2011. november 23.

Kókuszos sütemény


Nagyon könnyen elkészíthető, finom sütemény, ma sütöttem először, de ez is egy családi kedvenc lesz. A tésztája puha, a töltelékről pedig leginkább a zamatos szó jut eszembe. Attól tartottam, hogy száraz lesz a töltelék, de egyáltalán nem az.

Hozzávalók a tésztához: 13 evőkanál (kb. 20 dkg) liszt, 13 evőkanál (kb. 20 dkg) cukor, 4 tojás, 1 dl olaj, 1 dl tej, 1 sütőpor, 2 evőkanál kakaó+1 evőkanál tej.

Hozzávalók a töltelékhez: 20 dkg kókusz, 10 dkg cukor, 6 dkg liszt, 2 csomag vanília, 5 dl tej.

Hozzávalók a bevonáshoz: 15 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj, 1 kanál olaj.

Elkészítése:

A tojásokat a cukorral addig verjük, míg a háromszorosára nő a térfogata, és piskótaszerű massza lesz. Ekkor lassanként hozzácsorgatjuk az olajat is, ezzel tovább verjük. Ezután lassanként a tejet is beledolgozzuk. Simára kavarjuk a liszttel és a sütőporral, majd kétfelé vesszük. Az egyik feléhez hozzádolgozzuk a kakaót és a tejet. Ezt egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd sütőbe tolva körülbelül 15 perc alatt félig megsütjük. Ez körülbelül addig tart, amíg a töltelék is elkészül. Ehhez a tejet felforraljuk. A tűzről levéve azonnal hozzákavarjuk a kókuszt, a cukrokat és a lisztet. Lágy masszát kapunk. A kivett, forró tészta tetejére öntjük szép egyenletesen. Erre cikkcakkban ráöntjük a sárga tésztát, vigyázva, hogy egy helyre ne öntsünk túl sokat, mert a súlytól a kókuszos masszába nyomódik. Elsimítjuk a sárga masszát is, majd visszatesszük a sütőbe, míg a teteje szépen megpirul. Tűzpróbáig sütjük, amikor a belédugott fogvájó kihúzva száraz, elkészült.

Hagyjuk kihűlni. Ekkor a bevonáshoz a csokoládét és a vajat felolvasztjuk, majd simára kavarjuk az olajjal. Rákenjük a tésztára, és hagyjuk kihűlni. Szépen szeletelhető, mutatós, és igen ízletes sütemény.

14 megjegyzés:

marisz57 írta...

Jó kis recept. Bár én őszintén megmondom, hogy a félbeszakítós sütéseket nemigen szeretem.Valahol mindig megégetem a kezemet.

Adél írta...

Ez a recept nagyon tetszik. Viszem és köszönöm :)

Ottis írta...

Nagyon mutatós!

Fagyal Hajnalka írta...

Köszönöm:-) Kedves marisz, vigyázz a sütőkkel:-)

Névtelen írta...

Ez egy rosszul leírt recept a megadott mennyiségekkel a képen látható sütivel ne próbálkozzon senki

Fagyal Hajnalka írta...

Ez egy nagyon kedves hozzászólás, köszönöm szépen:-)

Fagyal Hajnalka írta...

És igaza van! Nem hagyott nyugodni a dolog, és kikerestem az interneten az eredeti receptet, és bár már nem tudom honnan szedtem akkoriban le, tény, hogy nem 13 dkg cukor és liszt, hanem 13 kanál. Kiszaladtam a konyhába, megmértem, az 20 dkg, persze függ, attól is, hogy ki mekkorát merít:-)

Tehát, hibáztam, elismerem. Nem ez a gond, mert az a fajta vagyok, aki elismeri, ha valamit elhibáz, ember vagyok. Egy kicsit inkább a rosszindulatú megjegyzés furcsa, hiszen, ha névvel felvállalja a kedves olvasó, még meg is köszönöm, hogy kiigazított.

Akárhogy is, így is köszönettel tartozom. Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy én annak idején kanállal, vagy dkg-ra készítettem-e el? :-))) Az tuti, hogy nagyon finom volt, apukám, aki nagy kókuszos egészen odavolt érte:-)

Fagyal Hajnalka írta...

Itt http://eveskozben.blogspot.com/2012/02/hibaztam-koszonom-nevtelen.html javítottam.

Nelli írta...

Annyira guszta, nagyon finom lehet!:)

Nely írta...

Cine munceste mai si greseste,nu? Dar trebuie sa ne obisnuim ca in lumea asta mai sunt si oameni rai, sau poate chiar invidiosi. Prajitura arata foarte bine si sigur delicioasa! Am salvat-o si iti multumesc pentru reteta! O zi cat mai placuta!

Fagyal Hajnalka írta...

Nelli, Nely köszönöm, si multumesc din suflet:-)

Vicuska írta...

Ez egy nagyon finom és dekoratív sütemény!!!!

Fagyal Hajnalka írta...

Köszönöm Vicuska :)

Unknown írta...

Nagyon köszönöm nagyon finom.Ahoz képest h 13 éves vagyok elég jól sikerült. A szüleim és a rokonaim nagyon szerették és köszönöm a hibaértesitést is. Nagyon finom :-D ízletes :-)