2010. november 2.

Zöldséges tojáslepény


Vendégeket vártam, akik nálam aludtak, így tudtam, hogy másnap reggelivel kell előállnom. Igaz, hogy korán keltem, de megérte, mindenki odavolt érte. Laktató, kiadós, finom reggeli volt, teával kitűnő.

Hozzávalók:
30 dkg borsó (esetemben mélyhűtött), 30 dkg krumpli, 15 dkg kolozsvári szalonna, 5 tojás, 5 kanál tej, egy piros és egy zöld friss paprika, ez el is maradhat, tárkony, só, bors, jó sok sajt.

Előző nap elkészült: a héjában főtt, pucolt, kis kockákra vágva pihent a hűtőben, a kifőzött borsóval együtt. Reggel a vékonyra vágott szalonnát kisütöttem, kis szeletekre nyisszantottam. Kevés zsiradékon megfonnyasztottam a hagymát, hozzáadtam egy-egy nagyobb szeletet a paprikákból kockákra vágva, együtt pirítottam kicsit, majd beledobtam a szalonnát, a borsót és a burgonyát. Kikent tepsibe simítottam. A tojásokat felvertem a tejjel, a borssal, sóval, hozzáadtam a tárkonyt. Ezzel leöntöttem a tepsiben lévő anyagokat, jó vastagon meghintettem reszelt sajttal, és körülbelül 25-30 perc alatt készre sütöttem.
Sülés után körülbelül 10-15 percig hagyjuk állni, hogy szépen szeletelhető legyen. Tejföllel is kínálhatjuk, de akár savanyúság vagy friss saláta is illik hozzá.

6 megjegyzés:

Anna írta...

Azigen, ez nayon guszta! Nekem is szállóvendégeim voltak, hadonlót készítettem husi nélkül mert vegetáriánus is volt köztük, és brokkoli volt benne borsó helyett. De mindenképp kipróbálom ezt is.
(olvaslak, még akkor is ha nem hagyok ujjlenyomatot!)

Fagyal Hajnalka írta...

Jaj, hát a brokkoli milyen jó ötlet! Krumplit is tettél hozzá?

sedith írta...

Ilyesmit szoktam, de még sosem jutott eszembe, hoyg sütőbe tegyem. Nálam abból készül, ami éppen van otthon. Általában ebből is, abból is egy kis maradék, ami önmagában már semmihez sem lenne elég. Ez mindenesetre istenien néz ki. és a tárkony benne... hmmm...

Fagyal Hajnalka írta...

Köszönöm szépen Sedith, ezt a receptet egy angol oldalon találtam még rég, most kjipróbálhattam:-)

Anna írta...

Igegn, tettem krumplit is. És a hagymát cikkekre vágtam és jól megsütöttem.

Fagyal Hajnalka írta...

Jaj, mindent szeretek, ami hagymás:-) Nagyon finom lehet!