2012. október 16.

Csokis csokitorta


Nem tudom hányan lehetnek, akik ne szeretnék a csokit. Persze ismerek ilyet, rá is szoktam csodálkozni rendesen... Na, a viccet félretéve, ez a torta még anyukámnak is ízlett, márpedig ha valaki, akkor ő aztán mindent utál, ami kakaós. Igaz, épp csak megkóstolta, de ez tőle máris több, mint önfeláldozás.
Nagyon csokis, nagyon magát etető sütemény, kapucsínóval pedig igazi élmény:-)

Vasárnap csokoládétorta





Hozzávalók egy közepes tortaformához, a tésztához: 20 dkg csokoládé, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 evőkanál erős feketekávé, 1 sütőpor; a tetejére: 10 dkg csokoládé, 1 dl tejszín, 2 evőkanál víz, savanykás lekvár; a tálaláshoz és a díszítéshez 2 dl tejszínhab.

Elkészítése: Az apróra tört csokoládét a cukorral, a kávéval és a vajjal, gőz fölött felolvasztjuk, de épp csak addig, hogy simára kavarhassuk, nem szabad felforralni. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, a végén hozzáadjuk a tojások sárgáját, azzal is verjük kissé, majd a mixert félretesszük. Először kanalanként belekavarjuk a lisztet, mindig óvatosan eldolgozva, majd apránként hozzákavarjuk a csokoládés masszát és a sütőport. Kikent, kilisztezett formába öntjük, majd közepes, előmelegített sütőben körülbelül 35-40 perc alatt készre sütjük, rácsra borítjuk, kihűtjük.

A bevonathoz a csokoládét kis darabokra vágjuk, a tejszínnel és a vízzel felolvasztjuk. Közben a torta tetejét lekvárral lekenjük. A kenhetővé vált csokoládés glazúrt a tortára simítjuk. Elég hamar dermed, de az állaga nem kemény, hanem krémes, lágy lesz. A tortát keményre vert tejszínhab rózsával díszítjük, és további tejszínhabbal kínáljuk. Nagyon finom, valósi csokoládé ízű sütemény.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

A kávé porkávé vagy lefőzött folyékony kávé?hi

Roza írta...

(Szerintem lefőzött kávé, mert az írja "2 evőkanál erős feketekávé")

Nagyon guszta lett a csokitorta:)

Fagyal Hajnalka írta...

Igen, lefőzött kávé:-)

Fagyal Hajnalka írta...

Köszönöm szépen Roza:-)

Adél írta...

Nálunk nagy keletje van az efféle csokis süteményeknek.

marisz57 írta...

Nagyon finom lehet ez a torta, a zacherhez hasonlít!

Csatlós Erzsébet írta...

Nagyon nyami! Meg is sütöm Jánosnak a szülinapjára. Szerintem a család kedvence lesz!