2012. április 4.

Fessük természetesen?

Az Erdélyi Konyha húsvéti különszámában felvállaltam, hogy utána járok, miből is lehet vegyi anyag nélkül. Anyukám jól ismert praktikáin kívül próbálkoztam mással is, de nekem nem mind jött be. Meglehet, egy kissé összemaszatolták a tojást, de látható, és főleg kívánatos eredményt nem hoztak. A legtöbb bajom a narancsszín kikeveréséből fakadt, mert hiába próbálkoztam pirospaprikával meg narancshéjjal például, a végeredmény igencsak silány lett.
Azonban meglepve tapasztaltam például milyen szépre fest a lila avagy vörös káposzta,



a cékla,


a piros színű tea,


a zöld színű tea,


és a cikória
.



Zöld színt spenóttal nem sikerült elérnem, de a jól ismert hagymahéjas trükk most is bevált:



A céklás tojásfestéshez vásároljunk néhány kisebb céklát, amit alaposan megmosunk meg, de nem hámozunk meg. Annyi vízben, ami ellepi, feltesszük főni, majd fedő alatt hagyjuk kihűlni. A vizet leöntjük róla, a céklákat megtisztítjuk, majd attól függően hány tojást szeretnénk festeni, reszeljünk le belőle. Annyi vízzel öntjük fel, ami ellepi, hozzá adunk céklánként 1 kanál ecetet és fél kiskanálnyi timsót, majd félretéve hagyjuk, hogy jól átszíneződjön. Szűrjük le, majd az előzőleg megfőzött tojásokat belerakva hagyjuk benne, míg szép rózsaszínes-pirosas-barnás színt kapnak. Papírszalvétára szedjük.

A pirosra festő teát is felhasználhatjuk színezéshez. Itt viszonylag sok teafűre lesz szükségünk, de szerencsére ezek nem drágák. Ne filteres teát vásároljunk, hanem amelyikben apró darabkákban találhatóak levelek, gyümölcsök. Ezt felengedjük annyi vízzel, ami körülbelül egy ujjnyira ellepi, beleadjuk a kanál ecetet és fél kiskanálnyi timsót, majd ázni hagyjuk, míg sűrű piros lét kapunk. Ekkor leszűrjük, majd belerakjuk a főtt tojásokat. Érdekes módon a tojások nem piros, hanem egyféle lilás-kékes árnyalatot kapnak.

Ugyanígy járunk el a zöld teás festésnél, de ezt előzőleg felfőzzük, kihűtjük és leszűrjük, majd timsóval és ecettel elkavarva belerakjuk a tojásokat. Egy-egy adag teafűből egyszerre 4-5 tojás festhető meg, mivel keskeny aljú edényt kell használnunk, amelyikben a lé elfedi a tojásokat. A zöld tea halvány aranybarna színt kölcsönöz.

A legszebb színt talán cikóriás festésből állíthatjuk elő. Ehhez 4 kanál cikóriát felfőzünk 4 dl vízben. Leszűrjük, hozzáadjuk az ecetet és timsót, majd beletesszük a tojásokat. Gyönyörű meleg, bordós-barna színt kapunk.

A lila káposztás festés a legegyszerűbb, és a leglátványosabb. A szín adja magát, hogy az ember eljátsszon a tojásokkal, a fentebb már leírt dörzsölés módszerrel kreatív tojásokat kapunk. Szükségünk lesz egy szép fej lila, vagy más szóval vöröskáposztára, amit vékonyra vágva teszünk fel főni, annyi vízben, hogy ellepje. Lefedve hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. A levéhez adjuk az ecetet és a timsót, majd belerakjuk a tojásokat is, amelyek karakteres kékes-lilás színt nyernek.

A tojásokat minden esetben dörzsölgessük át óvatosan olajos papírszalvétával, hogy szépen csillogó fényt kapjanak.


1 megjegyzés:

Vicuska írta...

Remek ötletek, a másik poszt is tetszett! Csak ez a szóellenőrzés ne lenne!!!!