Gondolat
"A pénz és a siker nem változtatja meg az embert, csak felerősíti meglévő tulajdonságait." Will Smith
...milyen igaz...
...milyen igaz...
Szerintem
- Fagyal Hajnalka
- Olyan vagyok, mint a sablonon látható nő, combos, pocakos, száj a fülig érős, világra rácsodálkozós, naivos, gyerekeket kajával kergetős, "sírva-röhögős". Semmi extra, semmi plusz, csak egyszerűen én. Szerintem:-)
Keresős
Leves
Zöldséges főétel
Aprósütemény
Palacsinta, gofri, égetett tészta
Krémek,desszertek
Archive
-
▼
2011
(109)
- ► szeptember (2)
-
▼
január
(17)
- Liebster díj újra:-)
- Menü :)
- Liebster blog díj
- Nekibuzdulva!
- Nosztalgia bőrsajt és kocsonya
- Gasztrohoroszkóp - Nyilas
- Gasztrohoroszkóp - Halak
- Gasztrohoroszkóp - Vízöntő
- Gasztrohoroszkóp - Bak
- Gasztrohoroszkóp - Skorpió
- Gasztrohoroszkóp - Mérleg
- Gasztrohoroszkóp - Szűz
- Tojással töltött paradicsom
- Csirkemell sütőtökkel
- Brútusz-Tücsök
- Fagyasztott hájas tészta
- Megjelent az Erdélyi Konyha 2011-es falinaptára
2011. január 2.
Fagyasztott hájas tészta
Published :
21:59
Már elég rég írtam a hájastészta készítéséről egy bejegyzsét, most szeretnék hozzáfűzni valamit.
Legutóbbi disznóvágáskor 3 adag hájat tettünk félre, amit általában külön lefagyasztunk, majd felhasználás előtt kiolvasztunk, és a leírásnak megfelelően elkészítünk. Idén eszembe jutott, hogy mintha valahol azt olvastam volna, hogy az előkészített hájas lefagyasztható, felhasználás előtt mindössze szobahőrmérsékleten kell hagyni felengedni.
Úgy döntöttem, kipróbálom. Egyszerre elkészítettem a 3 adag tésztát, de külön-külön gyúrtam és nyújtottam, kentem mindegyiket, egyiket a másik után. Na, ez valóban egy egész napig tartott. Az elkészült tésztát nylon zacskóba többszörösen becsomagolva lefagyasztottam.
Egy adagot kisütöttem frissen, tehát tudtam, hogy jól sikerült a tészta. Karácsonykor vettük elő a második adagot, és nagyon kíváncsian vártam, mi lesz. Először nagyon megijedtem, mert valami szürkés színt vett fel a tészta míg kiengedett, de anyukám szerint ez a liszttől van. Amikor egészen kiolvadt, rendesen kinyújtottuk, az elején talán picivel több liszt kellett alá, kockára vágtuk, majd lekvárral megtöltöttük, lekentük, és sutty a sütőbe. Igen kíváncsiak voltunk.. Nagy örömmel nyugtáztuk, hogy az elkészült sütemény ugyanolyan finom, mint a friss.
Azt hiszem, ezután így teszek majd minden alkalommal, így nem kell 3 napot végig szenvednem, csak egyet:-)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Advent és karácsony
Erdélyi Konyha kalendárium 2013
Heti legtöbbet nézős
-
Hozzávalók: Egy liba melléről levágott hús, a pácléhez 2 dl olaj, só, bors, 1kanál mustár, néhány babérlevél, 2 cikk fokhagyma, aki szereti ...
-
Hozzávalók: 1 liba zúzája, mája, ha szeretjük szíve, esetleg a szárny középső része, kisebb darabokra vágva, 1 hagyma, 1 kisebb répa, zsirad...
-
Szeretettel köszöntök minden kedves látogatót:-) Két újdonsággal is szeretnék jelentkezni. Az egyik az Erdélyi Konyha adventi különszáma, a...
-
Már elég rég írtam a hájastészta készítéséről egy bejegyzsét, most szeretnék hozzáfűzni valamit. Legutóbbi disznóvágáskor 3 adag hájat tettü...
