2012. április 4.

Gluténmentes - almás fahéjtorta


Ez egy nagyon finom, szaftos, omlós, illatos sütemény, melegen a legjobb, de kihűlve, másnap is omlós marad.

Hozzávalók: 15 dkg gluténmentes lisztkeverék, 7 dkg rizsliszt és 3 dkg kukoricaliszt keveréke, 15 dkg cukor, 4 közepes nagyságú alma, 4 tojás, 1 csomag sütőpor, 2 dl olaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom leve, 1 kiskanálnyi fahéj.

Elkészítése:

Az almákat megmossuk és meghámozzuk, majd négybe vágva kisebb darabokra aprítjuk. A citrom levét kicsavarjuk. Az almára szórunk két kanálnyi cukrot, majd a citromlével meglocsoljuk, jól összekavarjuk, néha felkavarjuk.

A tésztához a tojást a cukrokkal habosra verjük, míg háromszorosára nő. A liszteket kavarjuk össze, adjuk hozzá a sütőport is, majd kanalanként forgassuk bele a tojásos masszába. Szórjuk rá a fahéjat, és kavarjuk szép sima, egynemű masszává. A sütőt közben melegítsük elő. A masszához kavarjuk hozzá az olajt, amikor szép sima, kavarjuk hozzá az almát is.

Középső méretű, tortaformát kenjünk ki vajjal, és szórjunk meg kevés gluténmentes liszttel, majd a masszát egyenletesen simítsuk bele. Nem túl forró sütőben, körülbelül 40-45 perc alatt süssük tűzpróbáig. Ha közben úgy ítélnénk, hogy a sütemény teteje már elég barna, egy sütőpapírral takarjuk le, nehogy túl sötétre égjen. Langyosra hűlve a legfinomabb, de hidegen is ízletes desszert.

Tipp: a meghámozott almák héját ne dobjuk ki. Kevés vízzel felöntve főzzük lassú tűzön 5 percig, ekkor adjunk hozzá kevés cukrot, ezzel újabb 5 percig főzzük. Fedő alatt hagyjuk kellemes melegre hűlni, majd ízlés szerint citromlével ízesíthető. Melegen melegítő hatású, nyáron jól behűtve kiváló hűsítő. Aki szereti, kevés fahéjat is tehet hozzá.

0 megjegyzés: