
Egyik hülyeségem, hogy nem iszom a feketekávét, de az illatát, és a "nyers" ízét szeretem. Pl. amikor reggelente a szüleimnél a tűzhelyen rotyog-kotyog, olyan "otthonias" hangulat fog el, amit kifejezetten élvezek.
Évekkel ezelőtt ettem egy születésnapon az alábbi sütihez hasonlót. Mivel nem emlékszem egészen pontosan még arra sem, hogyan nézett ki, így improvizáltam:-)
Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg cukor, 30 dkg liszt, 12 dkg vaj, vagy 10 dkg zsír, 1 tojás, 1 citrom héja, 1.5 dl tej, 1 sütőpor, 20 dkg négyszög alakú, nem túl kemény keksz.
A krémhez: 8 kanál liszt, 10 kanál cukor, 6 dl tej, 1 kocka vaj, csomag vaníliás cukor, egy kanálnyi átszitált darált kávé.
A kekszek bemártásához: 1 dl feketekávé, 1 dl tej.
A cukrot az egész tojással habosra kavarjuk, hozzáadjuk a vajat és a citromhéjat, ezzel is felhabosítjuk. Váltakozva, hogy össze ne csomósodjon beledolgozzuk a sütőporral elkavart lisztet és a tejet. Egy elég híg masszát kapunk. Kikent, kilisztezett tepsibe töltve, közepes tűznél süssük készre.
A krémhez a lisztet kavarjuk simára a tejjel és a cukrorral, majd nagyon lassú tűzön sűrítsük be. (Ha cukor nélkül készítjük kevésbé ragad a végén. Én azonban valamiért nem szeretem, ha a végén kell kikavarni a porcukrot a vajjal.) Miután a krém kihűlt, kavarjuk habosra a vajjal, majd válasszuk ketté. Az egyik feléhez adjuk a kanálnyi átszitált kávét.
Ezután a vaníliás krémet kenjük rá a tésztára. A kekszeket egyenként mártogassuk bele a tejjel elkavart feketekávéba, majd egyenként helyezzük a krém tetejére. Végül a kávés krémmel húzzuk be az egészet.
Jó, ha felhasználás előtt egy nappal elkészítjük, hogy a keksznek legyen ideje megpuhulni.
4 megjegyzés:
Jól néz ki a sütid,nagyon szeretem a kávé ízét a süteményben!
mutatós.
Szivesen megkostolnam!
Kedves Gasztroblogger!
A finom étel alapja a kreativitás, a bátor és harmonikus fűszerezés, valamint a minőségi alapanyagok használata. Nincs ez másként a legkisebbek esetében sem, csak a 6 hónapos-3 éves babáknál még arra is vigyázni kell, hogy a felhasznált alapanyagok megfeleljenek az adott korosztály igényeinek. Egy kismama számára mindig nehéz eldönteni, hogy mit adjon enni a babájának, hogyan főzzön számára a konyhában, és miben tér el a felnőttek étkezése a kicsik babaételétől. Nekik kíván segíteni a Nestlé Babarecept Versenye, amelyre szeretnénk a konyhában otthonosan mozgó gasztrobloggereket is meghívni. A táplálkozási irányelveknek megfelelő legkreatívabb recepteket a Nestlé értékes ajándékokkal jutalmazza. A legjobb és legérdekesebb ételeket majd a nagyközönség választja ki szavazás útján.
Bízunk benne, hogy sokan elfogadják a felkérésünket és részt vesznek majd a versenyen. A recepteket 2011. május 15. és 2011. június 15. között várjuk. További információt a www.mitegyenababa.hu, és a www.babareceptverseny.hu weboldalakon találhat.
Megjegyzés küldése