Már sokszor gondoltam rá, hogy felteszek néhány komplett menüt a blogra, de aztán ez mindig elmarad valamiért. Most végre összekaptam magam, és lefotóztam az ételeket. Sajnos egy kicsit meglátszik a képeken, hogy gyerekeim már sürgettek… de legközelebb előbb jól lakatom a sok éhes szájat:-)
Tegnapelőtti menünk tehát:
Póréhagymaleves sajtos vajgaluskával
Tepertős krumplipuliszka
Almás, mákos pite
A pórés leveshez felhasználtam:
2 kisebb próéhagyma fehér részét, egy kisebb zellert, sót, borsot, csipetnyi gyömbért. A sajtos galuskához 5-5 dkg grízt és vajat, 4 dkg reszelt sajtot, 1 tojást, sót.
Először elkészítettem a galuskát. A tojást felvertem kis sóval, majd hozzádolgoztam a többi anyagot. Egy lágyabb masszát kaptam. Félre tettem, míg a leves megfőtt. Eddigre a massza bíztatóan megdermedt. A leveshez kevés vajon megpirítottam a vékonyra vágott hagymát, hozzádobtam a lereszelt zellert. Sóztam, csepp borsot és gyömbért adtam hozzá, majd puhulásig főztem, nem túl sok vízzel, jgy egyfajta krémes állagot kapott. Épp csak belelógattam a botmixert, nem akartam nagyon pépesre törni.
Egy edényben enyhén só vizet tettem forrni, ebbe szaggattam a galuskákat, majd lassú tűzön hagytam megfőni. Nem szabad sem erősen lobognia, sem gyöngyözni, mindkét esetben szétfő a galuska. Leszűrtem, majd hozzáadtam a leveshez.
Szerintem nagyon finom.
A tepertős krumplipuliszka gyerekkorom íze és illata, nagymamám készítette télen, disznóvágás után, amikor a szép tepertő már elfogyott, és megmaradt a törmelék.
Még sosem mértem le miből mennyi kell, de úgy egy kilónyi krumplihoz, jó félmaréknyi tepertő dukál, persze ízlés kérdése.
A krumplit főzzük puhára, majd törjük meg. Egy szép nagy fej hagymát kockázzunk fel, majd zsiradékon süssük szép pirosra. Vegyük le a tűzről, azonnal szórjuk meg piros paprikával.
A tepertőt daráljuk le, kavarjuk a krumplihoz, a hagymával együtt.
Tálaláskor valamilyen savanykás dologgal kínáljuk, mamám szilvakompóttal adta, számomra ez az igazi íz.
Az almás-mákos pitére innen fájdult meg a fogam.
Nagyon könnyű volt elkészíteni, és nagyon könnyen köddé is vált…
Mivel a receptben azt írja, a tésztának pihenni kell, ezt gyúrtam be legelőször, még a leves ellőtt. Betettem a hűtőbe, majd amikor már minden főtt, elővettem, és elkészítettem.
Szükségem volt:
A tésztához: 30 dkg liszt, 17,5 dkg margarin, 1 kanál cukor, csipet só, 6 kanál hideg víz.
A töltelékhez: 1 kg alma, 15 dkg cukor, fahéj, kb 1 dl. mák, morzsa, baracklekvár.
A tésztához valókat összegyúrtam, míg a kezemről szépen elvált a tészta. Először úgy tűnik, nem fog összeállni, de végül is nagyon szép kis tészta lesz. Letakarva hűtőbe. Az almákat meghámoztam – kissé régiek voltak már, ezért is kerestem almás receptet, a héjuk már fonnyadt volt. De a friss almát nem hámoztam volna meg. Megszórtam a cukorral, félretettem.
Mikor a tésztát kivettem a hűtőből, az almát kinyomkodtam a levétől. Egy piteformát kikentem vajjal, majd a tésztát két részre osztva, az elsőt, amit egy kissé nagyobbra hagytam, kinyújtottam. Kibéleltem vele a formát. Az alját megkentem lekvárral, majd jól megszórtam morzsával. Eredetileg kekszmorzsa kellett volna hozzá, kekszem volt is itthon, csak darálni nem volt kedvem. De a morzsa szerintem semmit sem rontott az ízén. Ezután megszórtam a mákkal, majd újra morzsával. Utálom a szalonnás, átnedvesedett tésztákat. Erre halmoztam az almát, megszórtam fahéjjal, és na persze, hogy morzsával. Ezután befedtem a másik rész, kinyújtott tésztával. A széleket visszahajtottam. Lekentem tojással, villával megszurkáltam, majd közepes tűznél kisütöttem.
Langyosan már szépen szeletelhető. Nagyon finom.
Gondolat
"A pénz és a siker nem változtatja meg az embert, csak felerősíti meglévő tulajdonságait." Will Smith
...milyen igaz...
...milyen igaz...
Szerintem
- Fagyal Hajnalka
- Olyan vagyok, mint a sablonon látható nő, combos, pocakos, száj a fülig érős, világra rácsodálkozós, naivos, gyerekeket kajával kergetős, "sírva-röhögős". Semmi extra, semmi plusz, csak egyszerűen én. Szerintem:-)
Keresős
Leves
Zöldséges főétel
Aprósütemény
Palacsinta, gofri, égetett tészta
Krémek,desszertek
Archive
-
▼
2011
(109)
- ► szeptember (2)
-
▼
január
(17)
- Liebster díj újra:-)
- Menü :)
- Liebster blog díj
- Nekibuzdulva!
- Nosztalgia bőrsajt és kocsonya
- Gasztrohoroszkóp - Nyilas
- Gasztrohoroszkóp - Halak
- Gasztrohoroszkóp - Vízöntő
- Gasztrohoroszkóp - Bak
- Gasztrohoroszkóp - Skorpió
- Gasztrohoroszkóp - Mérleg
- Gasztrohoroszkóp - Szűz
- Tojással töltött paradicsom
- Csirkemell sütőtökkel
- Brútusz-Tücsök
- Fagyasztott hájas tészta
- Megjelent az Erdélyi Konyha 2011-es falinaptára
2011. január 27.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Advent és karácsony
Erdélyi Konyha kalendárium 2013
Heti legtöbbet nézős
-
Már elég rég írtam a hájastészta készítéséről egy bejegyzsét, most szeretnék hozzáfűzni valamit. Legutóbbi disznóvágáskor 3 adag hájat tettü...
-
Hozzávalók: Egy liba melléről levágott hús, a pácléhez 2 dl olaj, só, bors, 1kanál mustár, néhány babérlevél, 2 cikk fokhagyma, aki szereti ...
-
Emlékszem, hogy az átkos után, amikor megjelent az üzletben a suhajda, akkori barátnémmal mind azt vettünk, ha ki akartunk rúgni egy kicsit ...
-
A hájas a kényes pontom. Egyszerűen elfelejteném, ha tehetném, mert iszonyúan sok munkával jár, unalmas, és ráadásul, szerintem még csak nem...
-
Ma kivettem egy csomag karajt a fagyasztóból, de mire kiolvadt elment a kedvem a rántott hústól, ráadásul valami fűszeresre vágytam. Így kés...
Szomszéd blogok:)
-
-
-
-
-
-
Eperkrémleves3 éve
-
-
-
-
-
-
2 megjegyzés:
Az az almás-mákos pite jöhetne most nyugodtam hozzám is egy kicsit :)
Nézz be hozzám, vár rád valami :)
Hány perc a sütési idő?
Megjegyzés küldése