Marcsi süteményét látva, egy olyan rég nem tapasztalt érzés lett úrrá rajtam, amit valamikor gyerekkoromban éreztem, amikor a nagymamám, anyukám konyhájában valami nagyon finom sütemény készült. Azonnal eldöntöttem, hogy elkészítem.
Nem csalódtam. A tésztája omlós, és nagyon finom, a töltelék egy picit édes, vagy csak a tetejére kerülő habbal együtt az. Legközelebb kicsit kevesebb cukrot teszek hozzá. A lényeg, hogy az összhatás amolyan békebeli, házi íz, enyhén fahéjas beütéssel.
Regélhetnék még róla...
Fél adagot készítettem, de már igyekeznem kellett a fotózással - a hab még száradhatott volna rajta egy kicsit - mert a gyerkőcök rájárnak.
Tényleg finom, teljes szívemből ajánlom bárkinek, aki szereti az igazi, régi, házias ízeket! :-)
Hozzávalók
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 2 dkg élesztő, 1 sütőpor.
A töltelékhez 2 kg savanykás alma, 15-20 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, egy citrom reszelt héja (én pár csepp levet is tettem hozzá, nem találtam elég savanykásnak)ízlés után fahéj, fél maréknyi zsemlemorzsa.
A tetejére a 2 tojás fehérje, kb.20 dkg cukor.
Először készítsük el az almát, hogy legyen ideje kihűlni, míg a tésztát begyúrjuk. Az almákat mossuk meg, hámozzuk, vágjuk kisebb darabokra. Dobjuk kevés zsiradékra, majd a cukrokat hozzáadva fedő alatt pároljuk, majd amikor az alma megpuhult, a fedőt levéve süssük, míg a leve elfő, és egy aranyszínű, illatos keveréket kapunk. Ekkor forgassuk hozzá a fahéjat, a citromhéjat, tegyük félre hűlni.
A tésztához a hozzávalókat gyúrjuk össze. Osszuk két részre úgy, hogy az egyik kisebb nagyobb maradjon. Ezt nyújtsuk ki, majd helyezzük a kikent, vagy papírral kibélelt tepsibe. Szórjuk meg morzsával, majd terítsük rá a maradék morzsával simára kavart tölteléket. A kisebb tésztát is nyújtsuk ki, majd borítsuk be vele a tölteléket. Kicsit nyomkodjuk rá, majd villával sűrűn szurkáljuk meg, hogy ne púposodjon fel sütés közben. Közepesen előmelegített sütőben szerintem gyorsan elkészül. A hab nélkül is igen finom.
A habhoz egy edényben forraljunk vizet, egy másikba, amelyik illeszkedik a vizes edényre kezdjük el verni a tojások fehérjét. Amikor kb. félkemény, illesszük a tűzről levett, gőzölgő edényre, majd mixerrel verjük tovább, közben lassan adagoljuk hozzá a porcukrot. Sose tegyünk egyszerre sok cukrot, és mindig dolgozzuk ki jól. Akkor jó, ha a mixert kiemelve belőle megmarad a hab, nem folyik vissza. Még melegen terítsük a tésztára.
Fahéjjal, csokireszelékkel is megszórhatjuk, de anélkül is mutatós.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá! :-)
Nem csalódtam. A tésztája omlós, és nagyon finom, a töltelék egy picit édes, vagy csak a tetejére kerülő habbal együtt az. Legközelebb kicsit kevesebb cukrot teszek hozzá. A lényeg, hogy az összhatás amolyan békebeli, házi íz, enyhén fahéjas beütéssel.
Regélhetnék még róla...
Fél adagot készítettem, de már igyekeznem kellett a fotózással - a hab még száradhatott volna rajta egy kicsit - mert a gyerkőcök rájárnak.
Tényleg finom, teljes szívemből ajánlom bárkinek, aki szereti az igazi, régi, házias ízeket! :-)
Hozzávalók
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 2 dkg élesztő, 1 sütőpor.
A töltelékhez 2 kg savanykás alma, 15-20 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, egy citrom reszelt héja (én pár csepp levet is tettem hozzá, nem találtam elég savanykásnak)ízlés után fahéj, fél maréknyi zsemlemorzsa.
A tetejére a 2 tojás fehérje, kb.20 dkg cukor.
Először készítsük el az almát, hogy legyen ideje kihűlni, míg a tésztát begyúrjuk. Az almákat mossuk meg, hámozzuk, vágjuk kisebb darabokra. Dobjuk kevés zsiradékra, majd a cukrokat hozzáadva fedő alatt pároljuk, majd amikor az alma megpuhult, a fedőt levéve süssük, míg a leve elfő, és egy aranyszínű, illatos keveréket kapunk. Ekkor forgassuk hozzá a fahéjat, a citromhéjat, tegyük félre hűlni.
A tésztához a hozzávalókat gyúrjuk össze. Osszuk két részre úgy, hogy az egyik kisebb nagyobb maradjon. Ezt nyújtsuk ki, majd helyezzük a kikent, vagy papírral kibélelt tepsibe. Szórjuk meg morzsával, majd terítsük rá a maradék morzsával simára kavart tölteléket. A kisebb tésztát is nyújtsuk ki, majd borítsuk be vele a tölteléket. Kicsit nyomkodjuk rá, majd villával sűrűn szurkáljuk meg, hogy ne púposodjon fel sütés közben. Közepesen előmelegített sütőben szerintem gyorsan elkészül. A hab nélkül is igen finom.
A habhoz egy edényben forraljunk vizet, egy másikba, amelyik illeszkedik a vizes edényre kezdjük el verni a tojások fehérjét. Amikor kb. félkemény, illesszük a tűzről levett, gőzölgő edényre, majd mixerrel verjük tovább, közben lassan adagoljuk hozzá a porcukrot. Sose tegyünk egyszerre sok cukrot, és mindig dolgozzuk ki jól. Akkor jó, ha a mixert kiemelve belőle megmarad a hab, nem folyik vissza. Még melegen terítsük a tésztára.
Fahéjjal, csokireszelékkel is megszórhatjuk, de anélkül is mutatós.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá! :-)
6 megjegyzés:
Mi is szoktunk ilyen almás sütit készíteni.
Tényleg? :-) Én nem ismertem:-)
Egyik kedvencem nekem is. Hajnalka, meglepetes var rad, nalam!
Kérlek, nézz be hozzám, van számodra egy kis díjacskám.
Nagyon mutatós és finom is lehet...:)
Az élesztőt nem kell futtatni? Éva
Megjegyzés küldése