassa a piacokon fellelhető friss alapanyagokat, hogy naponként beszerezze szeretteinek a téli vitaminhiányos napok után a harapni valóan egészséges alapanyagokat. Mert a nő tudja, hogy nem véletlen, hogy a hosszú tél után, tavaszkezdetkor böjtkorszak van, elősegítve a méregtelenítést, vitaminokkal és ásványi anyagokkal töltve fel a szervezetet. Azt is tudja, hogy a zöld levelek a legalkalmasabbak erre, ezért kerül oly sok spenótos, csalános, zöldhagymás, salátás, meg mindenféle leveles étel az asztalra. A gyereknek meg az férfinak tehát nincs is más dolga, mint elfogadni azt, hogy a nő jól tudja, és saját egészsége, felfrissülése érdekében, jó ízzel fogyassza el a gondosan elkészített, márciusi zöldféléket.

0 megjegyzés: