2011. december 15.

Omlós karácsonyi kiflik, azaz csodakifli

Régen lakodalmas sütemény volt, míg vendégváróvá, ünnepivé nem vált, a kicsiny kis falumban jellegzetes karácsonyi sütemény volt. Olcsó, nagyon kiadós és igazán finom. Elég babra munka, de azoknak, akik a nagyon krémes sütemények helyett aprósüteményeket választanak, egészen biztosan ízlik majd. Próbáltuk már halvával, raháttal, illetve sima szilvalekvárral, és ha jól emlékszem, gesztenyepürével is. Mivel a Karácsonyt mindig a szüleimmel ünnepeljük, édesanyámmal együtt szoktunk sütni-főzni, ez a sütemény pedig mindig azokat az átbeszélgetett "bögyörészéseket" juttatja eszembe. Én ezért is szeretem a csodakiflit:-)


Hozzávalók: egy nagy adaghoz: 90 dkg liszt, 30 dkg zsír, 5 tojás sárgája, pici só, diónyi élesztő, 2 dl tejföl, vagy tej.

A töltelékhez 5 tojás fehérje, dió, 2-3 kanál savanykás lekvár, cukor ízlés szerint.

A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, az élesztőt, a sót, és annyi tejjel, vagy tejföllel dolgozzuk, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.

A tojások fehérjét a töltelékhez keményre verjük, beledolgozzuk a diót, majd annyi cukorral és lekvárral keverjük el, hogy finom, kenhető tölteléket kapjunk.

A tésztát kinyújtjuk, majd olvasztott zsírral vékonyan lekenjük. Feltekerjük, majd ujjnyira szeleteljük. Egyenként kinyújtjuk őket, megkenjük a töltelékkel, majd kifli alakúra tekerjük. Tepsibe szedve, közepes tűznél készre sütjük. Még melegen porcukorba forgatjuk.

Sokáig eláll, régen lakodalmak egyik kedvelt süteménye volt. Elég sok lesz belőle, de mivel jól eláll, érdemes belőle nagyobb adagot sütni.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Nagyon tetszik ez a recept! Hány darab lesz kb ebből a mennyiségből?

Margó

Fagyal Hajnalka írta...

Szia:-) Hát, tényleg nem tudom. De elég sok. Azonban jól eláll, időközben nem keményedik meg. Ha nem nagyobb társaságnak, vendégségbe készíted, talán elég a fele is. Ha jól emlékszem 3 nagy tepsinyi adag jön ki belőle. Örülök, hogy tetszik a recept, és remélem ízleni fog, ha elkészíted:-)

Névtelen írta...

Az élesztőt nem kell futtatni? Éva

Fagyal Hajnalka írta...

Nem, csak össze kell gyúrni vele:)

Vicuska írta...

A 10 tojás sárgája nem hangzik éppen rosszul :) de nagyon jól néz ki a fotón ez a csoda!

Fagyal Hajnalka írta...

Kedves Vicuska, hibáztam, a töltelékhez, ahogy az elkészítésnél már jól írtam, a fehérjéket kell felhasználni.
Nagyon örülök, hogy felhívtad rá a figyelmemet!