2011. december 10.

Vaníliakrémes palacsinta cukrozott ribizlivel


Hozzávalók 4 személyre:

4 palacsinta, 2 tojás, 3 dl. tej, 2 púpos kanál liszt, 2-3 kanál cukor, attól függően mennyire szeretjük édesen, 1 csomag vanília, kevés citromhéj, cukrozott vagy friss ribizli.

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukorral és a vaníliacukorral kikavarjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet lassanként hozzátöltve csomómentesre kavarjuk. Hozzáadjuk a citromhéjat is, majd lassú tűz felett, állandóan kavargatva addig főzzük, míg besűrűsödik. Kezdő háziasszonyok gőz felett főzzék, mert könnyen odaég. Amikor elkészült a tűzről levesszük. A tojások fehérjét csipetnyi sóval keményre verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a vaníliás krémbe.

A palacsintát úgy helyezzük, hogy az egyik széle a tányér felén feküdjön. Negyedére kenjünk a krémből, majd úgy hajtsunk egy keveset a kenetlen palacsintából, hogy az egyik végén hajtsunk egy „gallért”. Kenjünk rá kevés tölteléket, majd a fennmaradó végét is hajtsuk rá, ebből is hajtsunk vissza egy keveset. A lényeg az, hogy a vaníliakrém a két végén és a legalsó hajtás alatt kilátsszon a palacsintából. A krémre kanalazzunk a cukorban eltett gyümölcsből vagy szórjuk meg friss, mosott, jól leszárított ribizlivel.

Természetesen bármilyen más, friss, vagy kompót-, illetve fagyasztott, cukros gyümölccsel is elkészíthető.

5 megjegyzés:

ildikebak írta...

Jajjajajajajajjjjjjj micsoda finomság :-) mmmmm nekem is kell :-)Millió puszi Ildi :-)

Ani írta...

Szép, szép!)) Hasonlót én is szoktam csinálni, csak málnával.

Hajnalka írta...

Ildikóm, puszi:-) Tea, a málnát imádom! Arra viszont még nem is gondoltam, hogy cukorban eltegyem, pedig nyilván lehet azt is!

Vicuska írta...

Én meg friss meggyel szeretem! De finom és ötletes a gallér is!!!

Fagyal Hajnalka írta...

Imádok mindent, ami meggyes, de még sosem jutott eszembe, hogy palacsintába tegyem! Ki fogom próbálni, nagyon jó ötlet, köszönöm:-)