2012. április 4.

Franciasaláta sonkában


Na, két dologól majdnem megfeledkeztem, az egyik ez:-)

Hozzávalók: összesen 40 dkg sárgarépa, borsó és csemegekukorica, 10 dkg gépsonka egyben, 7 tojás, 12 szelet gépsonka, 1 étkezési zselatin, só, bors, mustár, olaj.

Elkészítése:

A sárgarépát megtisztítjuk és egy darabban, ha nagyon nagy, hosszában kettévágva vajon megpároljuk, vagy egy húsleveskockával ízesített vízben puhára főzzük. Mikor félig már megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót is. Ha üvegben eltett borsót használunk, erre nincs szükség, csak lecsepegtetjük, és használhatjuk is. A sárgarépát félre tesszük kihűlni. Az egyik tojást szétválasztjuk, a sárgáját elkavarjuk egy kanálnyi mustárral, majd olajjal vékony sugárban dúsítva majonézt keverünk belőle. Összesen 3 dl-re lesz szükségünk. Hűtőbe tesszük. A sárgarépát kis kockákra vágjuk, ugyanígy a sonkát is. A majonézhez kavarjuk, hozzáadjuk a csemegekukoricát, a zöldborsót, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Közben a tojásokat keményre főzzük, hideg vízbe szedjük, majd megtisztítjuk. Aki szereti, egy kis hagymát is zúzhat a majonézhez, de epepanaszosok ezt mindenképp hagyják ki.

A zselatint 1 dl hideg vízbe beáztatjuk 10 percre. Közben egy kisebb téglalap alakú, vagy őzgerinc formát veszünk elő, ezt a szeletelt gépsonkával kibéleljük. A zselatint nagyon lassú tűzön, vagy vízfürdőben felmelegítjük, amíg teljesen felolvad, majd kavargatva langyosra hűtjük. Vigyázzunk, ne forrjon fel, mert tönkremegy. Lassanként hozzákavarjuk a majonézes salátához, alaposan eldolgozva. A saláta felét a sonkával bélelt formába öntjük. Ráhelyezzük a tojásokat, majd a maradék salátát is ráöntjük. A maradék sonkaszeletekkel betakarjuk, majd alufóliába csomagolva éjszakára hűtőbe tesszük. Csak használat előtt szeleteljük.

0 megjegyzés: