2010. december 20.

Gasztrohoroszkóp - Oroszlán




A kényelmes Oroszlán nem tölt túl sok időt a konyhában, szereti minél hamarabb elvégezni teendőit, sőt, ha teheti, szívesen átruházza másra a főzés nyűgét. Időnként megjön a kedve egy kis főzőcskéhez, de nagyon el tudja kedvetleníteni a sikertelenség. Mivel nem szeret túl sokat matatni az előkészületekkel, lehetőségeihez mérten minden kényelmet biztosít magának, így különféle robotgépek sorakoznak munkapultján. Kivételesen jó házigazda, minden tőle telhető figyelmességgel elhalmozza vendégeit. A főzéssel akadhatnak ugyan gondjai, de gyorsan tanul, így nem követi el ugyanazt a hibát kétszer. Figyelmes vendég, ajándékkal érkezik, és megdicséri a házigazda igyekvését. Elvárja azonban, hogy a teríték, a menü egyaránt pompás és gazdag legyen. Nem válogatós, mindent megeszik, de elsőbbségben részesíti a húsos ételeket, kifejezetten szereti a különlegességeket.
Fűszerei a bazsalikom, a gyömbér, a szegfűszeg, szívesen kísérletezik a tárkonnyal és a gyömbérrel is.
Gyógynövénye – annak ellenére, hogy a kényes orrú Oroszlán nem nagyon kedveli, a fokhagyma. Hirtelen, ideges természetéből adódóan vérnyomásproblémákkal küzdhet, melynek kiváló ellenszere ez a növény. Vérnyomáscsökkentő képessége mellett érelmeszesedés esetén is nagy segítség, ugyanakkor nagyszerű természetes antibiotikum, amire a fertőzésekre fogékony Oroszlánnak nagy szüksége lehet. Lehetőleg frissen fogyassza, például pirítós kenyérre kenve.

A 2011-es év szellemisége

Érzelmileg hullámzó év vár az Oroszlánra, aki időnként a világ elől elzárkózva mélyül gondolataiba, elemezgeti az élet értelmét, ismerkedik önmagával. Újdonságokra, változásokra vágyik, szívesen utazna, vagy fogna bele számára eddig ismeretlen dolgokba. Természetesen alaptermészete nem változik, most is imád a középpontban lenni, de néha egy kissé visszahúzódva figyeli környezetét. Senkit ne tévesszen meg ez a viselkedés, előfordulhat, hogy csak vadászat előtti csend ez, és a cicává szelídült Oroszlán hirtelen és kivédhetetlen hévvel csap le. Kreatív és ötletekkel gazdag év elé néz, és ha szorgalmasan dolgozik, sikeres évet zárhat. Elégedettségét növeli az is, hogy az első hónapok zűrzavarán átvergődve sikerül szellemileg is felfrissülnie, gondolatait tisztázva már tisztábban látja feladatait, vágyait egyaránt. Érzelmi szálak kötődhetnek ebben az évben, magabiztossága vonzza az embereket. A másik nem egy erős, megbízható partnert lát benne, így az is előfordulhat, hogy halvány utalásokat tesz arra, hogy jó volna szerelmüket komolyabb mederbe terelni. A házas Oroszlánnak év elején több párkapcsolati problémája is akadhat, de ha hajlandó a kiegyezésre, ezek nyárra már helyrebillennek.

Oroszlán-menü:
Zöldséges húsgombóc-leves
Fűszeres kacsa meggymártásban, héjában főtt krumplival
Mandulatorta

Megjelent a Corvin kiadó 2011-es Erdélyi Konyha Kalendáriumában

2 megjegyzés:

Ritmus írta...

A húst leszámítva telitalálat! Jó ilyen pozitív jövőképet olvasni!! Köszi!!

Juci írta...

Nagyon eltaláltad, ügyes vagy!
KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KIVÁNOK SOK SZERETETTEL!!!