-
Emlékszem, hogy az átkos után, amikor megjelent az üzletben a suhajda, akkori barátnémmal mind azt vettünk, ha ki akartunk rúgni egy kicsit ...
Szomszéd blogok:)
-
-
-
-
-
-
Eperkrémleves3 éve
-
-
-
-
-
-
14 megjegyzés:
Hajnalka,imádom!Képzeld,ma egész nap ezt ettem:) - talán mert egy darabig ezek voltak az utolsó sütemények..De nem én készítettem.Nagyon-nagyon-nagyon guszta,kedvencem.Sokat dolgozhattál vele!
Így igaz. Egyszer szenved vele az ember lánya, majd utána legeli az eredményt.
Hajajj, idén nincs hájas sütim, de háj sem a fagyóban (max rajtam :D )
Komolyan száz éve nem ettem, még nagymamám készítette
Hola desde ESPAÑA , te deseo un feliz año 2011 . Me quedo en tu blog y te invito al mio . Me gustan tus dulces . Saludos MARIMI
Szia,én a hájast este összeállitom, nyujtom-kenem haromszor, és reggel pedig kinyujtom, sütöm. Én ecetet használok, viszont nem darálom,ezt tőled tanultam, köszi. Amúgy nagyon guszta receptjeid vannak, imádom ezt a blogot. BÚÉK
Az én családomban is sütötték ezt a hájast mindig, szerettük, szilvalekvárral töltötték, nagyon finom. Most már nincs disznóvágás, nincs hájas süti se, a henteseknél nem lehet kapni hájat, vajon hova teszik???
Imááááádom! Még drága nagyikám készített gyerekkoromban nekünk hájas süteményt valamilyen finom pikáns lekvárral töltve. Itt érzem a számban most is az ízét. Nagyon finom és guszta, jó lett róla a kép is.
WAW ! A kep nagyon sok emleket hozot visza ,diszno vagas ,hajas ,mindenki ugy szorgoskodot hogy neki legyen a leg magasab,a leg tob levelu,micsoda izek !
Koszonom hogy egy pilanatig gyerek lehetem !
Örülök, hogy ilyen kedves emlékeket idéztem fel a hájassal :-)
Irmi, most butát kérdezek, de ugye meghagyod a pihenési időt az esteli hajtogatáskor? Vagy nem? Mert az volna az igazi! :-)
Nálunk már csak apukám kedvéért készül, akármilyen finom is:-)
Kicsit késve válaszoltam, de pár napja feladta a gépem, újra kellett telepíteni, közben a kislányom 39,9 lázzal sürgősségire került, utána meg szó sem, lehetett, hogy a gép elé kerüljek .
Hajnalka, Estetol reggelig pihen a teszta. Ket hajtogatas kozott nem pihentetem. Es kinyilik mint egy konyv. Igy is elfogyasszuk nagyon hamar.
Kedves Irmi, hétvégén disznyóvágás lesz, mindenképp kipróbálom a tésztát így! Nagyon megörvendeztet ez a hajtogatás, így sokkal egyszerűbb lenne az elkészítése!
Köszönöm szépen! :-)
Kedves Hajni!
Mivel fagyasztási kutakodásaim közepette rábukkantam a blogodra, örömmel konstatáltam, valahogyan csak lefagyasztható az elkészített hájas tésztám. Jó sok hájat kaptam anyukámtól (nálunk Ausztriában ez nem szokásos, hogy ezt felhasználják, mint mi otthon), ezért mindenképpen meg akartam menteni a hazai ízek élvezetére. Jó sok munkám van benne, mivel az elkészített alap hájas tésztát úgy dolgoztam fel, mint a boltban kapható kinyújtott és papírba felcsavart tészták. Ìgy talán a kiolvasztás után már nem kell a sodrással bajlódnom. Próba szerencse. Remélem nekem is olyan ízletes sütik lesznek majd belöle, mint amilyenröl te is írtál. Adél
A henteseknél meg lehet rendelni és hozzák.Én így veszem ma is a hájat.
Bele sütik a zsírba!
Megjegyzés küldése