2010. szeptember 17.

Töltött paprika erős, fűszeres paradicsommártásban



Egyik kedvenc ételem a töltött paprika. Az alábbi recept nagyjából a véletlen műve. Töltött paprikát készítettem, és ugyan ki gondolta volna az ártatlannak kinéző paprikáról, ami édes paprikaként került hozzám, hogy erősen csípős. Az első döbbent falatok után rájöttem, hogy „ízlik ez nekem”, ahogy egy ismerősöm mondaná. Tovább gondoltam, így lett fűszeres a mártás, amivel nem árt óvatosan bánni, mivel ugye a jóból is megárt a sok:-)
Remélem ízleni fog, megéri kipróbálni, és természetesen saját szájíz után fűszerezgetni.
Jó étvágyat kívánok:-)

Hozzávalók:
8 közepes piros színű, hegyes végű, lehetőleg csípős paprika, 40 dkg darált hús, 8 dkg rizs, 1 nagyobb hagyma, valamint ízlés szerint csípős paprika, zöldkapor, zeller szára vagy zöldje, csombor, 1 gerezd fokhagyma, 1 kiskanálnyi pirospaprika, 10-15 dkg sűrített paradicsom, só, bors. A tálaláshoz tejföl.

A hagymát vágjuk apróra, kevés zsiradékon pirítsuk meg. Ha kész, adjuk hozzá a húst, a rizst, a pirospaprikát, sóval, borssal ízesítsük. A megmosott, kicsumázott, magházától megszabadított paprikákat töltsük meg a keverékkel, úgy, hogy legalább egy ujjnyit hagyjunk szabadon a paprikából, hogy a főzésközben dagadó rizsnek maradjon helye. A főzőedény aljába helyezzünk egy kisebb zellerszárat, kis ág csombort, vagy kevés szárított csombort, friss, vagy szárított zöldkaprot, majd a paprikákat helyezzük erre a fűszerágyra. Vigyázzunk arra, hogy ne essünk túlzásba, a túl sok fűszer élvezhetetlenné teszi az ételt. A paprikákat engedjük fel vízzel, amennyi ellepi, fedő alatt forraljuk fel, majd a legkisebb tűzön lassan pároljuk, míg elkészül.
A kész paprikákat szedjük ki, a levébe törjük bele a fokhagymát, karikázzunk kevés csípős paprikát és főzzük fel. Párpercnyi forrás után szűrjük le a fűszerektől, és kavarjuk el a sűrített paradicsommal. A fűszeres mártást töltsük rá a paprikákra, és forrón tálaljuk, mellé tejfölt kínáljunk. Fogyaszthatjuk fehérkenyérrel, petrezselymes darabos sós krumplival, egyaránt különleges, ízletes étel.

Megjegyzés: a megtöltött paprikákat nyugodtan lefagyaszthatjuk. Használat előtt nem kell kifagyasztani, hideg vízzel öblítsük le, majd fagyosan tegyük oda főni. Ugyanez érvényes a töltött káposztára is.

4 megjegyzés:

Ottis írta...

Nekem is egyik kedvencem a töltött paprika!Guszta lett!

Ildy írta...

Én sem ettem még csípősen, de biztos imádnám.

Ms. Poppy írta...

Nem olyan rég barátkoztam meg ezzel az étellel, de a paprikát főzve még most sem eszem meg. A gombóc viszont minden mennyiségben jöhet!

Majd nézz be hozzám, kérlek!

sedith írta...

Szia, nézz be hozzám, vár valami!:)