2012. július 29.

Grillparti


Hozzávalók 8 személyre: 20 dkg füstölt zsírszalonna, 8 csirkemáj, 8-12 szelet bacon szalonna, 8 szelet taraj, 2-3 szál csípős, vékony kolbász, 1 pulyka melle, fél kistök, 3-4 zöldpaprika, 3 vöröshagyma; a körítéshez 40 dkg joghurt, 5-10 dkg uborka, friss zöldkapor, petrezselyemzöld, só, 5-6 paradicsom, kisebb fej saláta, 1 köteg újhagyma, cukor, ecet; a tarajpáchoz sertés grillfűszer, olaj; a nyárspáchoz csirkefűszer.

Elkészítése: a tarajhoz a grillfűszert annyi olajjal kavarjuk el, hogy jól kenhető masszát kapjunk. Egy ecsettel bekenjük a húsokat, majd letakarva hűvös helyen, hűtőben érleljük. A pulyka mellet 4-5 cm széles csíkokra vágjuk, majd 1,1-5 cm vastagon felszeleteljük. Beszórjuk a csirkefűszerrel, majd ezt is pácolódni hagyjuk. A májat jól megmossuk, lehártyázzuk, majd kettőbe vágjuk. Ha túl nagyok, ismét kettévágjuk, hogy kisebb darabokat kapjunk. Hideg vízbe áztatjuk.

A szalonnáról levágjuk a bőrét, 4-5 centiméter széles csíkot vágunk belőle, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A paprikából 3-4 cm kockákat vágunk. A kistökből fél centiméternyi karikákat vágunk, majd négy részre vágjuk. A kolbászt kb. 3 cm vastagon felkarikázzuk.

A nyárshoz a hozzávalókat egyenként váltakozva úgy húzzuk fel, hogy a hús és a kolbász mindkét oldalára kerüljön egy vékony szalonnaszelet. Parázs fölött sütögetni kezdjük, közben többször is megforgatjuk. A hússzeleteket is szép lassú tűz fölött sütjük készre. Közben időnként a húst megspricceljük kevés vízzel, így az omlósabb, puhább lesz.

0 megjegyzés: