2010. szeptember 17.

Citrommázas répaszelet



Ki hinné, hogy finom? :-) Most először készítettem, de örök darab marad a receptjeim között. Illatos, fűszeres, egy kicsit karácsonyidéző hangulatot áraszt. Puha, omlós, még másnap is. Csak ajánlani tudom:-) Citrommáz nélkül is finom, de mázzal az igazi!:-)

Hozzávalók: 25 dkg sárgarépa, 23 dkg cukor, 20 dkg liszt, 10 dkg durvára vágott dió, 3 tojás, 1,5 dl olaj, 1 csomag vaníliacukor, 1kiskanálnyi szódabikarbóna, fél csomag sütőpor, 2 kiskanálnyi fahéj, csipetnyi só. A citrommázhoz: 13 dkg porcukor, 1 citrom lereszelt haja, 2 kiskanálnyi citromlé, 1 dkg vaj, 2 kanál tej.



Elkészítése:
A tojásokat a cukrokkal és az olajjal kavarjuk habosra. Turmixgépben gyorsan elkészül. Dolgozzuk hozzá a sütőporral és a szódabikarbónával elkavart lisztet, fahéjat, amikor szép sima, adjuk hozzá a lereszelt répát, végül a diót is. sütőpapírral bélelt tepsiben, közepes tűznél, körülbelül 40-45 perc alatt süssük készre. Forrón nem szabad felvágni, mivel túl omlós. Körülbelül 20 perc hűlés után szépen szeletelhető.
Addig készítsük el a citrommázat. Ehhez vízgőz felett melegítsük össze a hozzávalókat, majd amikor a cukor is teljesen elolvadt, és szép sima mázat kapunk, vegyük le, és kenjük rá a tésztára.
Citrommáz nélkül is készülhet, akár porcukorral megszórva is hálás sütemény.

1 megjegyzés:

Ildy írta...

Nagyon klassz recept, és kell az a máz!:)