2011. december 18.

Ehető karácsonyi ajándék: mézeskalácsszívek




Ilyenkor karácsony előtt sokunknak okoz problémát szeretteink megajándékozása, mert sokszor nehéz kiokoskodni valamit, aminek egészen biztosan örülni fog a megajándékozott. Kollegáknak, a főnöknek, édesszájú rokonainknak kedveskedhetünk saját készítésű szaloncukorral, mézessel, vagy épp ezekkel a mézes szívecskékkel - ami persze lehet mézes korong is... de karácsony lévén, szeretet ünnepén elfogadható a szív is:-)

Finom, puha, fűszeres ízű süti, mogyorókrémmel és csokoládébevonattal.

Hozzávalók az érlelt mézeskalács tésztához: 1 kg liszt, 30 dkg cukor, 30 dkg margarin, 25 dkg jó minőségű méz, 3 tojás, 3-3 kiskanálnyi gyömbér, őrölt szegfűszeg, fahéj, 1 evőkanálnyi szódabikarbóna, csipetnyi só.

Hozzávalók a töltelékhez: egy kisüveg mogyorókrém.

Hozzávalók a bevonáshoz: 20 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj, a díszítéshez szórócukor.

Elkészítése:

Egy edényben, kis lángon felmelegítjük a mézet, hozzáadjuk a fűszereket, majd a tűzről levéve simára keverjük a margarinnal, és félretesszük. A margarinnal vigyázzunk, a gyenge minőségű összemegy. A tojásokat habosra kavarjuk a cukorral. A szódabikarbónát és a sót elkeverjük a liszttel, hozzáadjuk a mézes és a tojásos keveréket, majd összegyúrjuk. Elég lágy tésztát kapunk, ezt műanyag fóliába csomagolva, hűtőben másnapig pihentetjük. Ha kissé megkeményedne sem baj, nyújtás közben visszakapja eredeti állagát.

Nyújtsuk körülbelül egy cm vastagságúra, és szaggassuk szív alakúra. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon szép aranyszínűre sütjük. Nem igényel sok sütést, 6-8 perce alatt kész is. Egy húslapát segítségével szedjük egyenletes felületre.

Két-két szívet kenjünk meg mogyorókrémmel. Amikor két szívecskét összeragasztunk, a széleket is töltsük fel, hogy ne maradjanak hézagok, mert bevonáskor csúnyán nézne ki. Egy késsel az illesztéshez emelünk a mogyorókrémből, majd a kés hátával szépen elsimítsuk.

A csokoládét felolvasszuk, majd bevonjuk vele a szíveket. Tetejüket megszórjuk tortadíszítéshez használt cukorkával, vagy tetszés szerint díszítjük.

Tipp: Ha megcukrosodna a mézünk, nem kell megijednünk, hogy tönkrement. Kisebb adagokra osztva, meleg vízbe állítva hagyjuk felolvadni. Semmiképp se állítsuk túl forró vízbe, és egyszerre csak annyit melegítsünk, amennyit rövid időn belül elfogyasztunk.

3 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép ! Kedves ajándék !

Fagyal Hajnalka írta...

köszönöm Éva :-)

Okki írta...

Nagyon finom és szép ajándék, én biztos örülnék neki! :)