2010. szeptember 1.

Alma és körtekompót



A kemény, de már érett gyümölcsöket alapos mosás után hámozzuk meg, és vágjuk nekünk tetsző darabokra, majd ügyesen passzintgassuk be az üvegekbe, hogy minél több férjen bele. 4 dl-es üveghez 2-3 kanál cukrot adjunk, késhegynyi befőzőporral, majd vízzel locsoljuk le a cukrot, míg az üveg megtelik. Dunsztoljuk ki.
Nem szoktuk fűszerezni, de volt már olyanunk, hogy szegfűszeggel, fahéjjal ízesítettük, vagy, hogy a cukrot vaníliás cukorral turbóztuk fel. Az igazság az, hogy nekünk a jó öreg, nagyi–féle, már megszokott kompót-íz az igazi. De nyilván érdemes próbálkozni. Azt hallottam, hogy az almával csodát művel egy kis citrom, de ezt még sosem próbáltuk. Talán érdemes volna… Igaz, almát nem sokat teszünk el, mert az télen is kapható frissen, viszonylag jó áron, tehát épp csak azért teszünk el belőle, hogy ha éppen arra éhezik meg valaki, hát legyen.

0 megjegyzés: