2011. november 18.

Töltött bagett, és egy beautiful nap

Töltött franciakenyér

Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 5 dkg vaj, 2 szál vékony, füstölt kolbász, 1 bagett, azaz franciakenyér, 1 zöld és 1 piros paprika, petrezselyemzöld, só, bors.

A kenyeret két darabba vágjuk, így könnyebben kikaparhatjuk a belsejét. Egy evőkanál vagy kés segítségével a belsejét egy edénybe szedjük. A paprikákat kisebb kockákra vágjuk. A tehéntúrót a vajjal habosra kavarjuk, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet, és simára kavarjuk. Hozzáadjuk a kenyér kiszedett belsejét is, ezzel is jól eldolgozzuk. Beledolgozzuk a paprikákat is, majd ízlés szerint sóval, borssal felfűszerezzük. Egy kanál segítségével a töltelékkel kitöltjük a kikapart kenyér alját, majd belehúzzuk a kolbászt, és egy kissé belenyomkodjuk a töltelékbe. Ezután kitöltjük a maradék részt is a töltelékkel, lehetőleg úgy, hogy ne maradjon üreges réteg benne, így szépen szeletelhető lesz. Egy alufólia lapot terítsünk le az asztalra, és jó szorosan tekerjük fel benne a megtöltött bagettet. Hűtőbe téve pár órát hagyjuk dermedni, de a legjobb, ha másnapig pihentetjük. Ekkor vizes késsel szép szeleteket vágunk belőle. Gyerekbulikba kifejezetten kapós, de vendégvárónak is elkészíthetjük étvágyhozóként.

Megjegyzés: Készíthetjük petrezselyemlevél helyett zöldkaporral is. Ha nem szeretjük a kolbászt, a kikavart töltelékhez adhatunk kis kockákra vágott gépsonkát, de akár párizsit is. Ha a kenyereket darált párizsival töltjük, és tetejükre egy-egy szelet sajtot teszünk, sütőbe tolva pár percre, míg a sajt ráolvad, tápláló vacsorát kaphatunk. Párizsi helyett húskonzervet, de akár maradék, darált húst is használhatunk.

Vannak olyan napok, amelyek nem jók semmire. Az ember egész nap semmi értelmeset nem csinál, és csak úgy átgördülnek felette az órák. Ilyenkor mindig elgondolkodok, hogy vajon függ-e tőlünk ez a hangulat, vagy csak úgy jön, és rád erőltet egy kényszerpihenős állapotot. Szeretem ezeket a napokat, és szeretem a novembert. Szeretem, amikor lelassul a természet, szinte hallom, ahogy álomba ringatja magát. Szeretem a borús időt-száz, hogy a szervezetemben több melatonin termelődik, mint kéne, mert ahelyett, hogy elálmosodnék, egészen eleven leszek. Mármint gondolatban. Szeretem ezeket a napokat, mert számos megfordul a fejemben. Olyan ez, mint egy nagytakarítás. Csak nem a lakásban, hanem a gondolataimban.
Szeretem ezt a hangulatot, ilyenkor minden olyan békés és nyugodt. De ez nem punnyadás mégsem, inkább olyan előkészület, a következő napra... Vagy hogy is.. :-) Mindegy, ez egy csodálatos nap:-)



Nagyon szeretem ezt a dalt. Olyan ugrásra kész hangulata van. Kicsit mint nekem:-)

3 megjegyzés:

ildikebak írta...

Kívánom tiszta szívemből hogy minden napod BEAUTIFUL DAY legyen :-)Millió puszi Ildi :-)

trollanyu írta...

Gyönyörű szép ez a töltött bagett, a dal pedig nekem is nagy kedvencem:)

Fagyal Hajnalka írta...

Köszönöm szépen:-)