2012. április 4.

Magyaros locsolóváró vendégtál

A húsvéthétfő talán az egyetlen nap, amikor elnézzük férfiainknak, ha kissé maguk is „eláznak” a nagy locsolkodás közepette. A húsvét az egyik legvidámabb ünnepünk, a tavaszt, a termékenységet köszöntjük, felvidulva a kellemes, napos időben. Erdélyben még sok helyen él a szokás, hogy ezen a napon hagyományosan sonkát, kolbászt áldozzanak, szenteljenek a templomokban. Aki egyszer is kóstolt szentelt sonkát, nem tagadhatja, hogy annak valóban más íze van, mintha csak át lenne itatva a jó hírrel: „Krisztus feltámadt!” . A régi öregek, disznóvágáskor a legszebb füstölt sonkát tették félre húsvétra, ezzel is megtisztelve ezt a szép keresztény ünnepet. Melléje kolbászt, tojást főztek, sárgatúrót és tormát fogyasztottak. Bevett szokás volt, hogy egy szemernyi sem mehetett pocsékba, az étkezések utáni morzsát a tenyerükbe szedve a tűzbe dobták.

Húsvét első napján, mint karácsony első napján is leginkább szűk családi körben ünnepelünk szeretteinkkel, azonban húsvéthétfőn megkezdődnek a bolondozások. A vicces, sokszor nem is rejtetten pajzán locsolóversekkel betoppanó vendégeket pedig illik megvendégelni. Természetes, hogy az ünnep hangulatához illő hideg ételekkel, sonkával, tojással, kolbásszal, illetve süteményfélékkel várjuk őket. A hagyományos alapanyagokból tetszetős, ínycsiklandozó hidegtálat variálhatunk, igazán kevés időráfordítással, melyből egészen biztosan szívesen falatozik kicsi és nagy locsoló egyaránt.



Kolbászkrémmel töltött tojás: 5 tojást keményre főzünk, majd miután kihűltek kettévágjuk. A sárgákat kiszedjük, majd 1 kis doboz májkrémmel és 5 dkg darált kolbásszal habosra kavarjuk. Mustárral ízesítjük, ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Pirospaprikával tetszés szerint megszínezzük, majd megtöltjük vele a tojásokat.

Sonkakrémmel töltött sajttölcsér: 5 dkg füstölt sonka, ezt ledaráljuk. Mustárral, tormával, tejföllel simára kavarjuk, majd sóval, borssal ízesítjük. 5 sajtlapot először átlósan felcsavarunk, így két sarkos tölcsérformát nyerünk. Ezután félbevágjuk, majd egy kiskanál segítségével megtöltjük a töltelékkel.

Májkrémes, sonkás sajtrolád: Ezt előző nap készítsük el. 6 db lapkasajtra lesz szükségünk. Ezt még korábban vegyük ki a hűtőből, hogy egy kissé lágyuljanak meg. Alufóliára terítünk belőle hármat egymás mellé, majd még egy sort alá, úgy, hogy mindegyik oldalukról fedjék egymást kissé. Egy kis doboz májkonzervet és mustárt kavarjunk habosra 2 tojás sárgájával, sóval, borssal ízesítsük fel. A krémet kenjük a sajtlapokra, úgy, hogy a szélen legalább 2 centimétert hagyjunk üresen, hogy tekerés közben ne folyjék ki a töltelék. A krém tetejére fektessünk 4 vékony gépsonka lapot. Ha szükséges vágjunk csíkokat a sonkából, hogy mindenhol fedje. Minél szorosabban csavarjuk fel, ha az alufóliával kezdjük tekerni, könnyebben megy. Szorosan tekerjük alufóliába, és másnapig hűtőben hagyjuk megszilárdulni. Ekkor éles késsel szépen felszeleteljük.

Kolbásszal töltött füstölt karaj: egy nappal előbb készítsük el. Egy szép formájú füstölt karaj közepébe éles, hosszú késsel fúrjunk kicsit kisebb átmérőjű lyukat, mint amilyen vastag a kolbász. Vigyázzunk, nehogy túl nagyra sikerüljön, mert a kolbász „lötyögni” fog benne. A kolbászt óvatosan átnyomjuk rajta, majd becsomagolva másnapig hűtőbe tesszük. Ekkor éles késsel nem túl vékony szeleteket vágunk belőle. A kolbász, amit használunk, ne legyen sem túl lágy, mert úgy nem lehet elvágni, sem túl szikkadt, mert akkor meg törik.



Paprikás, zöldhagymás sonkakocka

Ezt főleg akkor érdemes elkészíteni, ha néhány alapanyagból megmarad valamennyi. Előző este készítsük el. Az előző receptből megmaradt tojásfehérjét reszeljük le, apró kockákra vágott paprikával, petrezselyemzölddel, vágott zöldhagymaszárral, vajjal, tormával kavarjuk habosra, és ízesítsük fel. Ha van sonka, kolbász, azt is hozzáadhatjuk. Ha maradt meg sajt illetve gépsonka lapunk, töltsük meg a krémmel, majd alufóliába csomagolva másnapig hűtőben pihentetjük.

A hidegtálat díszíthetjük vékony szeletekre vágott füstölt sonkával, finom, legyezőformára hajtogatott sajtlapokkal, vékony, hosszú csíkokra vágott sós túróval, vékony kolbásszal, vastagabb kolbászkarikával, illetve bármi mással, ami kezünk alatt van. A már elkészült tálra retket, paradicsomot, zöldhagymát illetve lilahagymát, uborkát is halmozhatunk, illetve egy, a képen látható, narancshéjból kialakított kosárkába olívabogyót is helyezhetünk. A magyaros hatás kedvéért vékonyan pirospaprikával illetve borssal csíkokat húzhatunk a sonkára, sajtra.



1 megjegyzés:

Adél írta...

Mennyi finomság,gyönyőrű tálalásban. Jó nálad húsvétolni:)