2010. szeptember 2.

Kedvencünk, a csalamádé



Ehhez, a savanyú uborka korból már kinőtt, érettebb, nagyobb uborkák kerülnek felhasználásra, de még olyan, amelyiknek a haja nem keményedik. Szükségünk lesz 2 kg uborkára, 0,5 kg paprikára, 0,5 kg hagymára, aki szereti, zöldparadicsomra, vagy sárgarépára, 0, 5 kg káposztára. Ez utóbbit vékonyra metéljük, az uborkát kb fél centis vastagságra, a hagymát vékony karikára vágjuk. A zöldparadicsomot vékonyan felszeleteljük. Az egészet ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk, ecettel savanyítjuk, egy mokkáskanálnyi befőzőport adunk hozzá. Elkavarjuk, és félretesszük. Egy óra múlva ismét felkavarjuk, és ha szükséges, utána ízesítünk. Másnapig félre tesszük, hogy összeérjen. Közben meg-megkavargatjuk. Egy napi állás után, kinyomkodva üvegbe nyomkodjuk, majd lezárva az üvegeket kidunsztoljuk.

Anyukám csalamádéját képtelenség megunni, már csak azért is, mert folyton variál az ízesítéssel. Érdemes eljátszani a zöldkaporral, a mustármaggal, babérlevéllel, vagy ki mit szeret. Roppanós, ízletes savanyúság, húsok mellé kiváló kísérő.

0 megjegyzés: