2010. május 19.

Lebbencsleves


Régi, magyaros leves, sokan ismerik. Semmi különös… házi laskatésztát kevés zsiradékban megfuttatok, amikor majdnem megpirult egy fél hagymát felvágva hozzáadok. A tészta hamar pirul, érdemes mellette állni és kavargatni. Pirospaprikával megszórom, majd felengedem vízzel. Sózom, borsozom, egy kevés darált paprikát, télire eltettet adok hozzá. Pár szem krumplit vágok bele, petrezselyemzöldet vágok hozzá, és az egészet főzöm, míg minden hozzávaló megpuhul.

4 megjegyzés:

Alíz, Erdélyből írta...

A lányom kedvenc levese. :) Mi teszünk bele tejfölt is. :)

Fagyal Hajnalka írta...

Még sosem próbáltam, de legközelebb kipróbálom. Akkor úgy látszik, a lebbencsleves nem jellegzetes bihari étel :-)

Vicuska írta...

Pontosan ugyanígy főzöm, Kárpátalján is így dívik :)

Suttyó írta...

Lebbencsleves gazdagon
Füstöltszalonnát pirítok, majd a pörcöt kiszedem. A visszamaradt zsíron világos barnára pirítom a lebbencstésztát, rádobok apróra vágott hagymát és együtt pirítom tovább, amíg a hagyma üveges nem lesz. Megszórom őrölt paprikával, elkeverem és felöntöm annyi vízzel, amennyi levest akarok. 2-3 szem krumplit kockákra vágok és a levesbe teszem. Teszek bele 1 babérlevelet és karikára vágott füstölt kolbászt is. Közepes lángon készre főzöm. A főzés vége felé megkóstolom, ha kell, utánasózok.
Ha valaki úgy szereti, hogy a szalonnapörcök a leves tetején úszkálnak, a krumplival egyszerre tegye a levesbe.