2012. március 9.

Karaj majonézes káposztával és zöldségpürével


Vasárnapi ebédhez, ünnepekre, vendégségbe, vagy csak úgy. Mert finom:-)

Hozzávalók a karajhoz: 4 szelet csontos karaj, 2 kanál mustár, 1 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 szelet zeller, 1 dl finom bor, só, bors; A káposztasalátához: 1 kisebb fej (kb. 60 dkg) fehérkáposzta, 5-6 kanál majonéz, 1 szál sárgarépa, 1 kisebb hagyma, só, cukor és ecet, ízlés szerint; A körethez 60 dkg burgonya, só.

Elkészítése:

Először elkészítjük a salátát. A káposztát vékonyra reszeljük, sóval kissé megszórjuk, összekavarjuk. A répát és a hagymát is lereszeljük és a káposztához adjuk. Az egészet jól elkavarjuk, cukorral, ecettel ízesítjük, majd simára kavarjuk a majonézzel. Amíg a hús elkészül, hűtőben érleljük.

A karajt sóval bedörzsöljük, majd zsiradékon mindkét oldaláról elősütjük. Kivesszük, a megmaradó olajhoz adjuk a kisebb szeletekre vágott hagymát, a felkarikázott répát, a kis kockákra vágott zellert és pár percig kavargatva összeérleljük. Belekavarjuk a mustárt, majd ráöntjük a bort. Visszahelyezzük a húst, majd lassú tűzön puhára pároljuk. Időközben kevés vízzel pótoljuk, míg a hús megpuhul. A karajt kiszedjük, melegen tartjuk, a visszamaradó szaftot botmixerrel pépesítjük.

Közben a megtisztított, nagyobb kockákra vágott burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Zsiradékot hevítünk, a burgonyát beletéve ropogós pirosra sütjük.

Megjegyzés: ha úgy jobban szeretjük, a hús alól visszamaradó szaftot kevés tejföllel, tejszínnel elkavart kiskanálnyi liszttel be is sűríthetjük. Ha túl sűrűre sikerülne, tejjel, vagy vízzel javítsunk az állagán, illetve szükség szerint fűszerezzünk utána.

2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Tetszik, mert tényleg finom! :)

Fagyal Hajnalka írta...

Vicuska, köszi! :-)